Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα από τις 22/5 έως τις 28/5

Εβδομαδιαία ατζέντα εκδηλώσεων από Παρασκευή 22/5 έως Πέμπτη 28/5

Στη συνέχεια θα δείτε έναν εβδομαδιαίο οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας, που ξεκινά την Παρασκευή 22 Μαΐου έως την Πέμπτη 28 Μαΐου.

Η εβδομαδιαία ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/5

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: «ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ» ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Ο τίτλος του έργου που θα παρουσιάσει ο Νίκος Ξυδάκης είναι ο ίδιος μ' εκείνον που έδωσε στην πρώτη εμφάνιση του καλλιτέχνη στον «Σείριο» το 1986, ο Μάνος Χατζιδάκις: «Εκ βαθέων». Μια μουσική παράσταση όπου ο αγαπημένος Έλληνας συνθέτης τραγουδά και αφηγείται μία μουσική αυτοβιογραφία, που ξεκινά από την "Εκδίκηση Της Γυφτιάς" συνεχίζεται με τραγούδια για τον Κ. Π. Καβάφη και την Αθήνα, φτάνοντας μέχρι τη Σαπφώ και το άλμπουμ "Γρήγορα η ώρα πέρασε". Τα κείμενα-σπαράγματα και τραγούδια της Σαπφούς ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη εμφανίζονται οι μουσικοί: Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο), Δημήτρης Χουντής (σαξόφωνο) και Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο). Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Μπουζάνης. «Μικρό Παλλάς». Ώρα: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ & άνω των 65 ετών). Κρατήσεις στο τηλέφωνο 211 1000365 ή στο www.ticket365.gr

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΕΣΣΑΝΛΗ
Πίσω από ένα διαφανές πανί οι ανθρώπινες μορφές παίρνουν θέση κάτω από το φως των προβολέων: οι στάσεις, οι χειρονομίες και οι μορφές τους. Στη συνέχεια φωτογραφίζονται από το δημιουργό -ο οποίος ελέγχει το εικαστικό αποτέλεσμα μέσα από την ένταση του φωτός- και έτσι η εικόνα επιτυγχάνεται και αναπαράγεται σε μεγέθυνση πάνω στο ευαισθητοποιημένο πανί. Αυτή είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθούσε ο Νίκος Κεσσανλής για να δημιουργήσει τα γνωστά έργα σκιών, τις «Φαντασμαγορίες» του. Τώρα, ακολουθώντας το Β' μέρος του αφιερώματος πάνω στο έργο του με αφορμή τα 10 + 1 χρόνια από το θάνατό εγκαινιάζετα η έκθεση με τίτλο «Οι φίλοι». a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Αθήνα 105 54 21 0321 4994). Τρίτη-Παρασκευή 14:00-20:00. Σάββατα κλειστά.

ΧΟΡΟΣ

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
Η ιστορία είναι γνωστή και πολύ αγαπητή. Η «Ωραία κοιμωμένη», ως μπαλέτο, «ντυμένη» με τη θαυμάσια μουσική του Τσαϊκόφσκι έρχεται στην Ελλάδα. Θα τη ζωντανέψει το Royal Moscow Ballet, στο οποίο συμμετέχουν χορευτές από τα διασημότερα μπαλέτα της ρωσικής πρωτεύουσας. Μια παράσταση για μικρούς και για μεγάλους. BADMINTON, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή Τηλ.: 211-1010020. Ώρες: 22/5 20:30, 23/5 20:30, 24/5 17:30. Εισιτήρια: Δ Ζώνη: 16 Ευρώ (Παιδικό- Φοιτητικό 8 Ευρώ), Γ Ζώνη: 24 Ευρώ (Παιδικό-Φοιτητικό 12 Ευρώ), Β Ζώνη: 32 Ευρώ (Παιδικό- Φοιτητικό 16 Ευρώ), Α Ζώνη: 40 Ευρώ (Παιδικό- Φοιτητικό 20 Ευρώ)

