Ευρωπαϊκές εταιρείες θα ειδοποιούν τους υπαλλήλους εάν παρακολουθείται το email τους

Ευρωπαϊκές εταιρείες θα ειδοποιούν τους υπαλλήλους εάν παρακολουθείται το email τους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι οι εταιρείες πρέπει να ενημερώσουν τους εργαζομένους εκ των προτέρων εάν το email της εργασίας παρακολουθείται

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τους υπαλλήλους τους εάν οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εργασίας τους πρόκειται να παρακολουθούνται, ανέφερε το Reuters.

Επιπλέον, η παρακολούθηση αυτή δεν πρέπει να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Στην απόφασή τους έπαιξε ρόλο και η υπόθεση ενός Ρουμάνου που απολύθηκε πριν από 10 χρόνια επειδή χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό μηνυμάτων στην εργασία του για να επικοινωνεί με την οικογένειά του, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως τα ρουμανικά δικαστήρια δεν προστάτευσαν, ως όφειλαν, την ιδιωτική αλληλογραφία του Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου, επειδή η εταιρεία του δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ότι παρακολουθεί τις επικοινωνίες του.

Η εταιρεία είχε παρουσιάσει εκτυπώσεις των ιδιωτικων μηνυμάτων του προς τον αδελφό του και την αρραβωνιαστικιά του στο Yahoo Messenger ως απόδειξη ότι είχε παραβιάσει την απαγόρευση τέτοιας προσωπικής χρήσης την οποία επέβαλλε η εταιρεία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο αποφάσισε με πλειοψηφία 11-6 ότι οι Ρουμάνοι δικαστές, αποφαινόμενοι υπέρ του εργοδότη, απέτυχαν να προστατεύσουν το δικαίωμα του Μπαρμπουλέσκου στην ιδιωτική ζωή και αλληλογραφία.