Ποιος είπε ότι η Πετρούπολη είναι outsider;

Οι σταθερές αξίες στην περιοχή που τη μετατρέπουν σε προορισμό για καφέ, ποτό αλλά και εκπληκτική θέα

Με μεγάλο ατού την «ανηφορική» κλίση της –δεν είναι τυχαίο ότι εδώ βρίσκονται κάποια από τα πιο φημισμένα στέκια στο λεκανοπέδιο που προσφέρουν εκπληκτική και πανοραμική θέα της πόλης στο πιάτο– η Πετρούπολη, μετά το Περιστέρι και το Αιγάλεω, είναι ένα από τα πιο δυναμικά δυτικά προάστια που δίνουν έντονα το παρών τόσο στο γαστρονομικό χάρτη όσο και στο κομμάτι της διασκέδασης στην ευρύτερη περιοχή.

Για την ονομασία της ισχύουν δύο περιπτώσεις, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι η Πετρούπολη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι το υπέδαφός της περιοχής είναι αρκετά πετρώδες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί με την παλαιότερη λειτουργία αρκετών λατομείων (νταμάρια) στην ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη, η δεύτερη και επικρατέστερη άποψη υποστηρίζει ότι η Πετρούπολη έχει πάρει το όνομά της από τον Πέτρο Γιάνναρο, ιδρυτή της εφημερίδας «Εσπερινή», καθώς κατά την διάρκεια της διοίκησής της από τον γιο του Αλέξανδρο Γιάνναρο κατά την δεκαετία του '30 μαζί με την εφημερίδα μοιράζονταν κουπόνια για την αγορά οικοπέδων στη σημερινή Πετρούπολη και Άνω Πετρούπολη.

petrp-petroupoli_2

Για όσους δεν έχουν εικόνα της περιοχής η περισσότερη δραστηριότητα σημειώνεται επί της πολυσύχναστης 25ης Μαρτίου, ο κεντρικός δρόμος του προαστίου όπου συναντώνται και τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος –από εμπορικά καταστήματα, μέχρι καφέ, μπαρ και μεζεδοπωλεία.

Μάλιστα είναι ο ίδιος δρόμος που θα σας οδηγήσει στο περίφημο θέατρο Πέτρας (σίγουρα το έχετε ακουστά από τις αμέτρητες συναυλίες διάσημων και αγαπημένων καλλιτεχνών που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι σε αυτό) αλλά και στο λόφο του Αγίου Δημητρίου, όπου συναντάται ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή στέκια της περιοχής το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να απολαύσουν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους με την... Αθήνα στα πόδια τους.

petrp-petroupoli_3

Μπορεί, λοιπόν, να μην μένετε ή να μην κινείστε στην Πετρούπολη, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι –παρά τις σταθερές της αξίες οι οποίες παραμένουν διαχρονικές στο πέρασμα του χρόνου– η περιοχή ακολουθεί τις τάσεις και τα πρότυπα της εποχής αποκτώντας ολοένα και πιο ψαγμένα στέκια, απευθυνόμενα σε ένα κοινό που δεν εφησυχάζει ποτέ παρά μόνο ανακαλύπτοντας νέα και ενδιαφέροντα spots που έχουν κάτι να σου «πουν».

Εδώ, λοιπόν, βρίσκουμε στέκια που σερβίρουν αρωματικό και ποιοτικό καφέ, προσεγμένα cocktails και σπιτικά ρακόμελα, τα οποία μάλιστα καθιερώνουμε σε αγαπημένα σημεία συνάντησης κάθε φορά που ο δρόμος μας, μας βγάζει δυτικά. Από τις στάσεις που κάνουμε στην Πετρούπολη, ωστόσο, δεν λείπουν και σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει να επισκεφτούμε έστω και για μία φορά.

Οργανώστε κι εσείς τη λίστα με τα αγαπημένα σας και την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Πετρούπολη επισκεφτείτε κάποιο από αυτά για να ανακαλύψετε και οι ίδιοι ότι πρόκειται για μια περιοχή, που αναφορικά με το κομμάτι της διασκέδασης, τα έχει πραγματικά όλα.

  • Μάθετε ποια spots της περιοχής έχουν μετατραπεί σε σημεία αναφοράς της Πετρούπολης στο www.greekguide.com