ΒΙΒΛΙΟ

'ΑΝΤΑΜ ΖΑΓΚΑΓΙΕΦΣΚΙ: ΈΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πολωνικής ποίησης, με το έργο του ελεύθερο και φωτεινό να «ακροάται την τέχνη, τον έρωτα, τον βηματισμό της ιστορίας και τη βουή της αέναης ζωής». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλ.: 2107282333 Ώρα: 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

ΘΕΑΤΡΟ

"ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ" ΤΟΥ ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ ΣΤΟ CARTEL
Το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», μια «κωμικοτραγωδία» που ανεβάζει η Ομάδα Cartel. Συντελεστές:Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος. Η ομάδα Cartel έχει επιμεληθεί τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς ως μέρος της διαδικασίας των δοκιμών. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):Γιώργος Γεροντιδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Κατερίνα Σιώζου, Παναγιώτης Σούλης, Στέλιος Τυριακίδης. Διεύθυνση: Αγίας 'Αννης και Μικέλη 4 Τηλέφωνο: 6939898258, e-mail: [email protected]. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21:00. Εισιτήρια 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ατέλειες, ανέργων). Κάθε Παρασκευή γενική είσοδος 8 ευρώ, 5 ευρώ (ατέλειες, ανέργων). Τηλέφωνο κρατήσεων: 693 9898258 (ώρες επικοινωνίας 14:00-21:00)

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ «ΤΑ 12 ΚΟΥΠΕ»
Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», το επιτυχημένο σιδηροδρομικό φεστιβάλ Τεχνών που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, με στόχο την προώθηση νεανικών καλλιτεχνικών δυνάμεων στον χώρο του πολιτισμού, συνεχίζει και φέτος τη παραγωγική του πορεία, για 5η συνεχή χρονιά. Καθημερινά από 22 έως 31 Μαΐου 2015, από τις 8.00 μ.μ. Γενική είσοδος 4 ευρώ για 2 performances ανά ημέρα, βάσει διαθεσιμότητας θέσεων, με δωρεάν πρόσβαση σε 3 ακόμη συγκεκριμένες performances του Φεστιβάλ (ταινία μικρού μήκους, εικαστική εγκατάσταση και μουσικό live). Έναρξη προπώλησης για τις performances της κάθε ημέρας από τις 7 μ.μ. στο ταμείο του θεάτρου. Αμαξοστοιχία - Θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ», τηλ: 210-5298922 / 6937-604988. Πέμπτη έως Κυριακή 10.00-14.00 & 18.00-22.00. Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ» ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 22, 23 και 24 Μαΐου, η «Μικρόπολις», η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, διοργάνωση για παιδιά και γονείς, επιστρέφει με την πρότυπη γειτονιά της γεύσης και της διατροφής αποκλειστικά στις «Ημέρες Γαστρονομίας» 2015. Από τις 10 το πρωί έως και το μεσημέρι, οι Μ.Κ.Ο. «Οργάνωση Γη» και «Μπορούμε», η «Lets Go Green», ο γνωστός chef Βησσαρίων Παρθένης, η Θέμις Καρδιόλακα με το αποκαλυπτικό «Mama Knows Seminar» και αγαπημένοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων, από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, θα μυήσουν και θα ταξιδέψουν μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά στο συναρπαστικό κόσμο της τροφής και της γεύσης. Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138. Τηλ.: 210 3469007, Κιν.: 6957215734 & 6972155869, e-mail: [email protected]

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/5

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΟΙ STRANGLERS ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ
Οι βρετανοί πανκ ροκ Stranglers θα βρεθούν στην Αθήνα για μια συναυλία γεμάτη από τα τραγούδια που τους έκαναν γνωστούς από το 1974 μέχρι σήμερα!
Το θρυλικό συγκρότημα με 40 χρόνια ιστορία, πολλά χαρακτηριστικά τραγούδια και μεγάλη δισκογραφία, συνεχίζει να δηλώνει παρών στη μουσική πραγματικότητα, αν και στο τέλος πια της μεγάλης καριέρας του. FUZZ LIVE MUSIC CLUB, Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα. Εισιτήρια: 24 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00.

