Αναζητώντας το… δικό μου Κολωνάκι στη Σκουφά από 31 Μαρτίου

Το νέο Public ανοίγει στην καρδιά της αθηναϊκής γειτονιάς

Η διαδρομή ξεκινάει από τη Σαρανταπήχου για να καταλήξει κατηφορικά στην πλατεία Δεξαμενής. Αύρα Κολωνακίου αναδύεται από την πρώτα βήματα του περιφερειακού Λυκαβηττού για να μπει βήμα-βήμα στην καρδιά της γειτονιάς.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Τετάρτη μεσημέρι, δύο παρέες κάθονται σκόρπια στο καφενείο της Δεξαμενής στον κατηφορικό πλακόστρωτο διάδρομο που οδηγεί στα σκαλοπάτια της Ηροδότου. Λίγο πιο κάτω στο άπλωμα της πλατείας μια ομάδα πιτσιρικάδες γεμίζουν με τις φωνές τους την αλάνα.

Στο Κολωνάκι… εισβάλει κανείς από ψηλά. Να καταλάβει, να αναπνεύσει όλο του τον αέρα. Από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και κάτω. Απολαμβάνοντας κάθε ίχνος από τον πολύπλευρο χαρακτήρα του.

Γειτονιά πολύβουη τα βράδια. Γεμάτη διασκεδαστές που καλύπτουν με τις φωνές τους τον πεζόδρομο της Τσακάλωφ.

Αλλά και τα μεσημέρια. Προς την πλατεία Φιλικής Εταιρείας, κατά κόσμον Κολωνακίου, αρκετοί θαμώνες, άνδρες και γυναίκες με ημιεπίσημα καλοκαιρινά ενδύματα. Κοστούμια και ταγέρ. Κάποιοι μόλις σχόλασαν από τις τράπεζες της περιοχής, άλλοι κάνουν το διάλειμμά τους από την εταιρεία, μερικοί ακόμα μαζεμένοι για κάποιο ραντεβού γύρω από ένα τραπέζι. Σαν να βιάζονται κλείσουν μια δουλειά που περιμένει καιρό ή που απλά έπρεπε να είχε κλείσει ήδη.

Κάποιοι άλλοι με κάζουαλ περιβολή πίνουν με άνεση και αυταρέσκεια τον καφέ τους, χαζεύοντας τους περαστικούς.

Κόσμος κάνει ουρές στα γωνιακά καφέ να πάρει έναν καφέ στο χέρι, κι αμέσως μετά να καθίσει στο πρώτο άδειο τραπέζι. Μερικοί ακόμα στο περίπτερο διαλέγουν εφημερίδες, ένα ξενόγλωσσο περιοδικό.

Το Κολωνάκι γνώρισε κρίση και προ κρίσης εποχή. Κι όμως είναι πάντα ζωντανό και αυθεντικό. Ως… επίνειο του Συντάγματος. Σαν κέντρο μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομά του έγινε διάσημο λογοπαίγνιο στα χείλη του Μανώλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα. «Όλοι το ίδιο είμαστε, σε τούτον τον κοσμάκη… και όλοι έχουμε καρδιά, λαός και Κολωνάκι» αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων του… λαού μέσα στα χρόνια.

Το Κολωνάκι που δεν βρέθηκε ποτέ στριμωγμένο σε ιστορικούς διαχωρισμούς γιατί πάντοτε τους χωρούσε όλους. Νεολαίους με την εφημερίδα κάτω από τη μασχάλη παλιότερα, κοπέλες στις ρούγες και μεγαλοδικηγόρους, μεγαλογιατρούς και επιχειρηματίες. Γκαλερίστες, ζωγράφους, συγγραφείς και κάθε λογής καλλιτεχνικά ανήσυχους.

Η γειτονιά είχε πάντοτε χώρο για όλους. Στη Σκουφά καθώς μπαίνει κανείς, χαζεύει μια βιτρίνα. Δίπλα μια άλλη. Παραδίπλα μια γκαλερί με έργα του Γέρου.

