Η παγκόσμια πρωτεύουσα των fake news στα Σκόπια

Η παγκόσμια πρωτεύουσα των fake news στα Σκόπια

Στη ράθυμη γειτονική πόλη ανθεί μια παράξενη βιομηχανία

Η πόλη Veles στο κεντρικό τμήμα των Σκοπίων, ήταν γνωστή για τις πορσελάνες της ενώ τώρα αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα των fake news! Η ράθυμη παραθαλάσσια περιοχή, φιλοξενεί δεκάδες διαχειριστές ιστοσελίδων που κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή των Αμερικανών, όπως σημειώνει το CNN. Κάθε «κλικ» προσθέτει χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, γράφει χαρακτηριστικά.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά: Εδώ εντοπίστηκαν πάνω από 100 ιστότοποι τις τελευταίες εβδομάδες της εκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ του 2016, παράγοντας ψεύτικες ειδήσεις που ευνοούσαν κυρίως τον Ρεπουμπλικανικό υποψήφιο για την Προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, ένας από τους πρωτοπόρους της σκοτεινής βιομηχανίας, είναι και ένας πράος πρώην φοιτητής νομικής, που εγκατέλειψε τις σπουδές του. Υπό το ενδεχόμενο η σελίδα του να κλείσει, ο 24χρονος ζήτησε να κατονομαστεί απλά ως Mikhail. Ο νεαρός τα βράδια μεταμορφώνεται σε «Jesica», την ταυτότητα που υιοθετεί διαδικτυακά, και ποστάρει θέματα που προορίζονται για τους συντηριτικούς αμερικανούς αναγνώστες. Η θεματολογία του είναι καθαρά πολιτική - και συνήθως με ψευδά στοιχεία-, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν απασχολεί τον 24χρονο.

«Δε με ενδιαφέρει, γιατί ο κόσμος τα διαβάζει. Στα 22 μου, κέρδιζα περισσότερα από ότι κάποιους στη χώρα μου θα βγάλει στη ζωή του», εξηγεί. Όπως ισχυρίζεται, κερδίζει πάνω από 2.500 δολάρια την ημέρα από διαφημίσεις στο διαδίκτυο, τη στιγμή που ο μέσος μισθός στα Σκόπια είναι μόλις 426 δολάρια το μήνα. Τα κέρδη προέρχονται κυρίως από τις υπηρεσίες διαφημίσεων όπως το SenAdse της Google και όπως ο ίδιος λέει με τα κέρδη κατάφερε και αγόρασε κατοικία και βοήθησε την αδελφή του να σπουδάσει. Ο πρώην φοιτητής, δηλώνει στο CNN ότι κάποτε είχε 15 υπαλλήλους υπό την εποπτεία του - ανάμεσά τους και δυο αμερικανούς συγγραφείς-οι οποίοι μετέδιδαν ψευδείς ειδήσεις. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος που χειρίζεται τώρα, έχει πάνω από 1,5 εκατομμύρια followers στο Facebook, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Πριν λίγους μήνες, ο εν λόγω ιστότοπος, «έφαγε» μπλοκ από το Facebook και τη Google στο πλαίσιο κάθαρσης του διαδικτύου από τις σελίδες των fake news. Ο Mikhail πάντως βάζει ήδη πλώρη για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2020! «Πρωταρχικός μου στόχος είναι να φτιάξω ένα σάιτ, όπως αυτό που είχα πριν, για τις επόμενες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει.

«Τίποτα δεν είναι παράνομο»

Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ - εξελέγη στον Μάιο- είναι ιδιαίτερα επικριτική με τη νέα βιομηχανία στη Veles. «Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ξεκινήσουμε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ψεύτικων ειδήσεων και θα ενθαρρύνουμε επίσης την κοινωνία των πολιτών μας να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του φαινομένου δημιουργώντας εργαλεία για την ανίχνευση ψεύτικων ειδήσεων», εξήγησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Mile Boshnjakovski.

Ωστόσο, οι νέοι επιχειρηματίες των fake news, απολαμβάνουν μέχρι στιγμής την υποστήριξη ενός τουλάχιστον επίσημου: τον δήμαρχο της Veles, Slavcho Chadiev. «Είναι ένας τρόπος για να βγάλει κάποιος γρήγορα χρήματα. Δεν προσπαθούμε καν να τους σταματήσουμε», λέει στο μέσο. «Το πιο σημαντικό είναι ότι σε αυτή την περίπτωση ο νόμος της χώρας δεν έχει παραβιαστεί. Τίποτα δεν είναι παράνομο», συμπληρώνει έχοντας ίσως υπόψη του τα υψηλά νούμερα ανεργίας στις τάξεις των νέων της χώρας του. Επιπλέον, νιώθει περήφανος που η πόλη του βρίσκεται πλέον στον παγκόσμιο χάρτη.