Οι νέες ταινίες της εβδομάδας στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πεσμένο το κινηματογραφικό θερμόμετρο σε μια εβδομάδα με μίνι καύσωνα. Προτείνουμε μόνο μία δυναμική περιπέτεια με τον Τζέισον Στέιθαμ. Ακολουθούν δεύτερες, τρίτες, τέταρτες και καταϊδρωμένες μια βιογραφία βελγοϊταλικής παραγωγής και δύο κωμωδίες, η μία ισπανική και η άλλη γαλλική.

Parker ***

Περιπέτεια – Διάρκεια 118’

Σκηνοθεσία: Τέιλορ Χάκφορντ

Παίζουν: Τζέισον Στέιθαμ, Τζένιφερ Λόπεζ, Μάικλ Τσίκλις, Νικ Νόλτε, Έμα Μπουθ, Γουέντελ Πιρς

Ένας ληστής με τον δικό του κώδικα ηθικής που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα μοχθηρά καθάρματα του υποκόσμου. Ο Πάρκερ δεν ανέχεται την αδικία και επιβάλλει με το έτσι θέλω την προσωπική του δικαιοσύνη. Όχι ότι είναι καλό παιδί. Είναι απλώς ο λιγότερο κακός εναντίον των απόλυτα κακών. Γνωστό το μοτίβο, γνωστός και ο συγκεκριμένος αντιήρωας, γέννημα της πληθωρικής πένας του Ντόναλντ Ουεστλέικ. Τον έχουν ερμηνεύσει ο Λι Μάρβιν (στο “Point Blank”) και ο Μελ Γκίμπσον (στο “Payback”). Τώρα είναι η σειρά του Βρετανού Τζέισον Στέιθαμ να στείλει στην κόλαση αυτούς που τον αδίκησαν. Ύστερα από μια επιτυχημένη ληστεία, οι συνεργοί του τον πυροβολούν και τον εγκαταλείπουν σε ένα χαντάκι, πιστεύοντας ότι είναι νεκρός. Όμως ο εφτάψυχος Πάρκερ συνέρχεται και με τη βοήθεια μιας υπαλλήλου κτηματομεσιτικού γραφείου καταστρώνει ένα σχέδιο για να πάρει πίσω το μερίδιό του συν το προϊόν μίας νέας ληστείας. Μόνος σχεδόν εναντίον όλων, έχει να αντιμετωπίσει και έναν επαγγελματία δολοφόνο της μαφίας. Μια συνηθισμένη ιστορία αντεκδίκησης με προβλέψιμο φινάλε απογειώνεται χάρη στη σκηνοθετική μαστοριά του Τέιλορ Χάκφορντ, που κρατάει ψηλά τις εντάσεις και το σασπένς από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό, «καρφώνοντας» στο κάθισμα τον θεατή. Χαμός στο ίσιωμα, με άλλα λόγια. Η αδρεναλίνη στο φουλ της. Ο Τζέισον Στέιθαμ υπηρετεί σωστά τον ρόλο του με το μονολιθικό πρόσωπό του –χωρίς όμως να εμβαθύνει στον χαρακτήρα όπως ο Λι Μάρβιν και ο Μελ Γκίμπσον- και δίνει μια εντυπωσιακή σωματική ερμηνεία στις σκηνές δράσης. Καλή η χημεία του με την Τζένιφερ Λόπεζ, που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την κωμική της πλευρά. Έξυπνες ατάκες και ολίγον ερωτικό παιχνίδι προσθέτουν το αλατοπίπερο σε μία καθαρόαιμη γκανγκστερική περιπέτεια που τρέχει με χίλια.

Marina ** ½

Βιογραφική – Διάρκεια 118’

