“Antigone Reloaded” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τα δύο κυριότερα Πανεπιστήμια της Φινλανδίας υποδέχεται στην Αθήνα, από σήμερα έως τις 13 Ιουνίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο του προγράμματός του «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις», που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά.

Οι ξένοι πανεπιστημιακοί θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια και εργαστήρια γύρω από τις θεματικές της θεατρικής σκηνής ως μουσικού οργάνου, της αρχαίας κωμωδίας και της ανάλυσης του Χορού στο αρχαίο δράμα.

Η συνεργασία του Ιδρύματος Κακογιάννη γίνεται με το Πανεπιστήμιο Τεχνών/Ακαδημία Θεάτρου και το Πανεπιστήμιο Aalto/Σχολή Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής, της Φινλανδίας, γνωστά, για την πρωτοποριακή αντιμετώπιση των ηχητικών τοπίων, ντιζάιν και σκηνικών και τη συμμετοχή των φοιτητών στη διαμόρφωση των παραστάσεων και των θεατρικών προτάσεων.

Στην Αθήνα θα ανεβάσουν την παράσταση «Antigoni Reloaded», εμπνευσμένη από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με χρήση πολυμέσων, σε σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία του Γιάνε Πέλινεν.

«Προσωπικά, προσπάθησα να βρω μια οπτική προσέγγιση που να είναι ενδιαφέρουσα για μένα και να συνδέεται με την κοινή-ποπ κουλτούρα με την οποία μεγάλωσα», όπως οι αναφορές στον κινηματογράφο που κάνει η παράσταση, από ταινίες του Ταραντίνο για παράδειγμα, ακόμα και από καρτούν.

Η φινλανδική θεατρική εκδοχή της «Αντιγόνης» χρησιμοποιεί στη δραματουργική της επεξεργασία τις αντιθέσεις και την ισορροπία μεταξύ του απολλώνιου (εγκεφαλικά στοιχεία) και διονυσιακού (συναίσθημα, υποσυνείδητο) στοιχείου, προσέγγιση, η οποία προέκυψε από το «διαφωτιστικό σεμινάριο με τον Θόδωρο Τερζόπουλο» τονίζει ο Γιάνε Πέλινεν, αναφερόμενος στο σεμινάριο αρχαίου δράματος που παρακολούθησε στο Ελσίνκι με εισηγητές τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και τον Γιώργο Σαμπατακάκη.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί ανεβάζουν Αντιγόνη το 2015, είναι «ο κώδικας και οι κανόνες ηθικής. Τι είναι σωστό και τι λάθος... δηλαδή η ουσία του θεάτρου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Πέλινεν. Για τον σκηνοθέτη «η Αντιγόνη αντιπροσωπεύει το ενδιαφέρον και τη φροντίδα για τους άλλους. Όσο και επιπόλαιο να ακούγεται, το ηθικό δίδαγμα πιστεύω πως είναι η πραγματική αγάπη για τους κοντινούς μας και αυτό είναι που δημιουργεί τη σύνδεση ενός κειμένου 2500 ετών με το σήμερα».

Η είσοδος στην παράσταση στο Ίδρυμα Κακογιάννη (11-13/6) θα είναι ελεύθερη για το κοινό.