Ο πεισματάρης που έγινε δισεκατομμυριούχος στα 26 χρόνια του

Ο πεισματάρης που έγινε δισεκατομμυριούχος στα 26 χρόνια του

Το αφεντικό του Snapchat που είπε όχι στα λεφτά του Ζούκερμπεργκ

Γεννημένος την 4η Ιουλίου. Μια τέτοια ζεστή, πανηγυρική ημέρα του 1990, με πολύχρωμα πυροτεχνήματα να σκάνε στους ουρανούς και ράθυμους Αμερικανούς να ψήνουν χοτ ντογκ ελέω αργίας, ήρθε στον κόσμο ο Evan Spiegel. Από εκείνη την ημέρα, τα πυροτεχνήματα ακολουθούν πιστά τον συνιδρυτή και CEO του Snapchat, καθώς το άστρο του λάμπει εκκωφαντικά, όχι μόνο γιατί στα 26 του έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος παγκοσμίως, αλλά και γιατί είναι ο κύριος, με παπά και με κουμπάρο, της κυρίας Μιράντα Κερ.

Ο ζάμπλουτος γοητευτικός νέος, παντρεύτηκε το σούπερ μόντελ, σε έναν παραμυθένιο γάμο στην αυλή της έπαυλής τους στην Καλιφόρνια και ευθαρσώς μπορεί να αναφωνεί πως ναι, η ζωή είναι ωραία! «Είμαι ένας νέος, λευκός, μορφωμένος άντρας. Είμαι πραγματικά τυχερός. Και η ζωή δεν είναι δίκαιη», έχει δηλώσει.

Από τη χλιδή, στη χλιδή

Η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου, δηλαδή το Snapchat, του αποφέρει χρήματα με τη σέσουλα και εκτιμάται ότι η εταιρεία του Snap Inc. αξίζει τουλάχιστον 33δισ. δολάρια- η δε περιουσία του υπολογίζεται στα 4 δισ. δολάρια. Αλλά τα πλούτη και η χλιδάτη ζωή δεν ήταν κάτι άγνωστο για τον ίδιο, μιας και είχε το προνόμιο να γεννηθεί μέσα σε αυτά.

Μεγάλωσε στην Pacific Palisades, μια αρκετά σικ γειτονιά του Λος Άντζελες, ανατολικά του Μαλιμπού. Οι γονείς του Melissa Ann Thomas και John W. Spiegel είναι δικηγόροι, οι οποίοι αποφάσισαν όταν ο γιος τους φοιτούσε στο Λύκειο, να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους. Ο πατέρας του ξόδεψε μια περιουσία για τη μόρφωση του γιου του- αποφοίτησε από το ιδιωτικό σχολείο Crossroads στη Σάντα Μόνικα με τους Κέιτ Χάντσον, Γκουίνεθ Πάλτροου και Τζακ Μπλακ να αποτελούν την εκλεκτή αφρόκρεμα των αποφοίτων. Υπήρξε μέλος σε κλειστά κλαμπ με επιλεγμένα μέλη, ζητούσε από τους γονείς του να του αγοράσουν ακριβά αυτοκίνητα και πέρασε από το Stanford για σπουδές όπου γνώρισε τους μετέπειτα συνέταιρούς του που θα δημιουργούσαν το Snapchat, Reggie Brown και Bobby Murphy.

«Δεν ήμασταν κουλ» έλεγε αργότερα στο Forbes «οπότε προσπαθούμε να φτιάξουμε κουλ πράγματα». Οι τρεις φίλοι, ήταν μέλη της αδελφότητας ΚΣ και σίγουρα ο Evan έχει να θυμάται πολλές έξαλλες φοιτητικές στιγμές. Το 2014 διέρρευσαν μια σειρά από μηνύματα που είχαν σταλεί ως φοιτητής, στα οποία έκανε χονδροειδή αστεία για το σεξ με γυναίκες. Ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για τα emails, ζητώντας ταπεινά συγνώμη: «Δεν αντιπροσωπεύουν με τίποτα το ποιος είμαι σήμερα και τις απόψεις που έχω για τις γυναίκες».

Εγκατέλειψε το Stanford για να αφοσιωθεί στην ιδέα του Snapchat - η ομάδα έφτιαξε την εφαρμογή, που αρχικά ονόμασε Picaboo, το 2012 με «αρχηγείο» τους το σπίτι του Spiegel. Πριν όμως τα ροδοπέταλα αρχίσουν να στρώνονται στο δρόμο τους, μιας σειρά από εμπόδια έφρασσαν το όνειρό τους, τα οποία ξεπέρασαν χάρη στο πείσμα και την αφοσίωση στο όραμά τους. Στην επιμονή και την υπομονή που επέδειξαν χρωστούν τα πάντα καθώς η επιτυχία δεν έρχεται ουρανοκατέβατη, όσο καινοτόμα είναι μια ιδέα. «Πειραματιστήκαμε και αποτύχαμε. Αυτό έγινε με περίπου 34 projects πριν το Snapchat», είχε πει.

Η εφαρμογή κατάφερε και έγινε πολύ γρήγορα εξαιρετικά δημοφιλή, μεταφράζεται διαρκώς σε όλο και περισσότερες γλώσσες, και τράβηξε την προσοχή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ- το άλλο αντίπαλο δέος. Το 2013 ο Mr Facebook αποφασίζει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βγάλει από αυτή 3 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το πρότζεκτ του Spiegel. Ο Ζούκερμπεργκ σίγουρα θα έφυγε από τη συνάντηση ηττημένος, όταν άκουγε τον αυθάδη νέο να του λέει ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΟ». Ο Evan Spiegel ήταν ξεκάθαρος: Το Snapchat δεν πωλείται!

Η Φεράρι, η Κερ και το ελικόπτερο

Την ίδια χρονιά, το 2013, o Reggie Brown κατέθεσε μήνυση κατά των δυο (πρώην) φίλων του καθώς τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την εταιρεία και συμβιβάστηκε τελικά με το ποσό των 157 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον επόμενο χρόνο, ο Evan μετακόμισε από το σπίτι του μπαμπά στο δικό του, στο Brentwood που απέκτησε έναντι 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την επιτυχία του Snapchat, το 2015, έκανε ως δώρο στον εαυτό του μια Φεράρι και δυο χρόνια νωρίτερα είχε την τύχη να συναντήσει στο διάβα του την καλλονή, Μιράντα Κερ με την οποία αρραβωνιάστηκε το 2016. Το ζευγάρι μάλιστα, αγόρασε μια μικρή έπαυλη η οποία κάποτε ανήκε στον ηθοποιό Χάρισον Φορντ, έναντι του ποσού των 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πεισματάρης νέος, διαθέτει άδεια πιλότου ελικοπτέρου, φωτογραφήθηκε στο εξώφυλλο της Vogue, το χαρακτηριστικό του ρούχο είναι ένα λευκό μπλουζάκι με βαθιά λαιμόκοψη αξίας 60 δολαρίων, το 2016 ο μισθός του ήταν 503.205 δολάρια, και έλαβε μπόνους 1 εκατ. δολάρια. Όχι και άσχημα για κάποιον που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30 του χρόνια.