“Επικίνδυνη εμπειρία να είσαι μαύρος στην Αμερική”

Γιατί o Λεβάρ Μπάρτον εξακολουθεί να θεωρεί σημαντική τη σειρά "Ρίζες";

«Ξέρω ότι η Αμερική χρειάζεται πραγματικά τις "Ρίζες" τώρα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο ηθοποιός ΛεΒαρ Μπάρτον που πρωταγωνίστησε στην μίνι σειρά «Ρίζες» το 1977. Αν και αρχικά ήταν δύσπιστος για το κατά πόσο θα έπρεπε να γίνει ένα ριμέικ της σειράς πλέον δηλώνει αισιόδοξος ότι οι νέες «Ρίζες» θα ενισχύσουν τον φυλετικό λόγο δίνοντας ώθηση στο κίνημα «Black Lives Matter».

Ο 59χρονος ηθοποιός συμμετέχει μάλιστα στην παραγωγή του ριμέικ που θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Μαΐου σε όλη την δικτυακή πλατφόρμα του History channels, A&E και Lifetime.

«Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια πριν από 40 χρόνια και φωτίστηκε μία σκοτεινή πλευρά της ιστορίας με τη δημιουργία της πρώτης σειράς. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι μία συζήτηση, μία αναγκαία συζήτηση», τόνισε ο Μπάρτον.

Βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Άλεξ Χάλεϊ του 1976, η αρχική μίνι σειρά «Ρίζες» είχε μία βαθιά επίδραση στον πολιτισμό, φωτίζοντας τις πτυχές της σκοτεινής αμερικάνικης ιστορίας που είχε να κάνει με τη δουλεία, η οποία τα χρόνια που κυκλοφόρησε είχε δευτερεύουσα σημασία για τα σχολικά βιβλία. Ο Μπάρτον ήταν 18 χρόνων και σπούδαζε ηθοποιός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όταν του ζητήθηκε να ενσαρκώσει τον Κούντα Κιντέ, έναν Αφρικανό πολεμιστή από την Γκάμπια, που απήγαγαν δουλέμποροι και τον πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα της Αμερικής.

Μιλώντας για τις «Ρίζες» και το ρόλο του ο Μπάρτον λέει ότι «ο Κούντα ήταν για μένα ο άλλος μου εαυτός και με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή. Έμαθα από τα 18 μου χρόνια πως η τηλεόραση μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από το να αποτελεί μόνο διασκέδαση, μπορεί να ενημερώσει, να διαφωτίσει, να εκπαιδεύσει. Για μένα οι Ρίζες ήταν πάντα μία ιστορία θάρρους κι όχι υποδούλωσης. Είναι μία ιστορία επιβίωσης και η λύτρωση βρίσκεται στην επιβίωση».