Σάμιουελ Τζόνσον: Αφιέρωμα στο διάσημο λεξικογράφο από τη google

Σάμιουελ Τζόνσον: Αφιέρωμα στο διάσημο λεξικογράφο από τη google

Το λεξικό δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου 1755

Στη γέννηση του συγγραφέα Σάμιουελ Τζόνσον (Samuel Johnson, 18 Σεπτεμβρίου 1709 - 13 Δεκεμβρίου 1784), είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της google.

O Τζόνσον αναφέρεται συχνά ως Δρ. Τζόνσον, ήταν Άγγλος συγγραφέας με διαρκή συμβολή στην αγγλική λογοτεχνία ως ποιητής, δοκιμιογράφος, ηθικολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, βιογράφος, συντάκτης και λεξικογράφος. Θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία της ζωής και των γραμμάτων του 18ου αιώνα.

Το λεξικό του Σάμιουελ Τζόνσον που τον έκανε διάσημο

Ο Σάμιουελ Τζόνσον είναι ο συγγραφέας του έργου A Dictionary of the English Language (Ένα Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας) που δημοσιεύτηκε το 1755, ένα εγχείρημα που διήρκεσε περίπου 9 χρόνια να ολοκληρωθεί και λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για την αγγλική γλώσσα για περισσότερο από ένα αιώνα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το λεξικό του Σάμιουελ Τζόνσον ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια παράθεση λέξεων. Πρόσφερε μια πιο βαθιά κατανόηση της γλώσσας και της κουλτούρας του 18ου αιώνα.

«Υπάρχουν, σε κάθε εποχή, νέα λάθη που πρέπει να διορθωθούν, και νέες προκαταλήψεις οι οποίες πρέπει να καταπολεμηθούν», είναι ακόμη ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του διάσημου λεξικογράφου.

Το πέρασμα του Σάμιουελ Τζόνσον από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ο Σάμιουελ Τζόνσον πέρασε μια σύντομη περίοδο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά αναγκάστηκε να φύγει λόγω έλλειψης χρημάτων.

Το 1737, ο Τζόνσον μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου αγωνίστηκε να υποστηρίξει τον εαυτό του μέσω της δημοσιογραφίας, γράφοντας σε μια τεράστια ποικιλία θεμάτων. Σταδιακά απέκτησε λογοτεχνική φήμη και το 1747 ένα συνδικάτο εκτυπωτών του ανέθεσε να συντάξει το «Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας». Το έργο πήρε οκτώ χρόνια και λίγο παραπάνω και ο Σάμιουελ Τζόνσον απασχολούσε έξι βοηθούς. Όλοι τους δούλευαν στο σπίτι του στην οδό Fleet Street.

Το λεξικό δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου 1755.