Τσιγάρο και ναρκωτικά… λέει το σενάριο: Τι παίρνουν αλήθεια οι ηθοποιοί

Κάπνισμα τσιγάρων, σνιφάρισμα κοκαΐνης, σουτάρισμα ηρωίνης: αναπόσπαστο τμήμα αναρίθμητων κινηματογραφικών ταινιών όπως ο Σημαδεμένος, Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο, Trainspotting και πάρα πολλές άλλες. Τι όμως πραγματικά παίρνουν οι ηθοποιοί στις επίμαχες σκηνές; 
 
Κάπνισμα: αν και δεν είναι παράνομο, η χρήση του έχει υποχωρήσει αισθητά από τη μεγάλη οθόνη. Πάντως, μέχρι τη δεκαετία του ’90 τα τσιγάρα που καπνίζονταν στις ταινίες ήταν πέρα για πέρα αληθινά. Σήμερα, οι ηθοποιοί καπνίζουν υποκατάστατα τσιγάρων με βότανα ενώ συγκεκριμένα ο Liam Neeson έχει τη δική του πατέντα-στριφτά με χαμομήλι.
 
Μαριχουάνα: χρησιμοποιείται υποκατάστατο το οποίο δεν είναι εντελώς αθώο, απλώς η επίδρασή του είναι αμελητέα.
 
Κοκαΐνη: στο παρελθόν η συνταγή ήταν σκόνη γάλακτος και μαγειρική σόδα, το οποίο ως λύση ήταν οπτικά πειστική αλλά θα πρέπει να έτσουζε πολύ στα ρουθούνια του χρήστη. Σήμερα χρησιμοποιείται σκόνη βιταμίνης Β(ινοσιτόλη) ως υποκατάστατο το οποίο όπως και η μαριχουάνα, έχει μια μικρή επίδραση και γι’ αυτό ενοχλεί κάποιους ηθοποιούς.
 
Ηρωίνη: όταν οι ανάγκες του γυρίσματος το απαιτούν, οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν κενές σύριγγες τις οποίες φυσικά δε σπρώχνουν ποτέ προς τα μέσα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι τεχνικοί των ειδικών οπτικών εφέ.