Σύγχρονα καφενεία στην Αθήνα που ταξιδεύουν στο χθες

Νοσταλγικά σημεία συνάντησης στην πρωτεύουσα σε πιο μοντέρνα εκδοχή

Τα μοντέρνα καφενεία της Αθήνας προσδίδουν στην εικόνα της πόλης μια ρετρό ατμόσφαιρα, μυώντας τους νεότερους στις αγαπημένες συνήθειες της καθημερινότητας των παλαιότερων.

Με κλασική αισθητική –κάποια από αυτά στην πιο μοντέρνα αισθητικά εκδοχή τους– ξυπνούν μνήμες από τα παλιά, τότε που παίζαμε στην πλατεία του χωριού και οι πατεράδες μας πίνανε τον ελληνικό στη χόβολη ή τσιπουράκι με μεζέ και κουβεντούλα κάτω από τον μεγάλο γεροπλάτανο στην κεντρική πλατεία.

Σήμερα, οι νεότερες γενιές ακολουθούν αυτές τις παραδοσιακές συνήθειες με ιδιαίτερη αγάπη, επιλέγοντας για την έξοδό τους τα μοντέρνα καφενεία, που ομολογουμένως τον τελευταίο καιρό αυξάνονται όλο και περισσότερο στην πόλη. Για καφέ, κρασάκι ή ουζάκι με τους φίλους, αποτελούν ταυτόχρονα και μια οικονομική λύση για αυθεντικές, παρεΐστικες στιγμές σε ένα ρετρό περιβάλλον.

Εικόνες που μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, λοιπόν, ξεπηδούν σε διάφορα σημεία της Αθήνας, θυμίζοντάς μας κάτι από τα παλιά.

 Τρίγωνο

grkp-trigwno

Επί της πολυσύχναστης Αρχελάου στο Παγκράτι, το καφεποτείο Τρίγωνο αποτελεί, τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, σταθερή αξία όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για όσους την έχουν αναδείξει σε αγαπημένο προορισμό.

Σε στυλ παλιού, κλασικού καφενείου, λοιπόν, με μαρμάρινα τραπέζια και ξύλινες παλιακές καρέκλες, το επιλέγουμε για ρακή και κρασί συνοδεία γευστικών, σπιτικών μεζέδων. Στα συν τα διάφορα lives που διοργανώνονται ανά καιρούς και τα τραπέζια που στρώνει στο πεζοδρόμιο «πνιγμένα» στις φυλλωσιές των δέντρων.

Πληροφορίες

Αρχελάου 23 & Αμύντα 15, Παγκράτι, τηλ. 210 7243085, fb page: Τριγωνο Καφεποτείο

Σβούρα

grkp-kentriki_svoura

Στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι η Σβούρα δεν είναι ένα ακόμη καφέ. Με εικόνα και κυρίως φιλοσοφία παραδοσιακού καφενείου από το 2010 σε τρατάρει καφέ, αν το επισκεφτείς πρωί και γευστικό πρωινό. Από το μεσημεράκι και μετά, ωστόσο, στρώνει τραπέζι για «μεζεδέσματα» όπως αναγράφονται και στον κατάλογό του, συνοδεία ελληνικών αποσταγμάτων –τσίπουρο, ούζο, ρακή.

Με επιλεγμένα προϊόντα από διάφορα σημεία της Ελλάδας (μανούρα Σίφνου, ταλαγάνι Μεσσηνίας, κρητικά πιάτα κ.α.) πιάτα όπως η γεμιστή πατάτα (σημείο αναφοράς του από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του), η χοιρινή τηγανιά (όχι συνηθισμένη) και τα ντακάκια (βασισμένα στην παραδοσιακή, κρητική συνταγή αλλά με μικρά παξιμάδια) γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Πληροφορίες

Δράκου 8, Κουκάκι, τηλ. 210 9220919, fb page: Σβούρα

Ρεμπέκα καφέ

grkp-rebeka

Πάνω ακριβώς στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι το Ρεμπέκα Καφέ ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μοντέρνα cafes της περιοχής για τον παραδοσιακό και ρετρό χαρακτήρα του –κάποιες γωνιές του μάλιστα θυμίζουν το σπίτι της γιαγιάς.

Πρόκειται, λοιπόν, για μοντέρνο καφενείο (λειτουργεί από το 2015) όπου απολαμβάνουμε αρωματικό καφέ και σπιτικά γλυκά, αλμυρά σνακ με επιλεγμένες πρώτες ύλες ή ένα ποτήρι κρασί με τους φίλους μας. Στα συν και οι live μουσικές βραδιές.

Πληροφορίες

Πλατεία Βαρνάβα 8 Παγκράτι, τηλ. 211 0128308, fb page: Ρεμπέκα καφέ