Πώς οι χάκερς μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο μας με 350.000 ευρώ

Πώς οι χάκερς μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο μας με 350.000 ευρώ

Ανησυχίες για ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία

Αν θέλετε να επηρεάσετε μία εκλογική διαδικασία, το μόνο που χρειάζεστε είναι 400.000 δολάρια (κάτι παραπάνω από 350.000 ευρώ). Αυτό το ποσό είναι αρκετό για να «αγοράσει» κανείς ακολούθους σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, να προσλάβει εταιρείες για να γράφουν και να διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις επί 12 μήνες και να λειτουργεί ένα εκλεπτυσμένο δίκτυο ιστοσελίδων για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, σύμφωνα με τον ειδικό στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο Ούντο Σνάιντερ της Trend Micro.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg, σε συνέδριο για τη διαδικτυακή ασφάλεια που διοργάνωσε στο Βερολίνο η Deutsche Telekom, ο Σνάιντερ παρατήρησε ότι το να «χακάρει» κανείς την ίδια την εκλογική διαδικασία δεν αξίζει τον κόπο, γιατί αφήνει πίσω του ίχνη, είναι πολύ ακριβό και τεχνολογικά δύσκολο. Αντίθετα, το να επηρεάσει κανείς την κοινή γνώμη μέσω ψεύτικων ειδήσεων και διαρροών στοιχείων, όπως εκτιμάται ότι έγινε στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, είναι σχετικά απλό και μπορεί να συμβεί, κατά τον ίδιο, και στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Φρανκ Ρίγκερ, εκπρόσωπο της γερμανικής κολεκτίβας χάκερ Chaos Computer Club, τα γερμανικά πολιτικά κόμματα είναι πολύ εύκολος στόχος για έναν αποφασισμένο χάκερ, καθώς οι ηλεκτρονικές υποδομές τους δεν προστατεύονται επαρκώς.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Deutsche Telekom προσέφερε δωρεάν σε όλα τα σημαντικά γερμανικά κόμματα μία εφαρμογή διαδικτυακής ασφάλειας, και ήδη αρκετά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ το χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, σύμφωνα με τον Σρίνταρ Μίταλ, επικεφαλής της εταιρείας Zimperium που ανέπτυξε την εφαρμογή.

«Οι κινητές συσκευές είναι το επόμενο σύνορο για τους χάκερ», καθώς συνήθως είναι ο αδύναμος κρίκος των ψηφιακών συσκευών, ανέφερε ο ίδιος.

Όμως ακόμα κι αν πράγματι όλα αυτά αποτρέψουν μία μελλοντική κυβερνοεπίθεση, το κακό ίσως να έχει ήδη γίνει: η ομάδα χάκερ Pawn Storm, που εκτιμάται ότι συνδέεται με τη Ρωσία, κατάφερε το 2015 να εισβάλει στο πληροφοριακό δίκτυο της γερμανικής Βουλής και να κλέψει περίπου 16 gigabytes δεδομένων, μεταξύ των οποίων και e-mails. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία διαρροή, όμως οι περισσότεροι βουλευτές πιστεύουν πως θα υπάρξουν διαρροές λίγο πριν τις εκλογές, ώστε να επηρεαστεί το κοινό.

Πάντως, ο Φρανκ Ρίγκερ δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για μία τέτοια διαρροή. Όχι γιατί δεν θα γίνει, αλλά γιατί «τα γερμανικά κόμματα είναι από τη φύση τους βαρετά», όπως σχολίασε σαρκαστικά.