Μουσείο vintage κινητών τηλεφώνων στη Σλοβακία

Μουσείο vintage κινητών τηλεφώνων στη Σλοβακία

Καθώς νέα smartphones κυκλοφορούν στην αγορά κάθε μήνα, ένας λάτρης της τεχνολογίας στη Σλοβακία δημιούργησε ένα μουσείο vintage κινητών τηλεφώνων και προσφέρει στους επισκέπτες ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Ο Στέφαν Πόλγκαρι διαθέτει μία συλλογή 3.500 κινητών τηλεφώνων αποτελούμενη από 1.231 διαφορετικά μοντέλα.

Ήταν πάντα φανατικός των νέων τεχνολογιών και όταν ήταν 15 ετών άρχισε να δημοσιεύει στο διαδίκτυο σχόλια και κριτικές για νέα κινητά τηλέφωνα. Αρχικά είχε αποκτήσει μία μικρή συλλογή από Nokia, Alcatel, Sagem, Ericsson και άλλες μάρκες που κυκλοφορούσαν στη Σλοβακία.

Η συλλογή του όμως απογειώθηκε όταν πριν από δύο χρόνια αγόρασε on line 1.000 παλαιά κινητά πληρώνοντας αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αναζητά συνεχώς μοντέλα που λείπουν για να τα προσθέσει στην ήδη εντυπωσιακή συλλογή του με 3.500 «αρχαία» κινητά τηλέφωνα, κάποια από τα οποία έχουν βάρος μεγαλύτερο από έναν υπολογιστή. Περίπου τα μισά από τα εκθέματα του Μουσείου εξακολουθούν να λειτουργούν.

Το Μουσείο αποτελείται από δύο δωμάτια στο σπίτι του Πόλγκαρι στην μικρή πόλη Ντομπσίνα, στο ανατολικό τμήμα της Σλοβακίας, άνοιξε πέρσι και μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί με ραντεβού.

Η συλλογή περιλαμβάνει το Nokia 3310, το οποίο πρόσφατα άλλαξε όψη και κυκλοφόρησε ξανά, καθώς και Siemens S4 μοντέλο, το λειτουργεί κανονικά και κόστιζε 23.000 σλοβακικές κορώνες - περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Σλοβακία όταν κυκλοφόρησε.

«Αυτά είναι αριστουργήματα σχεδίασης και τεχνολογίας που δεν κλέβουν τον χρόνο σας. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα πιο καινούρια από τα πρώτα μοντέλα touchscreen, σίγουρα όχι smartphones», δήλωσε ο Στέφαν Πόλγκαρι στο Reuters.

«Είναι δύσκολο να πω ποιο τηλέφωνο είναι πολύτιμο για μένα, ίσως η έκδοση του Nokia 350i Star Wars» ανέφερε ο συλλέκτης παλαιών κινητών, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα iPhone στην καθημερινότητά του.