Απομακρύνετε τα μικρόβια από την τσάντα του γυμναστηρίου

Αν πετάτε υγρά ρούχα στην τσάντα του γυμναστηρίου τα όσα χρησιμοποιείτε όταν κάνετε γυμναστική, μετά το πρόγραμμα εκγύμνασης σας, πιθανόν να κουβαλάτε εκατομμύρια μικρόβια πίσω στο σπίτι. «Είναι το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μικρόβια», αναφέρει η Kelly A. Reynolds, μικροβιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Αποτέλεσμα της μόλυνσης μπορεί να είναι από ένα κοινό κρυολόγημα και γρίπη μέχρι μόλυνση από σταφυλόκοκκο. Γι' αυτό το λόγο, όχι απλά δεν πρέπει να πετάτε έτσι απλά την πετσέτα σας στην τσάντα, αλλά θα πρέπει να απολυμαίνετε την τσάντα του γυμναστηρίου σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Ρούχα γυμναστικής και μαγιό

Τα ρούχα που χρησιμοποιείτε για τη γυμναστική σας ή το μαγιό που φοράτε στο κολυμβητήριο μπορεί να έχουν μικρόβια, γιατί τα πετάτε απλώς μέσα στην τσάντα με το πέρας της άσκησης, όπως είναι υγρά, είτε από ιδρώτα είτε από νερό, και τα αφήνετε εκεί για αρκετές ώρες ή και μέρες μέχρι να τα χρειαστείτε ξανά. Για να τα καθαρίσετε, βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα ή σε μια διαφορετική θήκη της τσάντας σας και πλύνετε τα στο πλυντήριο όσο πιο σύντομα γίνεται. Αν δεν έχετε χρόνο για πλυντήριο, τουλάχιστον κρεμάστε τα μέχρι να στεγνώσουν, για να αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και της μούχλας.

Μπουκάλι με νερό

Τα μπουκάλια με το πώμα που ανοίγει προς τα πάνω είναι τα χειρότερα από πλευράς μικροβίων, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να ανοίξετε το πώμα, καθώς έτσι μεταφέρετε όλα τα μικρόβια των χεριών σας (που είναι πολλά) στο στόμιο και έπειτα στο στόμα σας. Αν θέλετε να προστατευτείτε από αυτά τα μικρόβια, ανοίξτε το στόμιο με τα δόντια σας και έπειτα από κάθε χρήση πλύνετε το μπουκάλι σας στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να αποφύγετε όλη αυτήν την ταλαιπωρία χρησιμοποιώντας απλώς μπουκάλι με καπάκι που βιδώνει.

Τσάντα γυμναστηρίου

Εκτός από το ότι βάζετε μέσα όλα τα ρούχα και τις χρησιμοποιημένες πετσέτες σας χωρίς να τα αφήνετε να στεγνώσουν, συχνά αφήνετε κάτω την τσάντα στο γυμναστήριο ή ακόμα χειρότερα στο πάτωμα του μπάνιου, όπου και εδρεύουν χιλιάδες μικρόβια. Φροντίστε να αδειάζεται τακτικά την τσάντα και να την αερίζετε. Πλύνετε την κάθε βδομάδα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ή καθαρίστε την πολύ προσεκτικά με απολυμαντικό πανί και μην την αφήνετε ποτέ στο πάτωμα του μπάνιου ή του ευρύτερου χώρου του γυμναστηρίου. Απλώς κρεμάστε την ή βάλτε μια πετσέτα στο πάτωμα προτού την ακουμπήσετε κάτω.

Στρώμα για γιόγκα

Ιδρώνετε πολύ κάνοντας ασκήσεις σε αυτό το στρώμα, μετά το τυλίγετε βρεγμένο όπως είναι και το πάτε σπίτι, όπου το ξεχνάτε διπλωμένο μέχρι την επόμενη φορά που θα πάτε στο γυμναστήριο. Αντί για αυτό όμως, μετά το πέρας της γυμναστικής σας, καθαρίστε το στρώμα σας με ένα απολυμαντικό πανί ή στεγνώστε το με μια καθαρή πετσέτα προτού το διπλώσετε και το μεταφέρετε στο σπίτι.

Παντόφλες

Φοράτε τα παντοφλάκια σας όταν κάνετε ντους στο γυμναστήριο, όταν είστε στη σάουνα ή κυκλοφορείτε γενικά στα αποδυτήρια, όμως ξεχνάτε ότι όλοι αυτοί είναι κοινόχρηστοι χώροι, γεμάτοι μικρόβια και βακτήρια. Για να αποφύγετε ενδεχόμενες μολύνσεις, βάλτε τις παντόφλες σας σε μια πλαστική σακούλα προτού τις τοποθετήσετε στην τσάντα του γυμναστηρίου. Μόλις γυρίσετε στο σπίτι, ψεκάστε τες με ένα ειδικό απολυμαντικό σπρέι (υπάρχουν πολλά στο εμπόριο) και αφήστε τες να στεγνώσουν εντελώς προτού τις ξαναβάλετε στη σακούλα.