ΟΙ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ» ΤΟΥ KYKLOS ENSEMBLE
Το Kyklos Ensemble επανέρχεται με ένα νέο μουσικό πείραμα, σε «μια συναυλία που... προμηνύεται εκρηκτική!». Το αξιόλογο σύνολο επιλέγει για πρώτη φορά μια φασματική διαδρομή στη διαχρονικότητα της μουσικής δημιουργίας. Κορυφαία έργα των Γ. Σ. Μπαχ, Μπρίττεν, Μπεργκ, Στραβίνσκυ, Ξενάκη και Κουμεντάκη εμφανίζονται στο σήμερα άλλοτε μέσα από τη διαδικασία της μεταγραφής, της διασκευής ή της ανασύνθεσης· άλλοτε μέσα από την αναδιατύπωση συγκεκριμένων παραδοσιακών μουσικών θεμάτων· και άλλοτε εμπνευσμένα από έννοιες προερχόμενες από την αρχαία φιλοσοφία και ποίηση. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, Τηλ.: 2107282333, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ώρα: 20.30. Εισιτήρια: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ, Πολύτεκνοι & 65+: 8 ευρώ, Ζώνη Β: 12ευρώ , Ζώνη Α: 20 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ OFF OFF ATHENS
Βραδιά παρουσίασης του φετινού προγράμματος του OFF OFF ATHENS, του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων στο Θεάτρο Επί Κολωνώ. Στη βραδιά αυτή είναι προσκεκλημένοι οι δημοσιογράφοι, αλλά παράλληλα η είσοδος είναι ανοιχτή στο κοινό. Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, τηλ. 210 5138067

ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Για τους φίλους του κινηματογράφου που την ίδια στιγμή είναι και φίλοι της μόδας. Γιατί η εκδήλωση «Μόδα και κινηματογράφος» προσφέρει άπαξ μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολύ ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα ταινιών τρόμου, σουρεαλιστικών φιλμ και τηλεοπτικών επεισοδίων, σε συνδυασμό με μια σειρά σχετικών συζητήσεων πάνω στα κοστούμια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο. «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών». Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος. Από τις 12 το μεσημέρι.

ΒΙΒΛΙΟ

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Στον σημαντικό συγγραφέα Θανάση Βαλτινό είναι αφιερωμένος ο τέταρτος λογοτεχνικός περίπατος που οργανώνει το Public.
Η βόλτα θα ξεκινήσει από την οδό Ξενοκράτους 19, στο Κολωνακιώτικο εστιατόριο «Φιλίππου» και θα κλείσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος όπου θα συνομιλήσουμε με τον ίδιο τον Θανάση Βαλτινό και τη δημοσιογράφο και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά. Πρόκειται, βεβαίως, για τον τέταρτο λογοτεχνικό περίπατο που οργανώνει το Public Συντάγματος, έναν θεσμό που το κοινό αγκάλιασε και ο οποίος μας επιφυλάσσει και στο μέλλον πολλές ξεχωριστές και αξέχαστες βόλτες. Από τις 10.30 ως τις 13.30. Σημείο εκκίνησης: Ξενοκράτους 19 Κολωνάκι (Εστιατόριο Φιλίππου). Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο blog.public.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ»
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εικόνες της κρίσης» που συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Goethe-Institut Athen και το Ίδρυμα Rosa Luxemburg από 16 - 27 Μαΐου 2015, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με μεγάλη χαρά προβάλλει σήμερα την βωβή ταινία «Κοινωνική σαπίλα» (Ελλάδα 1932, 42΄) του Στέλιου Τατασόπουλου με ζωντανή μουσική υπόκρουση από τον Κ. Βήτα στις 21:30. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136. Είσοδος 5 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/5

