Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «πάει» Τεχνόπολη

Σε δύο ημέρες από σήμερα, την Τετάρτη 22 Απριλίου στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, το ελληνικό ντοκιμαντέρ τραβά όλα τα φώτα πάνω του. Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν στις 22, 23 και 24 Απριλίου 2015 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά». Για τρεις ημέρες λοιπόν, από τις 5.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια επιλογή σημαντικών ελληνικών ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής αλλά και παλαιότερων που έχουν σηματοδοτήσει την πορεία του σύγχρονου ντοκιμαντέρ καθώς επίσης ταινίες που διακρίθηκαν στο φετινό 17ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μιλήσαμε με την Ίλια Παπασπύρου, δημοσιογράφο, παραγωγό του ντοκιμαντέρ «Η Τέχνη της Κρίσης, η περίπτωση του Θεάτρου» (2014) και μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για το πόσο επίκαιρο είναι το ντοκιμαντέρ ως είδος, αλλά και τους λόγους που δεν πρέπει να χάσουμε το συγκεκριμένο αφιέρωμα.

Πώς προέκυψε ο τίτλος «Με τα μάτια ανοιχτά»;

«Νονά» του τίτλου είναι η σκηνοθέτης Κατερίνα Πατρώνη. Ψάχνοντας για ένα τίτλο που να είναι τόσο ανοιχτός όσο είναι και το ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος και θέλοντας να αποφύγουμε τα τετριμμένα περί πραγματικότητας , αλήθειας κλπ, με χαρά ακούσαμε αυτή την ιδέα της Κατερίνας. Είναι τίτλος λίγο «φευγάτος» , και πολύ αληθινός. Για να κάνουμε ντοκιμαντέρ αλλά και για να δούμε τις ταινίες αυτές πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Να παρατηρούμε τον κόσμο και όσα συμβαίνουν γύρω μας .

Ποια η σχέση του Έλληνα θεατή με το ντοκιμαντέρ; Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, κι αν ναι γιατί πιστεύετε;

Το μεγαλύτερο μέρος των θεατών στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται το ντοκιμαντέρ ως ένα τηλεοπτικό είδος, κάτι μεταξύ ρεπορτάζ και έρευνας. Όλα είναι θέμα «εκπαίδευσης» και κινηματογραφικής παιδείας. Έχουμε δει πολλά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ αλλά ελάχιστες ταινίες δημιουργών στην κινηματογραφική αίθουσα .

Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα μεγάλο κοινό «εκπαιδευμένο» στο ντοκιμαντέρ κι αυτό χάρη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που 17 χρόνια τώρα μας έχει δώσει την καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουμε σπουδαίους ντοκιμαντερίστες από όλο τον κόσμο και συγκλονιστικές ταινίες.

Πιστεύω ότι σήμερα το ντοκιμαντέρ ως τέχνη του πραγματικού έχει πολλά να μας δώσει για την κατανόηση αυτού του τόσο πολύπλοκου κόσμου που ζούμε. Μπορεί να κάνει focus σε πρόσωπα, γεγονότα και ιστορίες που να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας.

Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ ανιχνεύει με όρους κινηματογραφικούς την πραγματικότητα. Παρατηρεί και αναδημιουργεί. Εισχωρεί στα άδυτα της πραγματικής ζωής και ανασύρει όψεις συχνά αθέατες στο κοινό. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ σκέφτηκε να κάνει αυτό το αφιέρωμα. Να φτάσει στον κόσμο το ντοκιμαντέρ των δημιουργών και η αλήθεια τους.

Πείτε μας τρεις λόγους που κάποιος δεν πρέπει να χάσει το Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

• Θα έχουν την ευκαιρία να δουν ταινίες παλαιότερες και εντελώς πρόσφατες σπουδαίων ελλήνων σκηνοθετών.
• 17 υπέροχες , δυνατές ιστορίες, 17 ταινίες σε τρεις μέρες, ένα μικρός Μαραθώνιος με 12 ευρώ για όλο το τριήμερο
• Η εμπειρία να βρεθούν στην Τεχνόπολη μαζί με άλλους που αγαπούν το ντοκιμαντέρ, να συναντήσουν τους σκηνοθέτες, να συζητήσουν μαζί τους για τις ταινίες και να πουν τις δικές τους ιστορίες και εμπειρίες.

