Με Μπάστερ Κίτον η αυλαία του 5ου Athens Οpen Air Film Festival

Με μία ξεχωριστή πρεμιέρα στον Ναό του Ολυμπίου Διός, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, γιορτάζει τα πέντε χρόνια του το Athens Οpen Air Film Festival, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν νέο ταλαντούχο μουσικό, τον Theodore, να επενδύσει με πρωτότυπη μουσική το αρχετυπικό βωβό φιλμ, του 1928, «Ο Κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κίτον. Μια τρυφερή και πάνω απ' όλα αστεία ιστορία αγάπης, αλλά και ένας από καρδιάς χαιρετισμός προς τον βωβό κινηματογράφο που «έφευγε» για πάντα, πριν την έλευση του ομιλούντος.

Ο πολυοργανίστας Theodore κλήθηκε να παρέμβει μουσικά στην ταινία, σε έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συνθέτη και ενορχηστρωτή, για να ταξιδέψει το κοινό μέσω των κινηματογραφικών εικόνων της δεκαετίας του 1920, στο σήμερα.

Η μουσική, που θα απολαύσουμε ζωντανά και παράλληλα με την ταινία από τον Theodore και την μπάντα του, το βράδυ της πρεμιέρας, είναι γραμμένη ειδικά για την εκδήλωση, αποδίδοντας κυρίαρχο ρόλο στο πιάνο. Σημαντική θέση όμως, έχει δοθεί και στα κιθαριστικά μέρη, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που απαιτεί το ντύσιμο των εικόνων του συγκεκριμένου φιλμ. Κρουστά, πνευστά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα συμπληρώνουν αυτό το γοητευτικό ηχητικό τοπίο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1992, ο Theodore σπούδασε μουσική σύνθεση και μουσική για κινηματογράφο. Κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 2011, με τίτλο "7". Ο δεύτερος δίσκος με τίτλο "It is but it's not", σε παραγωγή του Κεν Τόμας, ολοκληρώθηκε και προβλέπεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015. Είναι γνωστός για τις αντιθέσεις που χρησιμοποιεί στην μουσική του, καθώς συνδυάζει τον κλασικό με τον ηλεκτρονικό ήχο, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, που αποτελεί την ταυτότητα του. Έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε διάφορες σκηνές και πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, έχει δημιουργήσει μουσική για αρκετές παραστάσεις, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία στο film scoring με τη σύνθεση μουσικής για ταινία μεγάλου μήκους που αναμένεται να κυκλοφορήσει.

Ο « Κινηματογραφιστής» των Μπάστερ Κίτον και Εντουαρντ Σέτζγουικ, αφηγείται την ιστορία του Λιουκ Σάνον, ενός ασήμαντου φωτογράφου που είναι ερωτευμένος με τη Σάλι, την όμορφη γραμματέα μιας μεγάλης κινηματογραφικής εταιρείας (της πραγματικής MGM). Για χάρη της γυναίκας αυτής, ο Λιουκ αποφασίζει να γίνει κάμεραμαν στην εταιρεία, ώστε να είναι πιο κοντά της και να την κάνει να τον προσέξει. Χωρίς εμπειρία στην χρήση μιας κινηματογραφικής κάμερας, ωστόσο, είναι φυσικό να κάνει λάθη και να προκαλέσει ένα σωρό ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα.

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο πάνω από είκοσι επιλεγμένες προβολές στις ομορφότερες γωνιές της Αθήνας.

Φέτος, θα προβληθούν μερικές από τις πιο θρυλικές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου όπως τα «Ποιος Σκότωσε τον Χάρι» του 'Αλφρεντ Χιτσκοκ, «Ας την Κρίνει ο Θεός» του Τζον Σταλ, «Ο 'Ανθρωπος από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ , καθώς και κάποια διαμάντια του νεότερου αμερικανικού κινηματογράφου, όπως η αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Γουόρεν Μπίτι «Bulworth», η νυχτερινή οδύσσεια «Μετά τα μεσάνυχτα» του Μάρτιν Σκορσέζε, οι «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις» του Κεν Ράσελ, η ταινία-σταθμός στην καριέρα του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» και η σαρδόνια μαύρη κωμωδία του Μάικλ Λέμαν, «Heathers». Σε επετειακή προβολή, για τον εορτασμό των σαράντα ετών από την πρώτη κυκλοφορία του, θα προβληθεί επίσης η μυθική καλτ ταινία «The Rocky Horror Picture Show» του Τζιμ Σάρμαν.

Η είσοδος στην προβολή της ταινίας «Ο Κινηματογραφιστής» είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, η είσοδος στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει μέσω αριθμημένων δελτίων εισόδου, τα οποία θα μοιράζονται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου (επί της Βασιλίσσης Όλγας) και μέχρι εξαντλήσεως τους: την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη 16/06 από τις 12.00 έως και τις 18.00 και την ημέρα της πρεμιέρας, Τετάρτη 17/06 από τις 19.30 έως και τις 20.30.

Η προβολή διοργανώνεται με την υποστήριξη του ΕΟΤ και της ιστοσελίδας www.visitgreece.gr, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.