Απαγορεύτηκε η ταινία “Αντίχριστος” του Λαρς Φον Τρίερ στη Γαλλία!

Η ταινία του αιρετικού Δανού δημιουργού, Λαρς Φον Τρίερ, Αντίχριστος (2009), απαγορεύτηκε με απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, λόγω του «σεξουαλικού και βίαιου» περιεχομένου της.

Το μέτρο ελήφθη μετά από καταγγελία της καθολικής οργάνωσης Promouvoir, η οποία προσπαθούσε να απαγορεύσει σε όσους δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 έτη την παρακολούθηση της ταινίας. Αρχικά, η ταινία απαγορευόταν σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Το πιστοποιητικό πλέον άλλαξε και η ταινία απαγορεύτηκε σε κινηματογράφους, τηλεόραση και βίντεο μέχρι να δοθεί νέα καταλληλότητα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε κάνει λάθος στην αρχική του απόφαση.

Ακόμα, το δικαστήριο επέκρινε επίσης τους πρώην Υπουργούς Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν και Aurélie Filipetti, για την χορήγηση πιστοποιητικού μετά από δύο προηγούμενες απαγορεύσεις σε αντίστοιχες δικαστικές υποθέσεις, το 2009 και το 2012

Στην ταινία του Τρίερ με πρωταγωνιστές τους με Γουίλεμ Νταφόε και Σαρλότ Γκενσμπούρ, ένας ψυχαναλυτής και η σύζυγός του, οι οποίοι έχουν χάσει πρόσφατα τον μικρό τους γιο, προσπαθούν να ξεπεράσουν τη θλίψη και τα προσωπικά τους τραύματα. Καταφεύγουν στην Εδέμ, μια απομονωμένη καλύβα μέσα στο δάσος, όπου πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον κι ο καθένας τον εαυτό του.

Αντιδράσεις και φωνές, που μιλούσαν για βία και αφιλτράριστη παρουσίαση ερωτικών σκηνών, ακολούθησαν μετά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της ταινίας.

Ο Λαρς Φον Τρίερ είχε πει: «Το να προκαλέσεις θεωρώ ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, δεν αποτελεί όμως τη βάση για να κάνεις σημαντική τέχνη και δεν αφορά τη δική μου δουλειά. Αν προκαλώ κάποιον, άλλωστε, αυτός είναι μόνο ο εαυτός μου. Κηρύττω διαρκώς τον πόλεμο σ' εμένα τον ίδιο, στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσα, στις προσωπικές μου αξίες. Και επιτίθεμαι σθεναρά στη φιλοσοφία με την οποία με ανέθρεψαν.»

Να σημειωθεί ότι η απόφαση απαγόρευσης του Αντίχριστου φτάνει μετά από μια σειρά αυστηρών μέτρων από το Promouvoir. Την περασμένη χρονιά την ίδια «τύχη» είχε "Η ζωή της Αντέλ" λόγω του σεξουαλικού περιεχομένου της, ενώ η οργάνωση είχε κατά το παρελθόν ασχοληθεί και με τα Nymphomaniac και Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι.