Ένας ήρωας με παντόφλες… έρχεται στο Βρετάνια

Για τη σεζόν 2014 - 2015, ο Γιάννης Μπέζος επέλεξε ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής θεατρικής δραματουργίας, σύμβολο της μεταιχμιακής κοινωνικοπολιτικής ζωής της Ελλάδας του Εμφυλίου, του οποίου το χιούμορ και οι αιχμές δεν έχασαν το σφυγμό τους με το πέρασμα του χρόνου.

Στις 10 Οκτωβρίου, ο Γιάννης Μπέζος, μαζί με έναν σπουδαίο θίασο, καταφθάνει στο θέατρο Βρετάνια, ως Λάμπρος Δεκαβάλλας, με σπαθί μα και παντόφλες.

Ο απόστρατος στρατηγός Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά αλλά τίμια, με τη γυναίκα του και την κόρη του, δέχεται την επίσκεψη του εξαδέλφου του, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του, στην πλατεία μπροστά από το σπίτι του. Ο καλοκάγαθος «ήρωας» δε θα αργήσει να συνειδητοποιήσει πως η αιτία αυτής της κίνησης, δεν είναι παρά μια κομπίνα, για να τσεπώσουν οι «επιτήδειοι» κάποια εκατομμύρια από τον δημόσιο κορβανά. «Το ενδιαφέρον όμως είναι αλλού», θα πει ο Γιάννης Μπέζος. «Στη βαθιά πίστη σε κάτι που ονομάζεται καθήκον. Ίσως η λέξη τρομάξει μερικούς. Μακάρι. Να μπει στη ζυγαριά με την κομπίνα και την ανηθικότητα. Τότε το αριστουργηματικό αυτό έργο θα τα έχει καταφέρει».

Αν τα πνεύματα του Βασίλη Λογοθετίδη και της Ίλιας Λιβυκού, τριγυρνούν ακόμη στο παλιό τους στέκι της γωνίας Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, στο θέατρο «Αθηνών», όπου ανέβασαν μερικές από τις καλύτερες ελληνικές κωμωδίες και τρανταχτές επιτυχίες του περασμένου αιώνα, δε μπορεί να μην κάνουν μόλις λίγα «βήματα», δίπλα στο «Βρετάνια», για να χαζέψουν το Γιάννη Μπέζο, τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη κι όλους τους άξιους ηθοποιούς και να διαπιστώσουν πως ο δικός τους, χθεσινός κόσμος, δε διαφέρει σε τίποτα από τον σημερινό, 55 και βάλε χρόνια μετά.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Αλμπέρτο Φάις, Δημήτρης Κανέλλος, Αμαλία Νίνου, Ντένια Στασινοπούλου, Ελένη Τσιμπρικίδου, Δημήτρης Λιόλιος

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 7.00 μ.μ., Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ., Λαϊκή απογευματινή Σάββατο στις 6.00 μ.μ.

Γενική είσοδος: 17 ευρώ

Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 9 Αθήνα)