ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Λόγοι να επιστρέφεις ξανά & ξανά (Μέρος IΙ)

Μερικοί ισχυροί (γευστικοί) λόγοι που μας κάνουν να επιστρέφουμε στο "κέντρο" των βορείων

Όταν πρόκειται για φαγητό και ο δρόμος σε φέρνει στο Χαλάνδρι, σίγουρα θα έχεις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους επιλογές.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό συναντάς γευστικά στέκια με φιλοσοφία all day και casual φαγητό, αλλά και μερικές από τις πιο παλιές και αυθεντικές ταβέρνες της Αθήνας.

Η περιοχή αγαπά επίσης το street food, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε καλύψει σε επιλογές μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Παράλληλα ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστοι εκπρόσωποι μιας "υψηλής" γαστρονομίας και αρκετές προτάσεις από έθνικ γεύσεις. Ακολουθεί ο αγαπημένος μας γευστικός δεκάλογος.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

  • Υδρούσσα

Είναι μια από τις πρώτες και πιο ιστορικές ταβέρνες που άνοιξαν στην περιοχή. Η Υδρούσσα, στην οδό Αγίας Παρασκευής, εξελίσσεται στο χρόνο, αποτελώντας μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις στο χώρο της εστίασης. Με μοντέρνα ελληνική κουζίνα, επηρεασμένη από όλη την Μεσόγειο, έχει καταφέρει να γίνει θεσμός και διακρίνεται για την πιστή πελατεία της. O ιδιοκτήτης του, Γρηγόρης Οικονόμου, βέρος Χαλανδραίος δεν σκέφτηκε καμία άλλη περιοχή για την γευστική του στέγη.

Έτσι λοιπόν από το 1988 έως και σήμερα, σταθερά παραμένουν εδώ η ποιότητα, το φιλόξενο περιβάλλον και η value for money φιλοσοφία.

Στα νέα της Υδρούσσας, ο σεφ Νίκος Μεντής, γνώριμος από τις κουζίνες του Μαύρου Πρόβατου και του Έργον όπου βρισκόταν, δίνει το δικό του στίγμα στο μενού. Το μιλφέιγ μελιτζάνας, το κριθαρότο λαχανικών και ο κόκορας με παπαρδέλες είναι μερικά από τα πιάτα του που έχουν γίνει ανάρπαστα. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον κατάλογο τα μπουρεκάκια Καισαρείας και το φακελάκι Λήμνου (φέτα τυλιγμένη σε φύλλο με σουσάμι και μέλι) που έχουν γράψει ιστορία τόσα χρόνια.

Όταν ο καιρός ανοίγει η καταπράσινη αυλή του εστιατόριου είναι ό,τι πρέπει, ιδίως τα καλοκαιρινά βραδάκια που αναζητάς μια όαση δροσιάς.

Tip: Αναλαμβάνει εταιρικά γεύματα, ενώ υπάρχει και αίθουσα παρουσιάσεων με χωρητικότητα έως 40 άτομα.

Info

Καθημερινά: Δευτέρα-Παρασκευή 16.30-00.30, Σάββατο-Κυριακή 12.30-00.30
Από €15/άτομο
Aγ. Παρασκευής 56, Χαλάνδρι, τηλ. 2106812520, www.ydroussa.com.gr

  • Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας

Το δημοφιλές μοντέρνο ελληνικό "μπακάλικο-ταβερνείο" αποτελεί μια από τις σταθερές επιλογές των locals και μη. Στον προσεγμένο του χώρο απολαμβάνει κανείς ελληνική κουζίνα μέσα από μια μοντέρνα "ματιά" διατηρώντας ωστόσο τη λογική μιας σύγχρονης ταβέρνας.

Το μενού εδώ τιμά τα τοπικά προϊόντα, ενώ διαθέτει και πιάτα ημέρας ανάλογα με την εποχή. Από εδώ και στο εξής η αυλή του είναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό ή βραδινό γευστικό διάλειμμα.

Μάθε περισσότερα για το Τζίτζικας και Μέρμηγκας

  • Ψαράκια & Θαλασσινά

Σε ένα όμορφο νεοκλασσικό στην οδό Βάρναλη εδώ και ένα χρόνο, έπειτα από την επιτυχημένη του πορεία σε Βάρκιζα και Κηφισιά, το Ψαράκια & Θαλασσινά προστέθηκε στο γαστρονομικό χάρτη του Χαλανδρίου.

Το τί δοκιμάζεις εδώ μάλλον είναι περιττό ανάλυσης, οπότε όταν έχεις όρεξη για εκλεκτούς καρπούς της θάλασσας και ψαρομεζέδες συνοδεία καλού κρασιού ή ούζου ξέρεις πού να πας. Είτε το επιλέξεις για το μεσημεριανό σου γεύμα, είτε για το δείπνο σου σίγουρα θα βγεις κερδισμένος. Αγνές γεύσεις, φιλική ατμόσφαιρα και καλές τιμές το καθιστούν αναμφίβολο must try.

Μάθε περισσότερα για το Ψαράκια & Θαλασσινά

  • Κίτσουλας

Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί από το 1946 στο Χαλάνδρι, ελάχιστα λεπτά έξω από το κέντρο του. Απλό χώρος που αναβλύζει οικειότητα, φοβερές γεύσεις ιδίως στα μαγειρευτά και αναμφίβολο must για όσους αναζητούν συχνά τη σπιτική κουζίνα. Plus οι πολύ καλές τιμές και το σούπερ ευγενικό service.

Μάθε περισσότερα για τον Κίτσουλα