Ο Αμερικύνας κόβει βόλτες στη Γκόθαμ Σίτι

Ονειρευόμαστε το ταξίδι στη Νέα Υόρκη. Η πόλη είναι σαν την ποίηση, έγραφε ο Αμερικανός συγγραφέας Έλγουιν Μπρουκς Ουάιτ, η Γκόθαμ Σίτι είναι ένα ατέλειωτο ποίημα, δεν βαριέσαι ποτέ. Τούτη τη φορά, περιπλανιόμαστε σ' αυτήν (http://www.brainpickings.org/2015/08/18/americanine/?mc_cid=74b7067de7&mc_eid=e6bcd181ec) μέσα από τα μάτια ενός ενθουσιώδους σκυλάκου, του Αμερικύνα, που γέννησε η φαντασία του Γάλλου εικονογράφου Γιαν Κεμπί, στο πρώτο του βιβλίο «Americanine: A Haute Dog in New York».

Όλα τα τουριστικά στερεότυπα της Νέας Υόρκης παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια του συμπαθέστατου τετράποδου, το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο σταθμός Γκραντ Σέντραλ, η Γουάντερ Γουίλ στο Κόνι Άιλαντ, ακόμη και το μουσείο Γκούγκενχαϊμ, ο σαξοφωνίστας στο Σέντραλ Παρκ, η βιτρίνα με τα ντόνατς. Όλα.

Σκυλάκι σαλονιού ο Αμερικύνας, πάντα με λουρί - αν και δεν βλέπουμε ποτέ την αινιγματική φιγούρα που κρατά το λουρί, κάποιος πρέπει να κρατά το λουρί, απαγορεύεται στη Νέα Υόρκη να κυκλοφορούν στον δρόμο σκυλιά ασυνόδευτα - είναι ένα «χαρωπό σκυλάκι». Μας επιτρέπει, μέσα από τα ορεξάτα, όλο περιέργεια, χωρίς ούτε την ελάχιστη κριτική διάθεση, σκυλίσια ματάκια του, να νιώσουμε το θαύμα τόσοι πολλοί άνθρωποι να είναι στριμωγμένοι σε ένα τόσο μικρό μέρος σαν την Γκόθαμ Σίτι.