Η Κρήτη έχει κάτι σπουδαίο να π(ι)εί

Από την Ελένη Νικολούλια

Όταν οι ελληνικές γεύσεις και μυρωδιές συναντούν τη δημιουργικότητα τότε το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως “ενδιαφέρον”.

Όταν μάλιστα αυτή η δημιουργικότητα προέρχεται από μια μικρή οικοτεχνία ενός χωριού της ελληνικής γης, τότε επιπλέον μιλάμε για μια δουλειά που μας εφιστά αυτόματα την προσοχή.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν τα πράγματα και με την οικοτεχνία Ντιναπόγια από το Ασήμι του Ηρακλείου: απλά, παραδοσιακά και ως χόμπι.

Τα χόμπι όμως πολλές φορές παίρνουν άλλη τροπή και τελικά καταλήγουν να ανάγονται σε ιδέες αξιοζήλευτες, και κυρίως αυθεντικά ελληνικές.

Αρχικά, οι φίλοι και οι γείτονες προσέφεραν τα φρούτα και τα βότανά τους από τους κήπους τους. Έφερναν στην οικογένεια Ντιναπόγια μυρτιές από τα βουνά της περιοχής, ελιές από τους ελαιώνες τους, αρμπαρόριζες από τις αυλές τους και ό, τι άλλο μπορούσε κανείς να φανταστεί πως θα έκανε την καθημερινότητά του, τα γλυκά του, το φαγητό του, ή και το ποτό του πιο νόστιμα.

Και... εγένετο λικέρ, και μετά σιρόπια και μετά αρωματικές ζάχαρες!

Ο καιρός πέρασε, τα προϊόντα αγαπήθηκαν και τελικά το marketing πήρε κι αυτό το δρόμο του με αποτέλεσμα η οικοτεχνία πλέον να συσκευάζει τα πράγματι πρωτότυπα προϊόντα της σε συσκευασίες που καθόλου δεν θα μου έκανε εντύπωση αν έβλεπα σε εκλεκτά μπαρ, σε σπουδαία εστιατόρια, ή ακόμα και στο σπίτι μας.

Πλέον ως “Dinapoja” μπορούμε να αναζητήσουμε λικέρ αρμπαρόριζα με άνθη τριανταφυλλιάς. Λικέρ πορτοκάλι από τις φλούδες και τους χυμούς της Κρήτης. Λικέρ φασκόμηλο εμβαπτισμένο σε δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, μέντα και άνθη. Λικέρ από μύρτο, από ρόδι και καυτερή πιπεριά, από μέλι με λεβάντα και εσπεριδοειδή...

Λικέρ που μπορούν να συνοδεύσουν επιδόρπια, να σερβιριστούν ως digestivo, να αποθεώσουν ένα cocktail, να αρωματίσουν μια φρουτοσαλάτα, να γίνουν ακόμη και dressing για σαλάτες και μαρινάδες.

Όσο για τα σιρόπια, κι αυτά με την σειρά τους είναι ελληνικά, τοπικά και ιδιαίτερα. Άλλοτε από μέντα, ιβίσκο, μύρτο και βασιλικό, άλλοτε από λεβάντα, μολόχα ή και πεντάνευρο.

Όσο για τις αρωματισμένες ζάχαρες, η ίδια επωνυμία προσφέρει επιλογές σε μέντα, γιασεμί, τριαντάφυλλο, σοκολάτα με τσίλι, μείγμα λουλουδιών, άνθη εσπεριδοειδών και οτιδήποτε επιπλέον η νόστιμη και μυρωδάτη Κρήτη μπορεί να προσφέρει για να γλυκάνει το τσάι μας, να μπει στο χείλος του ποτηριού του cocktail μας, να γαρνίρει τα γλυκά μας...

Οι πρωτότυπες, αυθεντικές ιδέες που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι πάντα άξιες προσοχής. Ακόμα καλύτερα αν αυτές προέρχονται από τόπους σπουδαίους, με βαθιά παράδοση στις νοστιμιές όπως η Κρήτη.

(Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ)