Πού θα βρεις τις πιο αυθεντικές και νόστιμες κις λορέν στην Αθήνα

Οχτώ αλμυρές τάρτες στην πόλη που θα σε κάνουν οπαδό τους

Για όσους δεν γνωρίζουν, η κις λορέν (quiche Lorraine όπως γράφεται στα γαλλικά) είναι μια ανοιχτή αλμυρή τάρτα με γέμιση από αυγά και κρέμα γάλακτος που πρωτοεμφανίστηκε το 1605 στην πόλη Nancy, πρωτεύουσα της γαλλικής Λωρραίνης.

Η ονομασία της, μάλιστα, προέρχεται από την παραφθορά της λέξης kuchen (εκ της γερμανικής küchen), που σημαίνει κέικ σε τοπική διάλεκτο της Λωρραίνης.

Μάλιστα, η αρχική μορφή της ήταν μόνο με γέμιση κρέμας, ενώ με το πέρασμα των χρόνων, κάπου στον 19ο αι., άρχισαν να προστίθενται και άλλα υλικά όπως μπέικον, διάφορα τυριά, κρεμμύδι κ.α.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Πρόκειται για μια γευστική και ταυτόχρονα χορταστική λιχουδιά που μπορεί να σταθεί επάξια και να σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε οποιαδήποτε περίσταση.

Σε διάφορες παραλλαγές, πλέον, η κις λορέν συναντάται σε ποικίλους συνδυασμούς πρώτων υλών όπως αγκινάρα με φέτα, σολομός με λαχανικά εποχής, μπρόκολο και blue cheese, κολοκύθι και ανθότυρο κ.α. βάζοντας σε πειρασμό όλους εμάς που μας αρέσει να πειραματιζόμαστε γευστικά.

Είτε, λοιπόν, ετοιμάζετε ένα φιλικό τραπέζι, είτε ένα κυριακάτικο brunch στο σπίτι, ή ακόμη και μια απογευματινή συγκέντρωση για καφέ και κους κους με τις φίλες σας, μία κις λορέν σίγουρα θα σας λύσει τα χέρια.

Κι αν δεν έχετε τον χρόνο να ασχοληθείτε προσωπικά και να την φτιάξετε με τα χεράκια σας, βρήκαμε για εσάς οχτώ κορυφαίες επιλογές στην πόλη που τις ετοιμάζουν για εσάς χειροποίητα, μοιάζοντας πιο σπιτικές και από τις σπιτικές.

Επιπλέον, σε κάποιες από τις προτάσεις που ακολουθούν μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια τους και να τις δοκιμάσετε έτσι ώστε να έχετε ιδία πείρα και άποψη περί του τι παραγγέλνετε!

Κυβέλη

Μπορεί να την έχουμε συνυφασμένη στο μυαλό μας με το περίφημο cheesecake της, ωστόσο η Κυβέλη μας κακομαθαίνει και με τις αλμυρές προτάσεις της. Στις αγαπημένες μας οι γαλλικές quiche lorraine οι οποίες διατίθενται σε οικογενειακή συσκευασία (10 ή 20 ατόμων) και μόνο κατά παραγγελία.

Σπανάκι με μυρωδικά/ Ορλεάνης με κρεμμύδια, μπέικον και κρέμα τυριού/ μπέικον με τυριά/ μανιταριού/ λιαστή ντομάτα ή αγκινάρα με φέτα είναι οι επιλογές μας από τις οποίες στην κυριολεξία δεν ξέρουμε ποια να πρωτοεπιλέξουμε.

Σημειώστε ότι για την παραγγελία χρειάζεται να ενημερώσετε 2 ημέρες νωρίτερα.

Τιμή: €22/ για 10 άτομα, €35/ για 20 άτομα (περίπου 2 κιλά).

Πληροφορίες
Καψάλη 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3621866/ Λεωφόρος Πεντέλης 28, Βριλήσσια, τηλ. 210 7232259, www.cheesecake.gr, fb page: Ζαχαροπλαστεία Κυβέλη

Πορτατίφ

Ένα από τα πιο ρομαντικά και παριζιάνικης αισθητικής στέκια του Κολωνακίου δεν θα μπορούσε να μην έχει συμπεριλάβει στον κατάλογό του τις περίφημες γαλλικές quiche.

Εδώ απολαμβάνουμε την αλμυρή τάρτα που παρασκευάζεται στο εργαστήριο του cafe- ζαχαροπλαστείου σε κομμάτι και σε δύο εναλλακτικές επιλογές.

Με κρέμα γάλακτος, μοτσαρέλα κίτρινο τυρί και μπέικον ή γαλοπούλα, η απόλαυση είναι εγγυημένη.

Αν επιθυμείτε περισσότερα κομμάτια και θέλετε να τα πάρετε σε πακέτο, καλό είναι να ενημερώσετε με ένα τηλέφωνο έτσι ώστε να προλάβουν να σας τα ετοιμάσουν.

Τιμή: €3,50/ κομμάτι.

Πληροφορίες
Σίνα 21, Κολωνάκι, τηλ. 210 3621866, fb page: Πορτατίφ

Αλέα

Τέσσερις διαφορετικές οι επιλογές μας στο Αλέα –ζαχαροπλαστείο σταθερή αξία για τους κατοίκους του Ψυχικού, και όχι μόνο– αναφορικά με τις quiche lorraine: ζαμπόν- μπέικον, σπανάκι, λαχανικών ή μανιταριών.

Σε ένα από τα κορυφαία cafe- ζαχαροπλαστεία των βορείων προαστίων απολαμβάνουμε ένα γενναίο κομμάτι από την αγαπημένη μας quiche συνοδεία μιας κούπας αρωματικού καφέ.

Εδώ υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας και για το σπίτι ή δώρο, αρκεί να επικοινωνήσουμε μία ημέρα νωρίτερα.

Τιμή: €6,70/ κομμάτι, €40 (οικογενειακή 6 κομματιών), €53 (οικογενειακή 8 κομματιών), €67 (οικογενειακή 10 κομματιών).

Πληροφορίες
Κηφισίας 258, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6748510

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com