Ιχθυοπωλεία που καθαρίζουν, ψήνουν και φέρνουν το ψάρι στο… πιάτο σου

Tips για να μην πέσεις σε παγίδες και η λίστα των καλύτερων ψαράδικων στην Αθήνα

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Πόσες φορές δεν ακύρωσες την επιθυμία σου για ψάρι επειδή σκέφτηκες "ποιος το καθαρίζει, ποιος το ψήνει και ποιος ανέχεται την μυρωδιά του"; Πίστεψέ με δεν είμαστε λίγοι αυτοί που κατατάσσουμε το ψάρι ανάμεσα στα πιο μπελαλίδικα φαγητά και εξαιτίας αυτών και μόνο των "δυσκολιών" που μας φαίνονται βουνό, κάνουμε πίσω και χάνουμε την ευκαιρία να φάμε ένα ολόφρεσκο και θρεπτικό ψάρι.

Γιατί κακά τα ψέματα, πρόκειται για μία από τις πολυτιμότερες τροφές που μπορεί να προσλάβει ο ανθρώπινος οργανισμός, η οποία μάλιστα συστήνεται δύο φορές στην εβδομαδιαία διατροφή μας.

Η διαδικασία και μόνο, λοιπόν, είναι αρκετά «κουραστική» για να μας κάνει να μην το συμπεριλαμβάνουμε στο διατροφολόγιό μας τόσο εύκολα. Όλα αυτά, ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια (τουλάχιστον για την Αθήνα) αποτελούν παρελθόν καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους ψαράδικα τα οποία σου ψήνουν το ψάρι κατόπιν παραγγελίας για το σπίτι ή την δουλειά.

Φυσικά έχουν γίνει trend και αναρωτιέμαι αν πλέον κάθεται κανείς να ψήνει μόνος του το ψαράκι του! Συναντήσαμε τον κύριο Ιουλιανό Ηλιάδη, ιδιοκτήτη του Fish Point στο Παγκράτι, ιχθυοπαντοπωλείου, που μάλιστα συνδυάζει και εστιατόριο και sushi bar.

Με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του εμπορίου και της παραγωγής ψαριών μας εξηγεί πως πρόκειται για μία πολύ συμφέρουσα επιλογή. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Χωρίς να μπεις σε όλη την διαδικασία για το ψήσιμό του στο σπίτι με ό,τι αυτή συνεπάγεται –καθάρισμα, μυρωδιές– έχεις ένα έτοιμο και σωστά ψημένο οικονομικό γεύμα, αν σκεφτείτε ότι η επιπλέον χρέωση για το ψήσιμο ισοσταθμίζεται με το ρεύμα που θα καίγατε για να το ψήσετε μόνοι σας».

Έτσι, όπως συμπληρώνει «βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Και αυτός που πουλάει και αυτός που αγοράζει».

Με την καθημερινή κατανάλωση να ξεπερνά τις 20 (!) παραγγελίες (χωρίς να υπάρχει στην συγκεκριμένη επιχείρηση ακόμα δυνατότητα delivery) και την σαββατιάτικη να αυξάνεται στις 60, η "τάση" του έτοιμου ψημένου ψαριού για το σπίτι, αποτελεί για κάποιους, απ' ό,τι φαίνεται εβδομαδιαία συνήθεια.

Η τιμή της υπηρεσίας κοστολογείται με το κιλό «στο Fish Point χρεώνουμε €2,70 την υπηρεσία του ψησίματος», ενώ η διαδικασία όπως μας την εξηγεί ο κύριος Ηλιάδης είναι πολύ απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι «ένα τηλεφώνημα, περίπου μισή ώρα πριν την επιθυμητή ώρα της παραλαβής».

Μάθε ποια ψαράδικα σου ψήνουν το ψάρι για το σπίτι ή το γραφείο στο www.greekguide.com