Σκηνοθεσία: Στινζ Κόνινξ

Παίζουν: Ματέο Σιμόνι, Κριστιάαν Καμπάνια, Λουίτζι Λο Κάσιο

Marina: τεράστιο σουξέ της δεκαετίας του ’50, η μοναδική επιτυχία του Ρόκο Γκρανάτα που το έγραψε και το τραγούδησε. Με αυτό το τραγούδι, ένα φτωχόπαιδο από την Καλαβρία, οικονομικός μετανάστης στο Βέλγιο, κατάφερε να γλιτώσει από τα ανθρακωρυχεία. Παρακολουθούμε την εξέλιξή του από τότε που ξενιτεύεται με την οικογένειά του ως τη νύχτα του θριάμβου του στο Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη. Δύσκολα χρόνια, με τον πατέρα να καταστρέφει τα πνευμόνια του στις υπόγειες στοές και τους Βέλγους να αντιμετωπίζουν τους ξένους εργάτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η πίστη στο χάρισμά του και ο έρωτάς του για μια ξανθούλα θα βοηθήσουν τον Ρόκο να ξεπεράσει τα εμπόδια. Μία ιστορία προσωπικής νίκης σε τόνους απαλούς και νοσταλγικούς. Αυτό και τίποτ’ άλλο. Ανάλαφρη και άνευ ουσίας ταινιούλα, όπως και το τραγουδάκι στο οποίο αναφέρεται, με αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια και καλούτσικες ερμηνείες. Τη σώζουν κάπως η άψογη αναπαράσταση της εποχής και η χαριτωμενιά του νεαρού πρωταγωνιστή Ματέο Σιμόνι.

‘Ερωτας αλά ισπανικά * ½

(Spanish affair)

Kωμωδία – Διάρκεια 98’

Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαθάρο

Παίζουν: Κλάρα Λάγο, Ντάνι Ροβίρα, Κάρμεν Μάτσι, Κάρα Ελεχάλδε

Βάσκοι κατά Ανδαλουσιάνων σε μια ισπανική κωμωδία βασισμένη στις διαφορές διαλέκτων και συνηθειών. Ο Ραφαέλ, βέρος Σεβιλιάνος, ερωτεύεται την Αμάια και την ακολουθεί στη χώρα των Βάσκων. Αρχικά εκείνη τον απορρίπτει, όμως έπειτα του ζητά να παραστήσει τον μνηστήρα της, όταν εμφανίζεται ξαφνικά ο πατέρας της, ύστερα από μακρόχρονη απουσία. Στο παιχνίδι και μία μεσόκοπη Ανδαλουσιάνα, μόνιμη κάτοικος Βασκίας. Προκαλείται αλυσίδα παρεξηγήσεων που ο σκηνοθέτης ξετυλίγει αδέξια, χωρίς το σωστό κωμικό timing. Φλύαρο σενάριο, μπόλικο φολκόρ και μάλλον άστοχα αστεία, ακατανόητα για ένα μη Ισπανό. Κάτι αντίστοιχο με αντιπαράθεση Κρητικών και Ποντίων για ένα μη Έλληνα. Δεν βοηθούν και οι υπότιτλοι, ένα μεταφραστικό αλαλούμ, που αντί να ερμηνεύει με σαφήνεια τους διαλόγους, προκαλεί σύγχυση.

Σουπερχόνδριος * ½

(Supercondriaque)

Κωμωδία- Διάρκεια 107’

Σκηνοθεσία: Ντανί Μπουν

Παίζουν: Ντανί Μπουν, Αλίς Πολ, Καντ Μεράντ, Μαρθ Βιλαλόνγκα

Φαρσοκωμωδία που «έσπασε ταμεία» στη Γαλλία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ντανί Μπουν. Ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης, δημιούργημα των τηλεοπτικών μίντια, υποδύεται τον Ρομέν, 40χρονο φωτογράφο σε ιατρικό διαδικτυακό λεξικό, που πάσχει από οξεία υποχονδρία. Μάταια προσπαθεί να τον συνεφέρει ο προσωπικός του γιατρός και μοναδικός του φίλος, καθώς ο τρόμος του για τα μικρόβια και τους ιούς τον οδηγεί σε μόνιμη παράνοια και σε αντικοινωνική συμπεριφορά. Η θεραπεία θα βρεθεί αναπάντεχα, όταν ο Ρομέν γνωρίσει μια ωραία γιατρίνα, που τον μπερδεύει με ένα Βαλκάνιο επαναστάτη. Εξωφρενικές καταστάσεις, εξουθενωτικοί ρυθμοί και μία άνευ προηγουμένου υστερική ερμηνεία από τον Ντανί Μπουν, ο οποίος μετέρχεται κάθε είδους καραγκιοζιλίκια προκειμένου να βγάλει γέλιο. Γελωτοποιός είναι ναι, κωμικός όχι. Γελάσαμε ελάχιστα. Ή αυτός δεν έχει χιούμορ ή εμείς το χάσαμε.