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ
OpenWalkAthens (OWA): ένας ανοιχτός περίπατος που καλεί τους Αθηναίους να γνωρίσουν πτυχές της πόλης, της ιστορίας της και των ανθρώπων της. Το 5ο κατά σειρά OWA έχει θέμα τη Βυζαντινή Αθήνα και αφορά βυζαντινά μνημεία στο κέντρο της πόλης που προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να τα γνωρίζουμε. Από τις 11:30 έως τις 15:30, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρέχει την ελεύθερη πρόσβαση σε ιστορικούς χώρους αιώνων που ανοίγουν τις πόρτες τους και ξεναγούν τους επισκέπτες στους θησαυρούς τους. Παίρνεις το χάρτη από το σημείο εκκίνησης: Ναός του Αγίου Ελευθερίου, (παρεκκλήσι της Μητρόπολης, πλ. Μητροπόλεως) και συνεχίζεις με την παρέα σου τη διαδρομή διαμορφώνοντάς την ελεύθερα όπως εσύ θέλεις, περιηγείσαι στους 17 χώρους που θα είναι ανοικτοί, παρακολουθείς τις ξεναγήσεις, παίρνεις μέρος στα διαδραστικά δρώμενα και στις εκδηλώσεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Dimitis Tasenas & The Soul Vibrators Live at Faust
Μαγεμένοι από τον ήχο των 60's, οι Δημήτρης Τάσαινας και Αλέξανδρος Καραδήμος δημιουργούν τους Soul Vibrators. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ανήμερα της επετείου από την εγκαθίδρυση της μαύρης επταετίας, οι Soul Vibrators ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην σκηνή του Faust με στόχο μιαν ακόμα γιορτή. Aπό το rock n roll, 60's ballands σε Psych Rock και Garage, prom night καταστάσεις και juke box ατμόσφαιρα σε ένα παίξιμο που ξεχειλίζει ενέργεια και προκαλεί για χορό. Faust Bar Theater Arts, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, Tηλέφωνο: 210 3234095 , Fax 210 3234096. Ώρα προσέλευσης: 20:00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Στον ιστορικά μοντέρνο και μοναδικό αρχιτεκτονικά ναό της Γερμανικής εκκλησίας, στο κέντρο της Αθήνας, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα σύγχρονης μουσικής με έργα για τρομπόνι, από τα πιο πλούσια σε ηχητικότητα χάλκινα πνευστά, για κουαρτέτο εγχόρδων και για εκκλησιαστικό όργανο, με τον καθολικό επιβλητικό ήχο. Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Εξάρχεια - Νεάπολη (Σινά 68 και Οίτης Τηλέφωνο: 2103612713) ώρα 20:30. Γενική είσοδος: 8 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΙΝΕΜΑ ΤΟΥ ΦΡΟΫΝΤ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ"
Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και η Ταινιοθήκη της Ελλάδας σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας "Κυνόδοντας" (2009) του Γ. Λάνθιμου στις 12.00 στον κινηματογράφο Λαΐς. Την ταινία προλογίζει ο ψυχαναλυτής Σ. Μανωλόπουλος. Μετά την προβολή ακολουθεί σχολιασμός με τη συμμετοχή της Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικού λογοτεχνίας, και της Μαρίλιας Αιζενστάιν, ψυχαναλύτριας, καθώς και συζήτηση με το κοινό. Μια ταινία αλληγορική, δραματουργικά και αισθητικά άρτια όπως γράφτηκε από κριτικούς κινηματογράφου, πολυβραβευμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2011. Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός. Τηλ. 210 3609695. Τιμή εισόδου 5 ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/5

ΘΕΑΤΡΟ

"ΒΡΟΜΙΑ" ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΝΑΙΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα υποδέχεται τη θεατρική ομάδα Σελίδα 231 και το θεατρικό έργο "Βρομιά" του Robert Schneider.
Διάρκεια: 60 λεπτά.Πάρκο Αγίας Τριάδας - Λαμπηδόνα, Βύρωνας - Υμηττός. Διεύθυνση: Κορδελιού και Μεσολογγίου. Ώρα 21:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΒΙΒΛΙΟ

«Η ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΥΠΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»
Παρουσίαση του βιβλίου του Σπυρίδωνος Θ. Καμαλάκη. Ομιλητές: Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Αθήνα, Βασίλης Οικονόμου, Δικηγόρος, Βουλευτής Επικρατείας, Δρ Δέσποινα Στεφ. Μιχάλαγα, Λέκτωρ Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει ο Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης, Δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκδόσεις «ΑΓΓΕΛΑΚΗ». Ώρα 20.00, Στοά Βιβλίου, Αίθουσα Λόγου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΑΡΗ "ΤΡΙΗΜΕΡΙΑ"
Παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων "Τριημερία" του Πέτρου Μάρκαρη, από τον τον συγγραφέα Νίκο Ζαχαριάδη,και τον ίδιο. Art Bar Ποιήματα και Εγκλήματα. Αγίας Ειρήνης 17 Τηλέφωνο: 2103228839. Ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΈΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και οι «Φίλοι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» διοργανώνουν εκδήλωση στην μνήμη του.Θα μιλήσουν οι:Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το πρόταγμα της Οικολογίας στη σκέψη και τη δράση του Μ.Παπαγιαννάκη, Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για τη διαχρονική πορεία του Μ.Παπαγιαννάκη στην Αριστερά, Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, εντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής παρουσίας του.Η Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια διευθύντρια ΓΑΚ, θα παρουσιάσει το Αρχείο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη ως Ευρωβουλευτή, που απόκειται στα ΑΣΚΙ.Συντονισμός: Νίκος Βαφέας, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης .Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη: Πειραιώς138.Ωρα 19.30.Είσοδος ελεύθερη.

"Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ"
H Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, συνδιοργανώνουν συνέδριο με τίτλο: «Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: προκλήσεις και επαναπροσδιορισμοί». Αφορμή για το συνέδριο υπήρξε η συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θέσπιση του τομέα συντήρησης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και 30 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μουσείο Ακρόπολης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 Τηλέφωνο: 2109000900. Ώρα 08:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 26/5

ΘΕΑΤΡΟ

"Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ"
Ο γέρος και η θάλασσα Η ομάδα Salao βάζει πλώρη για το πρώτο της ταξίδι στ' ανοιχτά, με την ιστορία του Σαντιάγο, ενός γέρου ψαρά, ο οποίος μετά από 84 μέρες χωρίς να πιάσει ούτε ένα ψάρι, βγαίνει στ' ανοιχτά για ν' αναζητήσει το μεγαλύτερο έπαθλο της ζωής του. Συντελεστές: Θεατρική Ομάδα Salao. Σκηνοθεσία/Διασκευή: Σοφία Αντωνίου. Σκηνικά/Κοστούμια: Ομάδα Salao. Μουσική: Νίκος Βαΐου, John Hardy. Βίντεο: Στεφανία Γιαννίκου. Παίζουν: Σοφία Αντωνίου, Βασιλεία Ιγγλέση, Έμμη Χάλαρη, Γιώργος Χοτζόγλου. Καλλιτεχνικός συνοδοιπόρος: Κώστας Γάκης. Θέατρο Επί Κολωνώ - Κεντρική Σκηνή. Διεύθυνση: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν Τηλέφωνο: 210 5138067. Εισιτήρια: Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ για τη μία παράσταση και 6 ευρώ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς. Εισιτήριο διαρκείας: 30 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

H UTE LEMPER ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ!
Είναι μια ιδιότυπη ντίβα που φαίνεται πως μας έχει συμπαθήσει. Το ίδιο και εμείς και ίσως γι' αυτό επανέρχεται συχνά επί ελληνικού εδάφους. Μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδίστριας με πολλές ερμηνευτικές δυνατότητες, εντυπωσιακή σκηνική παρουσία κι ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει από όπερα και καμπαρέ μέχρι ποίηση του Νερούδα και από Tom Waits μέχρι Scott Walker. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα Τηλ.: 2107282333. Εισιτήρια: Φοιτητές, άνεργοι: 15 ευρώ, Ζώνη Γ: 25 ευρώ, Ζώνη Β: 35 ευρώ , Ζώνη Α: 45 ευρώ, Διακεκριμένη Ζώνη: 60 ευρώ. Ώρα: 20.30

«ΜΕΛΩΔΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ»
Μαγευτικές ρωσικές μελωδίες, γεμάτες πάθος και λυρισμό, θα ερμηνεύσει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο η Ελληνίδα διάσημη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη συνοδευόμενη από τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Τηλ: 2107282333. Ημέρες / ώρες: Τρ. 26/5, 8.30 μ.μ.Είσ.: 12 ευρώ, 20 ευρώ. φοιτ.: 8 ευρώ. Προπώληση: εκδοτήρια Μεγάρου και Ομήρου 8, 2107282333. Ομαδικές κρατήσεις: 2107282367, https://webtics.megaron.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload Stores, Media Markt, www.viva.gr, www.public.gr, 11876

«ΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ»
Η στιχολογία του έρωτα, οι παλιοί χοροί, ο πόνος της ξενιτιάς, το εθιμοτυπικό του γάμου και τα παλιά σπιτικά ανταμώματα πρωταγωνιστούν σε αυτήν τη μουσικο-χορευτική παράσταση. Στο τραγούδι ο Κώστας Παυλόπουλος και η Ντορέττα Παναγοπούλου. Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ: 2103418550. Ημέρες / ώρες: Τρ., Τετ.: 9 μ.μ.Είσ.: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία ιδρύματος, 2103418550, www.mcf.gr, Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς), Forthnet Πειραιά, Καλλιθέας, Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης.

ΒΙΒΛΙΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ Η ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ»
Οι Εκδόσεις Κριτική και η Μαρία Σούμπερτ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Οι αποκλεισμένοι ή Το σύστημα των μυρμηγκιών. Ώρα 20.30 στο Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα (Στοά του Βιβλίου). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Ξανθούλης, η Εριφύλη Μαρωνίτη, ο Κωνσταντίνος Μπούραςκαι ο Αποστόλης Αρτινός. Συντονίζει ο Βασίλης Χατζηιακώβου Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5, στη Στοά του Βιβλίου.Ώρα 20.30

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/5

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ (ΞΑΝΑ) BEATLES!
Λόγω επιτυχίας (στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 2014 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πριν από μερικούς μήνες) η Καμεράτα επιστρέφει σε ένα είδος διαφορετικό από αυτό όπου ειδικεύεται, στο οποίο όμως τα καταφέρνει εξίσου καλά. Πρόκειται για το «Beatles Tribute Project 3», με τα πιο δημοφιλή τραγούδια του ιστορικού συγκροτήματος στις ευφάνταστες συμφωνικές ενορχηστρώσεις του Νίκου Πλατύραχου, που διατηρούν το μοναδικό ύφος και τη δυναμική των μελωδιών εμπλουτίζοντάς τις με το μεγαλείο του συμφωνικού ήχου. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα Τηλ.: 2107282333 Εισιτήρια: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6,5 ευρώ, Πολύτεκνοι, 65+: 8,5 ευρώ, Ζώνη Γ: Euro 11 ευρώ, Ζώνη Β: 20 ευρώ, Ζώνη Α: 28 ευρώ, Διακεκριμένη Ζώνη: 40 ευρώ. Ώρα 20.30.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ REACTION/ACTION ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Τρία μουσικά σύνολα παρουσιάζουν τη δουλειά τους που είναι επηρεασμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα Elektronik Meditation του Γιάννη Αναστασάκη και της Deniz Αγγελάκη, θα παρουσιάσει ένα έργο για το χρώμα και την απουσία του με μελωδικές και noise ηχητικές αναφορές, και αυτοσχεδιασμό χρωμάτων πάνω σε καμβά. Ο ηλεκτρονικός παραγωγός Biomass (Πάνος Κυβελέας) με το έργο «Revonoiz» θα σχολιάσει τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του πόλεμου, με ψηφιακές εικόνες και ήχους από την εισβολή στο Ιράκ. Ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ βασισμένο στον πόλεμο, τα μέσα ενημέρωσης και το τέλος του εμπορίου.
Τέλος, το μουσικό σύνολο της Τάνιας Γιαννούλη θα αποδώσει το έργο της «Transcendence» μια σουίτα για το χρόνο, τη ζωή και τη δημιουργία σε δύσκολες εποχές, με στοιχεία σύγχρονης τζαζ και μουσικής δωματίου. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Ίδρυμα Ωνάση: Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος. Τηλ.: 210-9249090 Εισιτήρια: 18 ευρώ, Μειωμ. 10 ευρώ | 'Ανεργοι 5 ευρώ. Ώρα: 21.00.

