Τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν την γεύση των τροφίμων

To μέγεθος, το βάρος, το σχήμα και το χρώμα που έχουν τα μαχαιροπίρουνα, επιδρούν στην γεύση των τροφίμων σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από τα ευρήματα της έρευνας φάνηκε ότι το τυρί έχει αλμυρή γεύση όταν τρώγεται από ένα μαχαίρι αντί για ένα πιρούνι, ενώ τα λευκά κουτάλια κάνουν το γιαούρτι να έχει καλύτερη γεύση.

 

Περισσότεροι από 100 φοιτητές έλαβαν μέρος σε τρία πειράματα εξετάζοντας την επίδραση του βάρους, το χρώμα και το σχήμα των μαχαιροπίρουνων στη γεύση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάρος των μαχαιροπίρουνων έχει αντίκτυπο στις γεύσεις των τροφίμων. Για παράδειγμα, το φαγητό έχει πιο γλυκιά γεύση όταν τρώγεται με τα κουταλάκια που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τα επιδόρπια.

 

Επίσης, το χρώμα είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την γεύση των τροφίμων, όπως για παράδειγμα το άσπρο γιαούρτι που τρώγεται από ένα λευκό κουτάλι είχε πιο γλυκιά γεύση από ότι όταν το δοκίμασαν οι συμμετέχοντες με μαύρο κουτάλι. "Το πώς βιώνουμε το φαγητό είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που περιλαμβάνει τη γεύση, την αίσθηση των τροφίμων στο στόμα και το άρωμα τους....", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τσαρλς Σπενς.

"Ακόμη και πριν βάλουμε τα τρόφιμα στο στόμα μας, ο εγκέφαλός μας έχει πάρει  μια απόφαση σχετικά με αυτά,  η οποία επηρεάζει τη συνολική εμπειρία μας", τόνισε ο κ. Σπενς. 

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα πιατικά μπορεί να αλλάξουν την αντίληψή μας για το φαγητό και το ποτό, καθώς οι άνθρωποι γενικά τρώνε λιγότερο όταν το φαγητό σερβίρεται σε μικρότερα πιάτα. Η νέα έρευνα για το πώς ο εγκέφαλος επηρεάζει τις αντιλήψεις των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα ή όσους θέλουν  να βελτιώσουν τις γαστρονομικές τους εμπειρίες σε εστιατόρια, δήλωσε ο καθηγητής Σπενς.