Τα εκτυπωμένα προϊόντα θα είναι πιο φθηνά από τα συμβατικά

Γραφένιο για εύκαμπτες οθόνες, έξυπνα ρούχα και άλλα προϊόντα νανοτεχνολογίας θα παραχθούν για πρώτη φορά, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής από το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, στην περιοχή του αεροδρομίου 'Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Τα προϊόντα θα παραχθούν αρχικά σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά με την προοπτική -μελλοντικά- και μαζικότερης παραγωγής προς εμπορική τους αξιοποίηση.

Στόχος είναι η παραγωγή προϊόντων πολύ φθηνότερων από τα ανάλογα που σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά.

Ειδικότερα, το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.

Ενώ εξελίξεις αναμένονται το 2015 και σε ό,τι αφορά την παραγωγή των demonstrators (σ.σ. πρωτότυπα προϊόντα επίδειξης) αφενός για εσωτερικό φωτισμό συνδεόμενο με οργανικά φωτοβολταϊκά και αφετέρου για την προστατευτική "έξυπνη" ένδυση (protective e-clothing), στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Light, που προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής οργανικών φωτοδιόδων (OLEDs). Η εφαρμογή του δεύτερου demonstrator θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στα φωσφορούχα γιλέκα με τα ειδικά ανακλαστικά, που φορούν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικά εργοτάξια.