Σε ποιον απευθύνεται το Εργαστήρι ντοκιμαντέρ; Πώς προέκυψε ως ιδέα;

Το εργαστήρι απευθύνεται σε νέους ντοκιμαντερίστες, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών , φοιτητές και λάτρεις του ντοκιμαντέρ, που έχουν μια ιδέα, ένα σενάριο , ένα θέμα και θα ήθελαν να μάθουν πως αυτή η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει ταινία. Η διαδρομή από την ιδέα στην υλοποίηση μιας ταινίας είναι μεγάλη, και τα σκαλοπάτια που πρέπει κάποιος να ανέβει πολλά . Δυστυχώς στην Ελλάδα λείπει αυτή η πλευρά της εκπαίδευσης. Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ έγινε για να προωθήσει την ιδέα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, να συγκεντρώσει και να βοηθήσει τους επαγγελματίες αλλά και τους νεότερους , σπουδαστές και λάτρεις του είδους να μάθουν και να τολμήσουν να βάλουν μπροστά την ιδέα τους .

Παράλληλα με το φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας. Τι θα δούμε εκεί ακριβώς;

Το ντοκιμαντέρ ως δημιουργικό κινηματογραφικό είδος και η φωτογραφία ως ντοκουμέντο συγγενεύουν και αποκαλύπτουν όψεις της πραγματικότητας.

Με αυτή τη σκέψη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής της τριήμερης «ανοιξιάτικης γιορτής» του ελληνικού ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη ,σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε και το έργο της κολεκτίβας Depression Era, με τίτλο «Depression Era: Στην Εποχή της Ύφεσης».

Με χαρά δεχτήκανε να μας δώσουν τη δυνατότητα να προβάλλουμε τη δουλειά τους και τους ευχαριστούμε γι' αυτό. Είναι ένα multimedia project που μέσα από εικόνες και κείμενα καταγράφει την κρίση που ζούμε σήμερα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Τετάρτη 22 Απριλίου
Πρώτη Ζώνη
Ώρα 17:00 Καλάβρυτα (112') του Ηλία Γιαννακάκη (2014)
Δεύτερη Ζώνη
Ώρα 19:00 100 Ώρες του Μάη (18') των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού (1964)
Ώρα 19:30 Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου (28') του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (1997)
Τρίτη Ζώνη
Ώρα 20:10 'Ακουσα το Θεό να κλαίει (83') της Ελπίδας Σκούφαλου ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Ώρα 21:45 Θέμις (85') του Μάρκου Γκαστίν (2009)

Πέμπτη 23 Απριλίου
Πρώτη Ζώνη
Ώρα 17:00 Μακεδονικός Γάμος (22') του Τάκη Κανελλόπουλου (1960)
Ώρα 17:25 Νέοι Καστιλλιάνοι (67') του Ροβήρου Μανθούλη (1989)
Δεύτερη Ζώνη
Ώρα 18:35 Κατινούλα (47') της Μύρνας Τσάπα (2010)
Ώρα 19:35 Στο Λύκο (74') των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Aran Hughes (2013)
Τρίτη Ζώνη
Ώρα 21:00 Ολυμπία (45') του Σταύρου Ψυλλάκη (2015) 17Ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015, (Βραβείο κοινού - Πρεμιέρα Αθήνας)
Ώρα 22:00 Πρώτη ύλη (78') του Χρήστου Καρακέπελη (2014)

Παρασκευή 24 Απριλίου
Πρώτη Ζώνη
Ώρα 17:00 Παράδοξη Πατρίδα (56') του Νίκου Ασλανίδη (2015) 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, (Βραβείο Κοινού, Πρεμιέρα Αθήνας)
Ώρα 18:25 Αθήναι (26') της Εύας Στεφανή (1995)
Δεύτερη Ζώνη
Ώρα 19:05 Ο τυφλός Ψαράς (37') των Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου (2011)
Ώρα 20:00 Food for Love (78') της Μαριάννας Οικονόμου (2013)
Τρίτη Ζώνη
Ώρα 21:30 Agora - Από τη Δημοκρατία στις Αγορές (117') του Γιώργου Αυγερόπουλου (2015)
Ώρα 23:40 Λάμπουν στο σκοτάδι (71') του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (2013)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ»
Στα πλαίσια του 3ήμερου αφιερώματος στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργανώνει ένα εργαστήρι ντοκιμαντέρ για νέους, φοιτητές και «ντοκιμαντερομανείς» με την καθοδήγηση έμπειρων και διακεκριμένων δημιουργών ντοκιμαντέρ, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, 9.00 πμ με 5.00μμ, στην Τεχνόπολη.

INFO

Για τις προβολές το ημερήσιο εισιτήριο ανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ για όλο το τριήμερο στα 12 ευρώ.

"Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!"