Η ιστορία του GPS μας πηγαίνει 2.000 χρόνια πίσω

Στις μέρες μας οι περισσότεροι γνωρίζουν τι είναι το GPS και πώς να χρησιμοποιούν τους ψηφιακούς χάρτες που έχουν κάνει τη ζωή πολιτών και τουριστών ευκολότερη!
 
Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ημερομηνίες στην ιστορία του GPS tracking που… έμειναν στην ιστορία, όπως τις παρουσίασε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η ιστοσελίδα motherjones.com:
 
1ος αιώνας: Οι Κινέζοι ξεκίνησαν να γράφουν για κάτι μυστηριώδεις κουτάλες από μαγνητίτη. Οι λαβές από τις κουτάλες έδειχναν πάντα προς το νότο και με το πέρασμα των αιώνων οι ιδιότητές τους αυτές οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων πυξίδων.
 
2ος αιώνας: Στη "Γεωγραφία" του Πτολεμαίου τίθενται τα πρότυπα για τους χάρτες που χρησιμοποιούν γεωγραφικό πλάτος και μήκος.
 
1473: Ο Abraham Zacuto αρχίζει να μελετά πίνακες ηλιακής απόκλισης. Οι έρευνές του διαρκούν πέντε χρόνια,
όταν όμως ολοκληρώνονται επιτρέπουν στους ναυτικούς να καθορίζουν το γεωγραφικό τους πλάτος σε κάθε ωκεανό. 
 
1887: Ο γερμανός φυσικός Heinrich Hertz δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα, απόδειξη ότι ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός και το φως συνδέονται. Η ανακάλυψή του εμπνέει κι άλλους εφευρέτες να πειραματιστούν με ραδιοφωνικές και ασύρματες μεταδόσεις.
 
1895: Ο ιταλός εφευρέτης Guglielmo Marconi ακουμπά τον πομπό-κεραία του στο έδαφος και στέλνει τα σήματά του πολλά μίλια μακριά. 
Ο Γουλιέλμος Μαρκόνι είναι γνωστός ως ο "πατέρας της εκπομπής ραδιοκυμάτων σε μεγάλη απόσταση".
 
1958: Περίπου έξι μήνες αφότου οι Σοβιετικοί εκτόξευσαν τον πύραυλο Sputnik, ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, Frank McLure, καλεί τους φυσικούς William Guier και George Weiffenbach στο γραφείο του.
Οι δύο τελευταίοι χρησιμοποίησαν ραδιοφωνικούς δέκτες για να υπολογίσουν τη θέση του σοβιετικού δορυφόρου. Ο McLure ήθελε να μάθει αν η ίδια διαδικασία μπορούσε να λειτουργήσει και αντίστροφα, επιτρέποντας σε ένα δορυφόρο να εντοπίσει τη θέση τους στη Γη. 
Γεννιούνται "οι βάσεις του GPS tracking".
 
​1969: Οι ερευνητές William Boyle και George Smith από το εργαστήριο Bell Labs δημιουργούν ένα τσιπ σιλικόνης, που καταγράφει το φως και το μετατρέπει σε ψηφιακά δεδομένα. Το ονομάζουν "CCD" (charge-coupled device) και λειτουργεί ως η βάση για την ψηφιακή φωτογραφία στους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και αυτούς που χρησιμοποιούνταν για τις χαρτογραφήσεις.
 
1976: Εκτοξεύεται ο δορυφόρος KH-11, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με την τεχνολογία CCD και αρχίζει να λαμβάνει τις πρώτες κατασκοπευτικές, ψηφιακές φωτογραφίες. 
Προτού εισαχθεί αυτή η τεχνολογία, χρησιμοποιούσαν πραγματικό φιλμ για τις φωτογραφίες, κάτι που είχε αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τους πιλότους. Ο Francis Gary Powers δέχτηκε πυρά την ώρα που πιλοτάριζε ένα U-2 κατασκοπευτικό αεροσκάφος, ενώ τραβούσε φωτογραφίες επάνω από τη Σοβιετική Ένωση το 1960.
 
1983: Η πτήση 007 των κορεατικών αερογραμμών καταρρίπεται όταν από το Anchorage της Αλάσκας, πέρασε στο σοβιετικό εναέριο χώρο. 
Σκοτώθηκαν οι 269 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Georgia, Larry McDonald.
Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοινώνει ότι η στρατιωτική τεχνολογία GPS θα γίνει διαθέσιμη και για μη στρατιωτικές χρήσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία.
 
1989: Το US Census Bureau ανακοινώνει ότι θέτει σε δημόσια χρήση το TIGER (Topologically Integrated Geographic Encoding and Referencing). Τα ψηφιακά δεδομένα του χάρτη επιτρέπουν σε κάθε ιδιώτη ή εταιρεία να δημιουργεί ψηφιακούς χάρτες.
 
1996: Η GeoSystems εγκαινιάζει μια υπηρεσία χαρτογράφησης που καλείται MapQuest, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα χαρτογράφησης του δημόσιου τομέα. Τραβά το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών και τέσσερα χρόνια μετά το αγοράζει η AOL έναντι 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
2004: Η Google αγοράζει το αυστραλιανό startup "Where 2 Technologies" και την αμερικανική εταιρεία δορυφορικής φωτογράφισης "Keyhole" για άγνωστο ποσό. 
Την επόμενη χρονιά εγκαινιάζει το Google Maps, την πιο χρησιμοποιούμενη εφαρμογή για φορητές συσκευές στον κόσμο.