Πού θα φας το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην Αθήνα

Ζαχαροπλαστεία- συνώνυμα της γλυκιάς, σιροπιαστής αμαρτίας

Πλούσια μυρωδάτη και βελούδινη κρέμα, πολλά φύλλα τραγανής κρούστας, αρώματα ολόφρεσκου βούτυρου και απολαυστικό σιρόπι συνθέτουν ένα από τα πιο παραδοσιακά και ταυτόχρονα φημισμένα γλυκά, στο οποίο ουδείς, γλυκατζής ή όχι, μπορεί να αντισταθεί.

Πώς καταλαβαίνουμε, ωστόσο, το σωστό αποτέλεσμα της τραγανότητας του φύλλου, της ιδανικής ρευστότητας της κρέμας και του άρτιου σιροπιάσματος;

Αρκεί να δοκιμάσουμε ένα από τα έξι γαλακτομπούρεκα που ακολουθούν, για να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο εύκολη κι αν φαίνεται η παρασκευή του γαλακτομπούρεκου, για να το πετύχεις θέλει μαεστρία και μεράκι!

Κοσμικόν

Σταθερή αξία για τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών και όχι μόνο, το γαλακτομπούρεκο του Κοσμικόν, έχει γράψει την δική του επιτυχημένη πορεία στον χρόνο από το 1961.

Έχοντας κερδίσει αρκετές διακρίσεις, παρασκευάζεται από αγνές και επιλεγμένες πρώτες ύλες, χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη, ενώ η συνταγή του –μέχρι και σήμερα παραμένει κρυφή– στην οποία βασίζεται αποτελεί και το μυστικό που έχει διαδώσει την φήμη του σε ολόκληρη την πόλη.

Σημειώστε ότι στο σιρόπι του δεν προστίθεται χυμός λεμόνι, καθώς αλλάζει όλη την αυθεντική του γεύση. Εδώ, θα δοκιμάσετε επίσης κανταΐφι κρέμα, προφιτερόλ και τσουρέκι.

Πληροφορίες
Τιμές: 1,80 ευρώ (κομμάτι), ταψάκι: 13,50 ευρώ (μικρό, 10 κομμάτια), 15 ευρώ (μεσαίο, 12 κομμάτια), 17 ευρώ (μεγάλο, 14 κομμάτια)
Λεωφ. Ιωνίας 104- Άγιος Νικόλαος, τηλ. 210 8649124, http://kosmikon.eu

Αφοί Ασημακόπουλοι

Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1915 και δικαίως θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνας.

Αρχικά, λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο στο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων (πιο συγκεκριμένα από το 1950 και μετά) άρχισε και η "στροφή" του προς τη ζαχαροπλαστική.

Η αρχική του λειτουργία, μάλιστα, το κατέστησε και σε ένα από τα κορυφαία σημεία της πόλης για τις σπιτικές και αγνές κρέμες του.

Γι' αυτό και το γαλακτομπούρεκό του συγκαταλέγεται στα τοπ της πόλης. Μάλιστα, για την παρασκευή του (όπως και για όλων των γλυκών του ζαχαροπλαστείου) χρησιμοποιείται βούτυρο που παράγεται στο εργαστήριό του, καθώς και επιλεγμένο γάλα από μικρές φάρμες.

Η δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών ανέλαβε τα ηνία το 1980 και το ζαχαροπλαστείο εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας.

Πληροφορίες
Τιμές: 2,60 ευρώ (κομμάτι, βγαίνουν κάθε μεσημέρι), ταψάκι: 15 ευρώ (μικρό, 6-8 κομμάτια), 18,80 ευρώ (κλασικό, 10-12 κομμάτια)
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 3610092, http://asimakopouloi.com, fb page: Αφοι Ασημακόπουλοι ζαχαροπλαστείο

Γαλυφιανάκης

Πολλά φύλλα τραγανής κρούστας αλειμμένα με βούτυρο γάλακτος, πλούσια, αφράτη και αρωματισμένη κρέμα ανάμεσά τους και καυτό σιρόπι δημιουργούν το ξακουστό γαλακτομπούρεκο του Γαλυφιανάκη, η φήμη του οποίου κάνει το γύρο της χώρας από το 1973.

Αρκετά γλυκό –η κρέμα του παρασκευάζεται από χοντρό σιμιγδάλι– και βασισμένο σε αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή, κάθε φορά που το δοκιμάζουμε μας κάνει να επιβεβαιωνόμαστε για την επιλογή μας.

Εκτός, από φύλλο στον Γαλυφιανάκη θα βρείτε γαλακτομπούρεκο και με φύλλο κανταΐφι και ολόκληρα καρύδια. Για τους λάτρεις του, διατίθεται πλέον και υπηρεσία delivery, με δυνατότητα παραγγελίας τόσο τηλεφωνικώς, όσο και από το ίντερνετ (καθημερινά: 11.00-21.00, ελάχιστη παραγγελία €10).

Καταστήματα Γαλυφιανάκης θα βρείτε στην περιοχή του Κάραβελ, στην Ηλιούπολη, την Αρτέμιδα, την Παλλήνη, το Καλαμάκι, το Βύρωνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες
Τιμές: 2,20 ευρώ (κομμάτι), ταψάκι: 10 ευρώ (μικρό, 6 κομμάτια), 13 ευρώ (μεσαίο, 8 κομμάτια), 15 ευρώ (μεσαίο, 10 κομμάτια), 17 ευρώ (μεγάλο, 12 κομμάτια)
Ευφρονίου 60, περιοχή Κάραβελ, 210 7245706, www.galyfianakis.gr, fb page: Γαλακτομπούρεκο Γαλυφιανάκη

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com