Salty Bag: Οι ιστορίες των κυμάτων, έγιναν τσάντα!

Συνέντευξη στην Ελένη Νικολούλια

Συναντήσαμε την Χρύσα Χαλικιοπούλου, την product designer των Salty Bag.

Η ίδια, μαζί με τους Στρατή Ανδρεάδη, Πάνο Βαρούχα και Σπύρο Νταϊκο δεν έχουν μόνο πάθος με την ιστιοπλοΐα αλλά και με τη δημιουργία.

Κάθε Salty Bag έρχεται από την Κέρκυρα και είναι φτιαγμένη με “ιστορίες” απ' τα “άχρηστα” για τους ιστιοπλόους πανιά.

Κάθε Salty Bag πωλείται σε κουτί όμοιο με εκείνο του παραδοσιακού βουτύρου της Κέρκυρας, και είναι “αλατισμένη” όπως και αυτό.

Τα υπόλοιπα, τα λέει η Χρύσα από μόνη της...

Η ιδέα των Salty Bag πώς ήρθε;

Αρχικά πρέπει να αναφέρω πως κάνουμε όλοι μας ιστιοπλοΐα οπότε έχουμε περάσει πολύ χρόνο με τα πανιά. Η φθορά όμως είναι επόμενη και φυσιολογική και βλέπαμε πως είναι άσχημο να πετάγονται ειδικά από τη στιγμή που ουσιαστικά τα πανιά δεν είχαν “πεθάνει”, απλώς είχαν μια τοπική φθορά.

Οι ιστιοπλόοι είναι σαν τους ψαράδες και τους κυνηγούς και έχουν πάντα να σου διηγηθούν τρομερές ιστορίες. Ιστορίες όμως που με το που τις συζητήσουν μεταξύ τους χάνονται. Αυτό λοιπόν σκεφτήκαμε: Πώς το κάθε πανί έχει τη δική του τρομερή ιστορία και πως αν τα μετατρέψουμε σε κάτι άλλο θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε καινούριο κόσμο, να δημιουργήσουν νέες ιστορίες.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Ξεκινήσαμε χαλαρά το Μάρτιο του 2013. Στην αρχή κόβαμε τα πατρόν για πλάκα πίνοντας καφέ, και μέρα με την ημέρα συνειδητοποιούσαμε πόσο ενδιαφέρον είχε όλο αυτό που κάναμε για εμάς.

Πρωταγωνιστές λοιπόν είναι τα πανιά. Μίλησέ μας για αυτά...

Τα πανιά που χρησιμοποιούμε είναι πάντα από ιστιοπλοϊκά. Τα λευκά στην πλειοψηφία τους είναι τύπου Dacron ωστόσο χρησιμοποιούμε πολύ και Kevlar και Mylar που είναι πιο “ειδικού τύπου”. Τα βρίσκουμε είτε από την προσωπική μας ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα, είτε από φίλους, είτε από κόσμο που μας τα χαρίζει.

Τώρα μάλιστα ετοιμαζόμαστε να τοποθετήσουμε στην Κέρκυρα δύο μεγάλους κάδους σε κεντρικά σημεία ώστε ο καθένας που επιθυμεί να μας δώσει τα πανιά του μπορεί να τα βάζει εκεί. Σύντομα ωστόσο πρόκειται να ανέβει και το website μας και εκεί θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε μία κατηγορία που θα ονομάζεται “donate a sail”. Η κατηγορία αυτή θα λειτουργεί ανταποδοτικά με την έννοια ότι ο οποιοσδήποτε επιθυμεί θα μπορεί να μας χαρίσει το πανί του και εμείς αντίστοιχα θα του χαρίζουμε μία τσάντα φτιαγμένη από αυτό.

Τα σχέδια πώς προκύπτουν;

Έχουμε μία σειρά που αποτελείται από 7 σχέδια και ένα bonus σχέδιο ειδικά φτιαγμένο για το Spetes Classic Yacht Race. Το υλικό είναι πολύ συγκεκριμένο και σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μαζί του. Οπότε ουσιαστικά αναλόγως με το σχέδιο που έχουμε επιλέξει, επιλέγουμε αντίστοιχα και το πιο ενδεδειγμένο πανί. Κάθε τσάντα μας έχει και το όνομα μιας παραλίας ή ενός μικρού νησιού, πάντα από μέρη που επιλέγουν και προτιμούν οι ιστιοπλόοι ή από σημεία που έχουμε περάσει εμείς όμορφες στιγμές πάνω στο ιστιοπλοϊκό.

Η συνεργασία με το Spetes Classic Yacht Race πώς προέκυψε;

Εδώ έχουμε έρθει κυρίως για τον αγώνα, ως ιστιοπλόοι. Έχουμε όμως κάνει μία συνεργασία με τον Χρυσό Χορηγό της διοργάνωσης, το Chivas, και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία skipper's bag με το όνομα “Castelli” η οποία δόθηκε σε κάθε κυβερνήτη σκάφους. Το Καστέλι αποτελεί τον πρώτο οικισμό των Σπετσών και έτσι προέκυψε το όνομα της συγκεκριμένης τσάντας. Γενικότερα πάντως πρόκειται για ένα event που τιμά την ιστιοπλοΐα και η Salty Bag είναι υπέροχο που βρίσκεται εδώ.

Πού κατασκευάζονται οι τσάντες;

Στην Κέρκυρα! Έχουμε εκεί το εργαστήριό μας, τις μοδίστρες μας και φυσικά κάνουμε και εμείς πολλά πράγματα μιας και ό, τι αφορά στις τσάντες είναι φτιαγμένο στο χέρι και δεν υπάρχει καθόλου βιομηχανοποιημένη παραγωγή.

Πού βρίσκουμε μία Salty Bag;

Προς το παρόν στη σελίδα μας στο facebook. Το website μας θα ανέβει πολύ σύντομα, αλλά ακόμα και αν μπει κάποιος τώρα μπορεί να κατεβάσει τον κατάλογό μας και να δει τα σχέδιά μας και τις τιμές τους.

Τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια;

Είναι το “Road to Rio”. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχουμε πάρει ως ομάδα θέλοντας να στηρίξουμε τους ιστιοπλόους που θα κατέβουν στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα πανιά αυτά με τα οποία οι αθλητές δουλεύουν στις προπονήσεις τους και μέρος των εσόδων από τις τσάντες που θα πουληθούν θα δοθεί για την ενίσχυσή τους. Γενικότερα η φιλοσοφία μας όμως έτσι κινείται. Δεν είμαστε “εταιρεία”. Είμαστε τέσσερις άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν, που είναι ερωτευμένοι με τη θάλασσα και που θέλουν να δίνουν πίσω πράγματα και χαρά.