15 βιβλία που έσπασαν ταμεία όταν έγιναν κινηματογραφικές ταινίες

Ναι, ανέκαθεν η 7η Τέχνη εμπνεόταν από τη λογοτεχνία!

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

Τα παραδείγματα βιβλίων που έγιναν ταινίες είναι ένας κατάλογος στον οποίον... ουκ έστιν τέλος. Κάποια βιβλία ήταν ήδη πολύ γνωστά και αποτελούν κλασσικούς πλέον τίτλους στη λογοτεχνία.

Κάποια άλλα, όμως, ενώ ως τίτλοι βιβλίων ήταν σχεδόν άγνωστοι, όταν μεταφέρθηκαν στη μεγάλο οθόνη κυριολεκτικά έσπασαν ταμεία!

Σας παρουσιάζουμε 15 άγνωστα βιβλία τα οποία έγιναν κινηματογραφικά blockbusters:

Τα Σαγόνια...

Ναι, ... του Καρχαρία! Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο μαιτρ της επιστημονικής φαντασίας, Steven Spielberg, απέφερε κέρδη 260 εκατομμυρίων δολαρίων (σημειωτέον μιλάμε για το 1975!) και είναι βασισμένο σε νουβέλα του Peter Benchley.

How the Grinch Stole Christmas

Ή... Το Ξωτικό των Χριστουγέννων. Το βιβλίο μπορεί να είναι παντελώς άγνωστο, όμως η ταινία έκανε εν έτει 2000 εισπράξεις άνω των 250.000.000 δολαρίων.

Το Χρονικό της Νάρνια

Το ομώνυμο βιβλίο του C.S. Lewis μεταφέρθηκε στο σινεμά (2005) και απέφερε κέρδη 291 εκατομμύρια δολάρια.

The Twilight Saga: Η Έκλειψη

Το έργο της Stephenie Meyer μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε 5 συνέχειες και απέφερε εισπράξεις 1,3 δισ. δολαρίων!

Forrest Gump

Η ταινία που γέμισε με παχυλά ποσά τους λογαριασμούς του Τομ Χανκς και απογείωσε την καριέρα του ηθοποιού ήταν ένα βιβλίο του Winston Groom.

Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων

Το κλασικό παραμύθι που έγραψε ο Lewis Carroll το 1865, γυρίστηκε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, κυρίως σε κινούμενα σχέδια. Η μεταφορά του στον κινηματογράφο το 2010 έκανε το Box Office να... παραληρεί και οι εισπράξεις άγγιξαν τα 334 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών

Εντάξει, ο J.R.R. Tolkien δεν χρειαζόταν και πολλές συστάσεις. Ωστόσο, η κινηματογραφική μεταφορά του Άρχοντα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters όλων των εποχών.

Harry Potter

Κάθε βιβλίο και ταινία και το φιλοθεάμον κοινό πλήρωσε σε εισιτήρια πάνω από 2,39 δισ. δολάρια για να τις δει. Η... πνευματική μαμά του Harry, J.K. Rowling, έγινε η πρώτη (και μέχρι στιγμής η μόνη) δισεκατομμυριούχος συγγραφέας στην ιστορία.

Jurassic Park

Ο Steven Spielberg... περιποιήθηκε δεόντως τη νουβέλα του Michael Crichton. Εισπράξεις; 402 εκ. δολάρια το 1993. Και βέβαια μια ταινία που άλλαξε μια για πάντα την επιστημονική φαντασία στον κινηματογράφο.

Spiderman

Ο ήρωας - αράχνη της Marvel Comics έγινε κινηματογραφική μορφή και απέφερε κέρδη άνω των 710 εκατομμυρίων δολαρίων.

Iron Man

Επίσης ένας υπερήρωας της Marvel. Τα τρία σίκουελ της ταινίας απέφεραν κέρδη 1 δισ. δολάρια.

The Lion King

Σε ποιο βιβλίο βασίζεται; Δεν θα το πιστέψετε ίσως αλλά ο σεναριογράφος του αναφέρει ότι έγραψε με έμπνευση 2 πολύ "παλιά" βιβλία: τον Άμλετ του Σαίξπηρ και τη Βίβλο!

Όπως και να έχει τα 422 εκατομμύρια δολάρια που απέφερε η ταινία εν έτει 1994 αγιάζουν τις... πηγές!

Shrek

Ο William Steig σκιτσάρισε τον... πρασινωπό ήρωα. Και η κινηματογραφική βιομηχανία κέρδισε 442 εκατ. δολάρια.

The Dark Knight

Η κορυφαία μεταφορά του ήρωα - νυχτερίδα, του Batman έβαλε στα ταμεία των σινεμά 1.2 δισ. δολάρια και έδωσε - μετά θάνατον- ένα Όσκαρ στο Heath Ledger.

The Avengers

Το πανίσχυρο team των superheroes της Marvel, "χτύπησε" 623 εκατ. δολάρια στο box office και έγινε η πιο επιτυχής κινηματογραφική μεταφορά κόμικ στην ιστορία του σινεμά.