Τρώμε στα πιο παραδοσιακά μαγειρεία της Αθήνας

Πέντε διαχρονικές προτάσεις για σπιτικό φαγητό όπως εκείνο της γιαγιάς

Έχουν καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά και να διατηρήσουν όλα εκείνα τα αυθεντικά στοιχεία που τα έκαναν να ξεχωρίσουν και να παραμείνουν στην κορυφή των προτιμήσεων όσων επιλέγουν το σπιτικό φαγητό ακόμη και για την έξοδό τους.

Τα πέντε οινομαγειρεία που ακολουθούν –κάποια από αυτά μετράνε περισσότερο από έναν αιώνα ζωής– σε πείσμα των καιρών αποδεικνύουν πως όταν κάτι βασίζεται στην ποιότητα και το μεράκι έχει διάρκεια. Και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

Οικονόμου

Στη γραφική περιοχή των Άνω Πετραλώνων, που φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά Αθήνα, το οινομαγειρείο Οικονόμου, λειτουργεί από την δεκαετία του '30, και από τότε φημίζεται για το σπιτικό του φαγητό.

Όλα τα πιάτα του είναι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, όπως τα φαγητά της γιαγιάς. Απλές αλλά γνώριμες γεύσεις, εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικά λαδερά, νοστιμότατους λαχανοντολμάδες, χειροποίητες πίτες, κόκορα κρασάτο.

Συνδυάστε το φαγητό σας με το τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας που σερβίρεται στο οινομαγειρείο.

Πληροφορίες
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3467555

Ήπειρος

Έχοντας πίσω του μια ιστορία μισού αιώνα, το οινομαγειρείο Ήπειρος –το μοναδικό πατσατζίδικο που λειτουργεί πλέον στη Βαρβάκειο Αγορά– θα σας μετατρέψει σε αμετανόητους λάτρεις του πατσά.

Στα ηνία του η Ράνια Καρατζένη, δεύτερη γενιά ιδικτητών, που συνεχίζει με πίστη την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της. Η βιτρίνα με τα φαγητά θα σας γεμίσει με μυρωδιές αλλά και προβληματισμό σχετικά με το τι να επιλέξετε.

Ωστόσο, ο πατσάς, με πόδι μοσχαρίσιο ή ανάμεικτος, αλλά και οι σούπες που μαγειρεύονται σταθερά όλο το χρόνο όπως ψαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή και μαγειρίτσα κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις.

Η επική μοσχαρόσουπα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε, θα σας κάνει να επιλέξετε και δεύτερο πιάτο.

Οι μερίδες εδώ είναι large.

Πληροφορίες
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3240773, fb page: Οινομαγειρείο "Η Ήπειρος" Oinomageireio Epirus

Ασβεστόλακος

Στον Ασβεστόλακο ο χρόνος μας γυρίζει πίσω, στο 1948 όταν ο Σπύρος Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο κουτούκι στο Μαρούσι, σε ένα υπόγειο χώρο χωρητικότητας 30 ατόμων.

Με πολύ λιτό κατάλογο –γαύρος λαδορίγανη, κεφτεδάκια και κρασί Μεσογείων– κατάφερε να κερδίσει τους αγρότες και τους ξακουστούς κανατάδες της περιοχής.

Σήμερα, μετά από περίπου 70 χρόνια ιστορίες τα εγγόνια του κυρίου Σπύρου, συνεχίζουν με πίστη την παράδοση του παππού τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και αναβαθμίζοντας το κομμάτι της γαστρονομίας, της μουσικής και της υπηρεσίας.

Στα ηνία της κουζίνας συναντάται ο σεφ και ιδιοκτήτης κύριος Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος δημιουργεί γευστικές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας βασισμένες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πληροφορίες
Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4, Μαρούσι, τηλ. 210 8025298, http://koutouki.asvestolakos.gr, fb page: Asvestolakos

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com