Πώς τα δικαστήρια έκαναν την Apple και τη Nokia συνεταίρους!

Πώς τα δικαστήρια έκαναν την Apple και τη Nokia συνεταίρους!

Η συμφωνία αφήνει το περιθώριο στη Nokia να λάβει μεγαλύτερα δικαιώματα από την Apple για τη χρήση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για κινητά τηλέφωνα

Στη διευθέτηση μίας διαμάχης που κρατούσε χρόνια για τους τίτλους ευρεσιτεχνίας με τη φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Nokia, προχώρησε η Apple.

Επί της ουσίας η Αpple συμφώνησε να αγοράσει μεγάλος μέρος προϊόντων και υπηρεσιών του δικτύου της Nokia.

Η συμφωνία αφήνει το περιθώριο στη Nokia να λάβει μεγαλύτερα δικαιώματα από την Apple για τη χρήση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για κινητά τηλέφωνα, βοηθώντας να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος της πτώσης της ζήτησης για το υλικό του κινητού δικτύου.

Το περιεχόμενο μίας ασυνήθιστης συμφωνίας 

Η συμφωνία της Nokia με την Apple ακολούθησε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κανόνα: χρησιμοποίησε μια αγωγή για να φέρει με το μέρος της την ανταγωνίστρια εταιρεία! Η ιστορία ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα όταν το πρώτο iPhone παρουσιάστηκε πριν από μια δεκαετία. Τότε η Apple έγινε ο βασικός ανταγωνιστής του φινλανδικού ομίλου, ο οποίος ήταν τότε ο κορυφαίος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Καθώς οι δραστηριότητες της Nokia μειώθηκαν, οι εταιρείες έγιναν αντίδικοι. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι δύο κολοσσοί είναι έτοιμοι να γίνουν επιχειρηματικοί εταίροι.

Ο συμβιβασμός που ανακοινώθηκε την Τρίτη, υποχρεώνει την Apple να πληρώνει στη Nokia ένα κατ'αποκοπή ποσό συν τα δικαιώματα για κάθε συσκευή που πωλεί, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των Φινλανδών. Πρόκειται γενικά για ανάλογη μορφή συμφωνίας με αυτή που υλοποίησαν οι δύο πλευρές το 2011 ύστερα από διετή δικαστική αντιπαράθεση. Η προηγούμενη συμφωνία ολοκληρώθηκε πέρυσι.