Vintage: Κάτι νέο που αγαπά το κρασί

Ελένη Νικολούλια

Τα wine bar τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τόσο εγωιστική είσοδο στον χάρτη της νυχτερινής μας διασκέδασης που εύκολα “κοντράρουν” σε opening εκείνα των cocktail bar.

Το Vintage ωστόσο... δεν είναι wine bar, κι έτσι κάθε “ρετσινιά” που ακολουθεί τα ως επί το πλείστον εγκαίνια-μανιτάρια, απλώς δεν το αφορά.

Πίσω από το όμορφα στημένο διώροφο wine bistro λοιπόν, βρίσκεται η ομάδα του εστιατορίου “Κόκκινο Πιάτο” από τα Γιάννενα και η Μαριέττα Λαγουνάρη που έχει περάσει μεταξύ άλλων και από κομβικές οργανωτικές θέσεις στις σάλες των Hytra και των εστιατορίων του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Από τα τέλη Ιουλίου, στην Μητροπόλεως κάτι άλλαξε, κάτι μοσχοβόλησε φρεσκοψημένο φαγητό, και κάτι μας έδωσε αφορμή να γνωρίσουμε, αγαπήσουμε και ξεχωρίσουμε παλαιές και νέες, ποικιλίες και ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Το Vintage, θέλει να γίνει ένα μαγαζί “ζωντανό” και κάπως έτσι το αντιμετωπίζουν και οι ιδιοκτήτες του. Αφορά σε όσους αρέσκονται στο να ψάχνουν το κάτι παραπάνω για το κρασί, αρέσει σε εκείνους που αναζητούν κάτι διαφορετικό από την διασκέδασή τους, γίνεται αγαπητό σε αυτούς -που σαν κι εμένα- δεν αλλάζουν με τίποτα την έξοδο μετά το γραφείο.

Οι προτάσεις σε φαγητό είναι σχεδιασμένες ώστε να ταιριάζουν αρμονικά με εκείνες σε κρασί και παρά τα όσα ενδεχομένως να έχουμε συνηθίσει από ανάλογης λογικής μαγαζιά, εδώ θα έρθουμε μεταξύ άλλων και για burger και για steak αλλά και για τις πρωτότυπες τριπλοτηγανισμένες πατάτες σε μία συνταγή εμπνευσμένη από τον Heston Blumenthal του σπουδαίου Fat Duck.

Όσο για τον πρωταγωνιστή, φυσικά δεν είναι άλλος από το κρασί, το οποίο μάλιστα προτείνεται μέσα από έναν κατάλογο που θα ανανεώνεται τακτικά και που για την ώρα μας συστήνεται μέσα από 220 και πλέον προτάσεις σε “αφρώδη”, “λευκά και δροσερά”, “με εκρήξεις αρωμάτων” ή “πολύπλοκων και με ιστορία”.

Το αστεράκι μας κάπου εδώ σημειώνεται καθώς σχεδόν οι μισές από αυτές είναι ανοιγόμενες και σε ποτήρι (χάρη στο σύστημα Coravin το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως σύριγγα μέσα στο κρασί και δεν του επιτρέπει να έρθει στιγμή σε επαφή με το οξυγόνο), ενώ υπάρχει και walk in κελάρι το οποίο εκτός από ορατό είναι και άμεσα προσβάσιμο σε όποιον επιθυμεί να κάνει μια βόλτα στα ελληνικά και διεθνή “αμπέλια”.

Τα πλατό γευσιγνωσίας των τυριών και των αλλαντικών αποτελούν μια πρωτότυπη επιλογή γνωριμίας με προτάσεις που ενδεχομένως να μην συναντάμε συχνά, ενώ σημειώστε πως ένα ποτήρι κρασί μπορεί να ξεκινάει μόλις από 3 ευρώ.

Κατά τα άλλα, στο Vintage μπορούν να βρουν ένα απολαυστικό καταφύγιο και οι εραστές του πούρου μιας και σύντομα θα υπάρχει και λίστα με cigar στους ειδικά διαμορφωμένους για καπνιστές χώρους του, και μάλιστα θα μπορούν να το απολαύσουν μαζί με αξιόλογες παλαιώσεις σε ρούμια και τεκίλες.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνουμε ένα ολοκληρωμένο opening με χαρακτήρα που δείχνει να ήρθε για να μείνει. Άλλωστε, με τόσο υπέροχο και cozy πρώτο όροφο δεν βρίσκω το λόγο να μην μας “κλειδώσει” εκεί όλο τον χειμώνα...

(Μητροπόλεως 66-68, Αθήνα)