Οι κανόνες για τους moderators στο facebook: Κάντε το τεστ

Οι κανόνες για τους moderators στο facebook: Κάντε το τεστ

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο κοινωνικό δίκτυο

Η εξάπλωση του Facebook τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά ραγδαία. Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πλέον ενεργοί χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, οπότε καταλαβαίνει κανείς πώς μεταφράζεται αυτό σε αναρτήσεις, φωτογραφίες και βίντεο: Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων αναρτήσεις κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

Σε αυτό το αδιανόητο χάος, κάποιος πρέπει να βάλει τάξη. Γιατί μέσα σε αυτές τις αμέτρητες αναρτήσεις σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες που είναι ανάρμοστες: αναρτήσεις με πορνογραφικό περιεχόμενο, αναρτήσεις που υποκινούν σε βία, αναρτήσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο, βίντεο ανθρώπων που κάνουν κακό στους εαυτούς τους ή σε άλλους ανθρώπους ή σε ζώα - η λίστα των «προβληματικών» αναρτήσεων είναι τόσο μεγάλη, όσο σκοτεινή είναι η ανθρώπινη φύση.

Έχετε σκεφτεί, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι το έργο των moderators, των ανθρώπων που καλούνται να βάλουν τάξη σε αυτό το χάος; Είναι οι άνθρωποι που διαβάζουν τις αναφορές των χρηστών του Facebook για ανάρμοστο περιεχόμενο ή ψεύτικους λογαριασμούς (που ανέρχονται σε εκατομμύρια κάθε εβδομάδα!) και πρέπει να αποφασίσουν αν θα αναλάβουν δράση, διαγράφοντας το επίμαχο υλικό, ή απλά θα το αφήσουν στη θέση του, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να επέμβουν.

Πώς όμως αποφασίζουν οι moderators αν μία ανάρτηση είναι αποδεκτή ή ανάρμοστη; Προφανώς δεν αποφασίζουν μόνοι τους: το Facebook διαθέτει αναλυτικούς κανονισμούς τους οποίους πρέπει να μελετήσουν και να τηρούν ευλαβικά, κανονισμούς οι οποίοι καλύπτουν πρακτικά τα πάντα, κάθε δύσκολη περίπτωση την οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Όμως και πάλι: το να ακολουθεί κανείς αυτούς τους κανόνες κάποιες φορές είναι εξίσου δύσκολο, όπως δείχνουν οι αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 100 εγχειρίδια εκπαίδευσης γύρω από τους κανόνες για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι και ρίχνει φως σε κάποια σκοτεινά σημεία των πολιτικών του Facebook.

Για παράδειγμα: πότε επιτρέπεται και πότε όχι η ανάρτηση μίας εικόνας με σεξουαλικό περιεχόμενο; Μπορεί ποτέ να επιτραπεί η δημοσίευση φωτογραφιών που απεικονίζουν περιπτώσεις bullying σε βάρος παιδιών ή η ανάρτηση βίντεο στα οποία καταγράφεται ο βίαιος θάνατος ενός ανθρώπου; Και ποια είναι τα όρια ανάμεσα σε μία υποτίθεται «ακίνδυνη» απειλή κατά ενός ανθρώπου και σε μία ουσιαστική, πραγματική απειλή;

Οι «γκρίζες ζώνες» του Facebook

Όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian, παρουσιάζοντας τη «γραμμή» του Facebook:

- Σχόλια όπως «ας πυροβολήσει κάποιος τον Τραμπ» πρέπει να διαγράφονται, γιατί ωσς επικεφαλής κράτους ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρείται ότι βρίσκεται σε «προστατευόμενη» κατηγορία. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να γράψει στο Facebook φράσεις όπως «για να σπάσεις το λαιμό μιας σκύλας πίεσε με δύναμη στη μέση του λαιμού της», ή «άντε γ... και ψόφα», γιατί δεν θεωρούνται αξιόπιστες απειλές.

- Βίντεο που καταγράφουν βίαιους θανάτους, αν και θα πρέπει να επισημαίνονται ως σκληρά και ακατάλληλα, δεν χρειάζεται πάντα να διαγράφονται, αλλά αρκεί να «κρύβονται» από ανηλίκους», καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση για θέματα όπως οι ψυχικές ασθένειες. Ο γενικός κανόνας για τα βίντεο είναι ότι οι ανήλικοι χρήζουν προστασίας και οι ενήλικοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής.

- Κάποιες φωτογραφίες κακοποίησης (όχι σεξουαλικής) και bullying σε βάρος παιδιών δεν είναι ανάγκη να διαγραφούν, εκτός και αν υπάρχει ένα στοιχείο σαδισμού ή επίδειξης.

- Φωτογραφίες κακοποίησης ζώων επιτρέπονται, και μόνο οι πιο ακραίες από αυτές πρέπει να επισημαίνονται ως σκληρές και ακατάλληλες.

- Κάθε «χειροποίητο» σκίτσο ή έργο που απεικονίζει γυμνό και σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπεται, ωστόσο ψηφιακά έργα που απεικονίζουν σεξουαλική δραστηριότητα απαγορεύονται.

- Βίντεο εκτρώσεων επιτρέπονται, αρκεί να μην υπάρχει γυμνό.

- Το Facebook επιτρέπει σε χρήστες να δείχνουν ζωντανά βίντεο στα οποία επιχειρούν να αυτοτραυματιστούν, καθώς «δεν θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση».

- Οποιοσδήποτε έχει πάνω από 100.000 ακολούθους σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο θεωρείται δημόσιο πρόσωπο, και αυτό του στερεί τις πλήρεις προστασίες των οποίων απολαμβάνουν οι απλοί ιδιώτες.

Άλλες εκφράσεις τις οποίες επιτρέπει το Facebook είναι οι εξής:
- «Το κοριτσάκι πρέπει να φύγει πριν ο μπαμπάς του σπάσει τα μούτρα»
- «Ελπίζω κάποιος να σε σκοτώσει».
- «Προσευχηθείτε να μη χάσω τα λογικά μου, γιατί αν τα χάσω κυριολεκτικά θα σκοτώσω ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ από εσάς»
- «Αν δε σταματήσεις να γκρινιάζεις θα σου κόψω τη γλώσσα»

Οι απειλές αυτές θεωρούνται είτε γενικόλογες, είτε μη αξιόπιστες.

Σε ένα από τα έγγραφα του Facebook που διέρρευσαν στον Guardian, το κοινωνικό δίκτυο αναγνωρίζει ότι «οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βίαια γλώσσα για να εκφράσουν τον εκνευρισμό τους στο Διαδίκτυο, και αισθάνονται ασφαλείς να το κάνουν αυτό στο Facebook.

«Αισθάνονται ότι δεν θα ασχοληθούν ξανά με το θέμα και νιώθουν αδιάφοροι απέναντι στον άνθρωπο σε βάρος των οποίων εκτοξεύουν τις απειλές, λόγω της έλλειψης συναισθηματικής εμπλοκής που δημιουργεί η επικοινωνία μέσω συσκευών, σε αντίθεση με την κατά πρόσωπο επικοινωνία», αναφέρει το Facebook.

Κάντε το τεστ!

Και αφού τα είπαμε όλα αυτά, τι θα λέγατε για ένα ωραίο τεστ; Για να δούμε, θα γινόσασταν καλοί moderators για λογαριασμό του Facebook ή θα δυσκολευόσασταν να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές που μόλις σας παρουσιάσαμε;

Το τεστ δημιούργησε ο Guardian με βάση τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί του Facebook, και μπορείτε να το βρείτε εδώ.