DUSK "THE DEBUT OF CROSSING THE LINES"
Η Dusk πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο λευκό «καμβά» του 2015 συντροφιά με την εκλεκτή μπάντα της στο μουσικοθεατρικό χώρο του Faust.
Τα κομμάτια του album της, το επερχόμενο single της, καθώς και τραγούδια που ξεχωρίζει, διασκευασμένα στον ήχο και στο «χρώμα» της, θα μας παρουσιάσει σε ένα ξεχωριστό full band set που περιλαμβάνει ακουστικούς, ηλεκτρικούς & ήχους της φύσης.
. Faust - Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12. Τηλέφωνο: 2103234095. Είσοδος: 5 ευρώ (Εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό). Mε κράτηση σε τραπέζι ή stool: 8 ευρώ (Εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό)Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

TERRAPOLIS: ΖΩΩΔΗ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο NEON και η Whitechapel Gallery παρουσιάζουν τα έργα 25 καλλιτεχνών.
Η έκθεση αυτή επιχειρεί να προσδιορίσει τη δική της πόλη/γη όπου εκεί μάλιστα ζουν τα δικά της πλάσματα. Δανειζόμενη έναν όρο φιλοσοφικό από τον χώρο της επιστήμης, το Terrapolis έρχεται για να προσδιορίσει μία νέα, δημιουργική περιοχή, όπου συνυπάρχουν ειρηνικά, διάφορα ανθρώπινα και ζωώδη στοιχεία. Με μέσο έκφρασης τη σύγχρονη τέχνη, 25 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες προτείνουν τη δική τους, προσωπική «βιοηθική» για τον 21ο αιώνα. Έως 26 Ιουλίου 2015. Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6. Τρίτη-Σάββατο: 10πµ-9µµ Κυριακή: 12µµ-6µµ Δευτέρα: Κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

"1256"
Μια παράσταση που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία. Πότε έρχεται το τέλος σε όλο αυτό; Ένας πυροβολισμός αρκεί; Τρεις λάμπες, δύο μικρόφωνα και τέσσερις performer θα μας δείξουν αν αυτό που υπερέχει είναι η πράξη ή ο φόβος.
Συντελεστές: Θεατρική Ομάδα Δεύτερες Σκέψεις. Σκηνοθεσία: Αναστασία Σιωπίδου. Παίζουν: Γεωργία Κοντεσίδου, Μαρίνα Κριεμπάρδη, Φιλιώ Λούβαρη, Αριστοτέλης Ρήγας. Θέατρο Επί Κολωνώ - Κεντρική Σκηνή Διεύθυνση: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν Τηλέφωνο: 210 5138067. Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ για τη μία παράσταση και 6 ευρώ για τις δύο παραστάσεις της ίδιας βραδιάς. Εισιτήριο διαρκείας: 30 ευρώ Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ "Η ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ"
Συζήτηση Η παράδοξη καταλληλότητα του σύμπαντος για τη ζωή Megaron Plus. Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας». Επιμέλεια κύκλου: Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη Τηλέφωνο: 210 7282333, ώρες: 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

ΜΟΥΣΙΚΑ POSTERS
Τον 18ο αιώνα, ο Bernard Castel κατασκεύασε ένα τσέμπαλο που, εκτός από ήχους, παρήγαγε φως και χρώματα, ενώ στα μέσα του 20ου αιώνα καλλιτέχνες όπως ο Marcel Duchamp φλέρταραν με την ιδέα ενός είδους γλυπτικής που θα δημιουργούνταν μόνο από ήχους. Για επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα και φοιτητές παραστατικών τεχνών. Σχεδιασμός - Υλοποίηση : Φώτης Φλεβοτόμος, εικαστικός, Φώτης Σαγώνας, αρχιτέκτων - εικαστικός. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Διεύθυνση: Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, ώρες: 18:00. Ελεύθερη είσοδος. Συμμετοχή με κράτηση θέσης στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 8778396/8 ή με email στο [email protected]

«ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»
Μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αφορμή τη θεατρική παράσταση «ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ» από το ομώνυμο βιβλίο του Περικλή Κοροβέση. Ώρα 8:00 μμ στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ: 210-3425.637.

ΠΕΜΠΤΗ 28/5

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΗΜΕΡΑ;
Οι καλλιτέχνες πρόγονοί τους μπορεί να είναι κάποιοι από τους πιο διάσημους και σημαντικούς ζωγράφους του κόσμου, αλλά η έκθεση αυτή θέλει να μας υπογραμμίσει ότι και η νέα γενιά των γάλλων ζωγράφων έχει να μας επιδείξει ταλέντο και φαντασία. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες I. Cornaro, B. Lavier, N. Martini, O. Millagou, J. Robbe, C. Rutault και «We Are The Painters». Έως 31 Ιουλίου. Γκαλερί The Breeder (Ιάσωνος 45, Αθήνα, 210 3317527).

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΔΕΣΤΕ 2015" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Οι έξι καλλιτέχνες - Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, 'Αγγελος Πλέσσας, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρία Χασάπη - που έχουν επιλεγεί ως υποψήφιοι για το Βραβείο ∆ΕΣΤΕ 2015, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε µια έκθεση που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.Εγκαίνια σήμερα διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4 Τηλέφωνο: 2107228321-3. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 με 17:00, Πέμπτη: 10:00 με 20:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΗΜΗ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΗ ΥΨΙΦΩΝΟ ΤΕΡΕΖΑ ΣΤΡΑΤΑΣ.
Μια από τις μεγαλύτερες σοπράνο των τελευταίων δεκαετιών τιμά η Εθνική Λυρική Σκηνή. Πρόκειται για την Ελληνοκαναδέζα υψίφωνο Τερέζα Στράτας, η οποία θριάμβευσε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, με όπερες των Πουτσίνι, Βέρντι, Μασνέ, Οφενμπαχ, Ρ. Στράους, Ντβόρζακ και άλλων συνθετών. Στο αφιέρωμα της ΕΛΣ, δύο σπουδαίες διεθνώς διακεκριμένες υψίφωνοι, η Αλεξία Βουλγαρίδου και η Μυρτώ Παπαθανασίου, θα ερμηνεύσουν άριες από έργα που έχει ερμηνεύσει η Στράτας. Μαζί τους ο Καναδός τενόρος 'Αντρου Χάτζι, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας της ΕΛΣ με την Όπερα του Καναδά. Συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης. Θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις: προβολή ντοκιμαντέρ για την υψίφωνο την Κυριακή 24 Μαΐου, ώρα 20.30 και ανοικτή συζήτηση, την Τρίτη 26 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι. ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα Τηλ.: 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725. Εισιτήρια: από 10 έως 40 ευρώ. Ώρα: 20.00.

ΟΙ DUSTBOWL LIVE ΣΤΟ TIKI BAR
Το ελληνικό συγκρότημα που εδώ και χρόνια μάς ταξιδεύει στους παραδοσιακούς αμερικάνικους ήχους από την κάντρυ ως το rock 'n' roll, δίνει την πρώτη του φετινή συναυλία με καινούρια τραγούδια από το άλμπουμ που έχει στα σκαριά και θα τιτλοφορείται «The Great Fandango», αλλά και υλικό από την παλιότερη δισκογραφία του. Tiki Athens Bar (Φαλήρου 15 - Μακρυγιάννη / ΜΕΤΡΟ Ακρόπολη, τηλ. 210 9236908). Τιμή εισόδου: 5 ευρώ. Ώρα: 22.00