Ποιες κουζίνες της Αθήνας μας ταξιδεύουν σε ελληνικά νησιά

Ταβέρνες και εστιατόρια στην πόλη με γεωγραφικό προσανατολισμό

Ακόμη κι αν είναι νωρίς για ταξίδια σε νησιά, δεν χάνουμε την ευκαιρία κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούμε σε αγαπημένους νησιωτικούς προορισμούς, έστω και νοητά. Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε σε αγαπημένα, ελληνικά νησιά μέσα από τις κουζίνες τους; Πώς;

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Επισκεπτόμαστε στην πόλη εστιατόρια και ταβέρνες με κουζίνες νησιωτικές και παραδοσιακές συνταγές που μας συστήσουν στα μυστικά τους. Κρήτη, Σαντορίνη, Κύθηρα, Λήμνος, Χίος, Νάξος κ.α. μπαίνουν στο μικροσκόπιο και μας ταξιδεύουν με τις μοναδικές, γευστικές δημιουργίες τους σε πανέμορφα γαστρονομικά μονοπάτια.

Κρήτη

  • Κατσούρμπος

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σας περιμένει στον Κατσούρμπο, στην περιοχή του Παγκρατίου. Θα το βρείτε ακριβώς πάνω στην Πλατεία Προσκόπων και θα το ξεχωρίσετε, επίσης, για το ζεστό και οικείο περιβάλλον του που θυμίζει περισσότερο επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, παρά εστιατόριο.

Το δημοφιλές εστιατόριο από το 2004 δελεάζει με πεντανόστιμες προτάσεις από το αγαπημένο νησί της Κρήτης, όλες φτιαγμένες με αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρητικά χόρτα κ.α.), επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την εποχικότητα. Δοκιμάστε αρνί με σταμναγκάθι, τσιγαριαστό αρνάκι, γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χοχλιούς μπουμπουριστούς κ.α.

Πληροφορίες

Αμύντα 2, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7222167, www.katsourbos.gr, fb page: Κατσούρμπος

Χίος

  • Αρμόλια

Η μυροβόλος Χίος και οι μοναδικές νοστιμιές της συναντώνται στην Πλατεία Ελευθερωτών στο Χαλάνδρι, με τη βοήθεια της μοντέρνας νεοταβέρνας Αρμόλια. Με όνομα εμπνευσμένο από ένα από τα πιο φημισμένα μαστιχοχώρια του νησιού, σερβίρει πιάτα με πρώτες ύλες κρέας και ψάρι από το πανέμορφο νησί του Αιγαίου.

Χιώτικη τηγανιά, μαστέλο με μανιτάρια σβησμένο με ούζο Χίου, σπιτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα στις επιλογές που πρέπει να δοκιμάσετε. Συνοδεύστε με κάποιο από τα ούζα του νησιού. Τώρα που ανοίγει ο καιρός προτιμήστε κάποιο από τα τραπέζια στην πλατεία.

Πληροφορίες

Πλατεία Ελευθερωτών, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6856279

Σαντορίνη

  • Άλλη Σκάλα

Ρετρό ατμόσφαιρα σε μια αυθεντική ταβέρνα στα Καμίνια, στέκι του ιντελεκτουέλ κοινού της πόλης. Οι ιδιοκτήτες της κατάγονται από την Σαντορίνη, γι αυτό και ό,τι πιάτο έχει να κάνει με το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων θεωρείται κορυφή.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι τοματοκεφτέδες της Καλντέρας, η παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης, η ονομαστή "λούτζα της Άλλης Σκάλας" (το περίφημο κυκλαδίτικο προσούτο), που παράγεται στην ταβέρνα και μαρινάρεται σε κρασί και μπαχάρια και εν συνεχεία ξεραίνεται στον αέρα. Στα συν η ζωντανή μουσική με διάφορα ρεμπέτικα σχήματα.

Πληροφορίες

Σερίφου 57, Καμίνια, τηλ. 210 4827722, fb page: ''ΑΛΛΗ ΣΚΑΛΑ''

Λέσβος

  • Μόλυβος

Στο πανέμορφο νησί της Λέσβου και τις γεύσεις της μας μεταφέρει το εστιατόριο Μόλυβος, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με σχεδόν δέκα χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα και συνολικά 18 χρόνια παρουσίας στο χώρο (από το 1990 βρισκόταν στην Πέτρα της Λέσβου) σερβίρει καλομαγειρεμένο φαγητό, φρέσκα ψαράκια και παραδοσιακούς μέζεδες του αγαπημένου νησιού του Βορείου Αιγαίου.

Αγαπημένες, παραδοσιακές συνταγές παίρνουν σάρκα και οστά με πρώτες ύλες που καταφτάνουν από τη Λέσβο (λαδοτύρι, λάδι, ούζο κ.α.). Δοκιμάστε γκιουζλεμέδες (πιτάκια από τη Λέσβο με τυρί ή σπανάκι), σαγανάκι λαδοτύρι, σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες) κ.α. Στις επιλογές σας τόσο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όσο και κρεατικά.

Πληροφορίες

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2582091, www.agiosisidoros.com

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com