Γιατί η Ρωσία θέλει τοοοοόσο πολύ να κερδίσει τη Eurovision;

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει πατριωτικά τη νίκη και τη διοργάνωση της επόμενης Eurovision στη Μόσχα

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Η Ρωσία είναι το απόλυτο φετινό φαβορί της Eurovision, κυρίως γιατί η χώρα δεν λυπήθηκε τα έξοδα για την υπερπαραγωγή του το "You Are The Only One". Το τραγούδι είναι από μόνο του καλό αλλά τα απίστευτα τεχνικά εφέ το κάνουν υπερπαραγωγή. Φαίνεται ότι η νίκη στη Eurovision έχει γίνει μια εθνική προτεραιότητα, αλλά γιατί; 

Όταν το 2008, μετά τη νίκη του Ντίμα Μπιλάν και του Believe, η Eurovison πήγε στη Ρωσία, ο τότε τεχνικός διευθυντής του θεσμού Svante Stockselius, βρισκόταν στη Μόσχα και παρακολουθούσε τις προετοιμασίες και τις πρόβες. "Ξαφνικά οι Ρώσοι τρελάθηκαν, μόλις είχε φτάσει ο κύριος Πούτιν, τότε πρωθυπουργός" θυμάται ο Σουηδός. 

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας ήξερε ότι η διοργάνωση της Eurovison – ένα σόου που προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία πανευρωπαικά αλλά και σε άλλες χώρες – ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για προβολή της χώρας - και του ίδιου.

"Ηθελε να βεβαιωθεί ο ίδιος ότι αυτό θα ήταν ένα σόου που θα προωθούσε τη Ρωσία, που θα έδειχνε στην Ευρώπη τι μπορεί να κάνει. Και οι Ρώσοι έριξαν πολλά χρήματα σε αυτή την διοργάνωση" εξήγησε στο ΒΒC ο Stockselius. 

Το 2013 η Ρωσία έδιεξε και πάλι τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον μουσικό διαγωνισμό όταν – ακόμα και ο ΥΠΕΞ της χώρας - πήρε επισήμως θέση για την αδικία του Αζερμπαϊτζάν: η Μόσχα είχε δώσει 12 βαθμούς στο Μπακού αλλά το Μπακού δεν έδωσε ούτε έναν στη Ρωσία. 

"Μας κλέψατε 10 βαθμούς. Αυτό δεν με κάνει καθόλου χαρούμενο. Θα αναλάβουμε δράση ώστε αυτή η εξωφρενική πράξη να μη μείνει χωρίς απάντηση" είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ στον Αζέρο ομόλογό του!  

Το γόητρο της Μόσχας θίχτηκε ανεπανόρθωτα σε σχεδόν παγκόσμια ζωντανή μετάδοση όταν το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλο το στάδιο στη Κοπεγχάγη γιούχαρε την ρωσική συμμετοχή, τις Tolmachevy Sisters, από την αρχή μέχρι το τέλος του τραγουδιού τους. Το τραγούδι ήρθε δεύτερο αλλά το γιουχάισμα πόνεσε τους Ρώσους περισσότερο. 

Μία από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν στα 16 χρόνια του στην εξουσία - ως πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός – είναι να αποκαταστήσει το status της Ρωσίας στον κόσμο, ακόμα και μέσω αρτιέστατων και πανάκριβων διοργανώσεων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι το 2014 - οι ακριβότεροι Αγώνες που διοργανώθηκαν ποτέ- ήταν η πρώτη ευκαιρία και τα κατάφερε.  Μετά από 2 χρόνια σχεδόν γιουχαΐσματος, η φετινή Eurovision η δεύτερη. Για τον Πούτιν είναι θέμα εθνικού γοήτρου.