Μια σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα

Τη σειρά εκδηλώσεων «Πολιτικό Σινεμά», για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, συνεχίζει το γραφείο της Αθήνας του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (Friedrich Ebert), το οποίο πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD).

Την προσεχή Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, στις 7.00 μμ. προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Κεραμεικός), το ντοκιμαντέρ «The Cleaners» (37', Ελλάδα, 2013), του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γεωργούση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τo ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, όπου η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης. Χωρίς προφορική αφήγηση, ο Κ. Γεωργούσης ακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2012.

Το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή και είναι απόφοιτος του National Film and Television School της Μεγάλης Βρετανίας, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο 2013. Έχει επίσης προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, αλλά και από το βρετανικό κανάλι Channel 4, ενώ τιμήθηκε με ειδική προβολή στο μουσείο του τρόμου των SS-«Τοπογραφία του Τρόμου», στο Βερολίνο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας, καθώς και τους Δημήτρη Ψαρά (δημοσιογράφος,  «Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής», Εκδόσεις Πόλις), Κωστή Παπαϊωάννου (γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και Πάνο Παναγιωτόπουλο (δικηγόρο ΜΚΟ Praksis, μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας).

Η σειρά θα συνεχιστεί με νέες προβολές τον Νοέμβριο και το νέο έτος.