Ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας για τα Δεκεμβριανά

Για να καταλάβουν οι σημερινοί Αθηναίοι πώς η πόλη τους μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μόλις ενάμιση μήνα μετά την απελευθέρωση από τους ναζί.

Ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την επέτειο των Δεκεμβριανών, διοργανώνουν την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, ο ιστορικός, Μενέλαος Χαραλαμπίδης και οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», ενώ μετά τη λήξη του περιπάτου θα πραγματοποιηθεί προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού και συζήτηση, στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας, όπου σημειώθηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές μάχες των Δεκεμβριανών. Σε κάθε μια από τις 6 συνολικά στάσεις, στην περιοχή πλατεία Συντάγματος - Πλάκα - Μακρυγιάννη, θα περιγράφεται η εδαφική ανάπτυξη των μαχών και η σύνθεση των αντίπαλων δυνάμεων, όπως προκύπτουν από εκθέσεις του βρετανικού στρατού, των ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων και του ΕΛΑΣ. 

Σκοπός του περιπάτου είναι να αντιληφθούν οι σημερινοί Αθηναίοι, πώς η πόλη τους μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μόλις ενάμιση μήνα μετά την απελευθέρωση από τους ναζί. Στη διάρκεια της περιήγησης θα γίνει αναφορά στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ, στις 3 Δεκεμβρίου 1944, στην πλατεία Συντάγματος, που θεωρείται ως η έναρξη των Δεκεμβριανών και στις μάχες που πραγματοποιήθηκαν στο νότιο τμήμα του μετώπου του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα στις επιθέσεις του ΕΛΑΣ για την κατάληψη των τριών εστιών αντίστασης των κυβερνητικών δυνάμεων, στην Πλάκα (κτίρια Τμήματος Μεταγωγών στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου, Α΄ Σώματος Στρατού στην οδό Θάλου και Β΄ Αστυνομικού Τμήματος στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης) και για την κατάληψη των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη. 

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10.30 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στάσεις θα γίνουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη ρωσική εκκλησία, στη διασταύρωση των οδών Θάλου και Πιττακού, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, στη διασταύρωση των οδών Διονυσίου και Μητσαίων και, τέλος, Διονυσίου Αεροπαγίτου και Μακρυγιάννη. 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.