Ταινία η αθλήτρια που φυλακίστηκε γιατί τραυμάτισε αντίπαλο για το χρυσό

"I, Tonya" ταινία για την Τόνια Χάρντινγκ, αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, πρωταγωνίστρια ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού

"I, Tonya" (Εγώ, η Τόνια) είναι ο τίτλος βιογραφικής ταινίας με θέμα την αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, Τόνια Χάρντινγκ, Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας και δύο φορές Πρωταθλήτριας Αμερικής στην οποία επιβλήθηκε δια βίου αποκλεισμός από το άθλημα, όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της σε μία από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία του αθλητισμού.

Η Μαργκότ Ρόμπι υποδύεται την Τόνια Χάρντινγκ, η οποία το 1994 κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πρωταθλήματος θέλησε να βγάλει εκτός αγώνα την αντίπαλό της και φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, Νάνσι Κέριγκαν, ρόλο που ενσαρκώνει η Κέιτλιν Κάρβερ γνωστή από την τηλεοπτική σειρά «The Fosters».

Το 1994 ο τότε σύζυγος της Χάρντινγκ, Τζεφ Γκίλοουλι (το ρόλο θα υποδυθεί ο Σεμπάστιαν Σταν) προσέλαβε τον σωματοφύλακα Σον Έκχαρντ, ο οποίος επιτέθηκε στην Κέριγκαν τραυματίζοντας τα πόδια της με ένα μεταλλικό σωλήνα στη διάρκεια προπόνησης για το Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ στο Ντιτρόιτ.

Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Τόνια Χάρντινγκ αλλά λίγες ημέρες μετά την επίθεση, οι αρχές αποκάλυψαν ότι είχε σχεδιαστεί από τον σύζυγο της Χάρντινγκ, Τζεφ Τζιλούλι

Η Χάρντινγκ, η οποία είχε λάβει μέρος δύο φορές και διακρίθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν η μοναδική αθλήτρια τότε που εκτελούσε σε αγώνα τριπλό άξελ δήλωσε ένοχη και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και 500 ώρες κοινωνική εργασία, υποχρεώθηκε σε ψυχιατρική παρακολούθηση και της επιβλήθηκε πρόστιμο 160.000 δολαρίων.

Οι Γκίλοουλι και Έκχαρντ φυλακίστηκαν.

Την ταινία που σκηνοθετεί ο Γκρεγκ Γκιλέσπι σε σενάριο του Στίβεν Ρότζερς έχουν αναλάβει οι εταιρείες Clubhouse Pictures και LuckyChap Entertainment.

Την Τόνια Χάρντινγκ στην παιδική ηλικία υποδύεται η ΜακΚένα Γκρέις, την μητέρα της η Άλισον Τζέινι και ο Πολ Γουόλτερ Χάουζερ τον σωματοφύλακα.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιούνται στην Ατλάντα των ΗΠΑ.