Ένας στους 10 επιχειρηματικούς κολοσσούς έχει… ψηφιακό διευθυντή

Ένας στους 10 επιχειρηματικούς κολοσσούς έχει… ψηφιακό διευθυντή

Το 9% των 2.500 μεγαλύτερων εταιρειών έχει διορίσει Chief Digital Officer

Το 9% των 2.500 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου έχουν διορίσει ένα ανώτατο στέλεχος -συνήθως με τον τίτλο Chief Digital Officer (CDO)- για να επιβλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής τους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έρευνας της Strategy& της συμβουλευτικής εταιρείας στρατηγικής της PwC.

Παρότι αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται μικρό, έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι -όπου μόλις το 6% των εταιρειών που περιελήφθησαν στην έρευνα είχαν προσλάβει στέλεχος αυτής της ειδικότητας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το 60% των ψηφιακών ηγετών που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή μελέτη έχουν προσληφθεί κατά την τελευταία διετία.

Η μελέτη Chief Digital Officer Study της Strategy& για το 2016 εξετάζει τις 2.500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου, βάσει κεφαλαιοποίησης, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του βαθμού στον οποίο οι εταιρείες διορίζουν ψηφιακό ηγέτη, ποιες είναι αυτές και σε ποια κλίμακα της ιεραρχίας τοποθετούνται. Για τους σκοπούς της έρευνας, ως CDO ορίζεται το στέλεχος, ανεξαρτήτως τίτλου, το οποίο έχει αναλάβει το έργο υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής της εταιρείας ή της επιχειρηματικής μονάδας του.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μεγαλύτερα ποσοστά πρόσληψης ψηφιακών ηγετών παρατηρούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στον κλάδο καταναλωτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, το ποσοστό των ασφαλιστικών εταιρειών που διαθέτουν ψηφιακούς ηγέτες ανέρχεται σε 35%, ενώ στον τραπεζικό και καταναλωτικό κλάδο στο 27%.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσλαμβάνουν CDO με ταχύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες περιοχές (38% στην Ευρώπη έναντι 23% στη Βόρεια Αμερική, 13% στη Νότια και Λατινική Αμερική και 7% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού).

Πηγή ΑΠΕ