Κι απέναντι το μαγαζί που θα τους φιλοξενήσει όλους. Άλλος για ένα στυλό, καθώς βιαστικά θα ψάχνει να σημειώσει δυο αράδες σε μια λευκή σελίδα. Κάποιος άλλος για να αλλάξει κινητό. Είτε επειδή πάλιωσε το προηγούμενο και δεν… τρέχει πια, είτε μόνο και μόνο από γούστο. Επειδή το καινούργιο μοντέλο είναι καλύτερο, πιο ευπαρουσίαστο από το παλιό.

Οι φιλόμουσοι θα αναζητήσουν μερικά από τα λιγοστά, αλλά πάντα υπαρκτά βινύλια στις προθήκες του, και ορισμένοι θα χαθούν ανάμεσα στα cd του. Θα αναζητήσουν μετ’ επιτάσεως μια ταινία χολιγουντιανή ή μη. Θα την παραγγείλουν και θα περιμένουν να φτάσει στα χέρια τους πριν βρεθούν πίσω από μια μεγάλη οθόνη παρακολουθώντας προσηλωμένοι κάθε σκηνή.

Στον καιρό της τεχνολογίας όμως κάποιοι θα ψάξουν κι ένα «φλασάκι». Να μαζέψουν πολλές μουσικές μέσα. Ορισμένοι ψάχνουν ευκαιρία να χαθούν για λίγο στη μυρωδιά του χαρτιού, που τόσο χαρακτηριστικά γυροφέρνει ένα άθικτο βιβλίο στα ράφια του βιβλιοπωλείου.

Το Public Κολωνακίου ετοιμάζεται να ανοίξει. Τι χρώμα θα είναι η πόρτα; Η ταμπέλα; Το πιθανότερο είναι πορτοκαλί.

Θα είναι πορτοκαλί, σίγουρα. Όπως πάντα.

Κι εκεί θα βρίσκουμε όλα όσα μας έχει μάθει. Είτε είναι τυπωμένα σε χαρτί, παραδοσιακά, είτε ταξιδεύουν με το ρυθμό της τεχνολογίας.

Ανοίγει στις 31 Μαρτίου. Παρασκευή. Στην οδό Σκουφά 3 στο Κολωνάκι. Και  μόλις 10 βήματα πριν την πλατεία. Πριν μας υποδεχτεί μας καλεί να πάρουμε λίγη από την αύρα του. Κάνοντας το Κολωνάκι…  διαγωνισμό. Να ανακαλύψουμε «Το Δικό μας Κολωνάκι». Καθώς περνάμε από τη Σκουφά και πάμε για τον άγιο Διονύσιο, στρίβοντας απότομα στον ανήφορο της Δημοκρίτου.

Το Κολωνάκι μέσα από τα μάτια μας θα το βρούμε στο διαγωνισμό που διοργάνωσαν τα Public και δημοσίευσαν οι χρήστες σε Instagram και Facebook με το hashtag #publicmykolonaki.

H έκθεση θα φιλοξενείται στο Public Κολωνακίου από 31/3 και για 2 εβδομάδες, με τις 40 καλύτερες φωτογραφίες που θα επιλεγούν από τριμελή επιτροπή του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper 96,6.

Σήμερα όμως τα Public θα γιορτάσουν και το ξεκίνημά τους στο Κολωνάκι. Με πολλά πορτοκαλί μπαλόνια, συντροφιά με τους παραγωγούς του Pepper FM, οι οποίοι θα εκπέμπουν ζωντανά.

Κοντά τους και το νεανικό φωνητικό τρίο, R2E, θα εμπλουτίζει τις μελωδίες τους με διασκευές από το χώρο της ροκ, της τζαζ και της ελληνικής ρετρό μουσικής σκηνής.

Το Σάββατο 1/4 θα είναι επίσης γεμάτο με τις χορευτικές μελωδίες και τους γρήγορους ρυθμούς των παραγωγών του Pepper FM, ενώ η ορχήστρα The Public Street Band θα βρίσκεται στους δρόμους του Κολωνακίου, ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή, με αφετηρία και προορισμό το νέο κατάστημα.