Η τελειότητα έχει κόστος!

Για τους περισσότερους από εμάς, η πολυτέλεια του να έχει κανείς πολλές επιλογές αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό μιας φαινομενικά ευτυχισμένης ζωής. Όλοι επιθυμούν να έχουν πληθώρα επιλογών στα πάντα. Από το σχολείο που θα διαλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους, μέχρι τα μαγαζιά από τα οποία θα ψωνίσουν ή τον μελλοντικό σύντροφο με τον οποίο θα καταλήξουν. Όμως υπάρχει και η αρνητική-σκοτεινή πλευρά των τόσο πολλών επιλογών. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις τελικά να είναι προτιμότερο οι επιλογές να είναι περιορισμένες. Περιμένοντας το καλύτερο, αυτό δηλαδή που έχουμε πλάσει εμείς οι ίδιοι στο μυαλό μας, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να χάνουμε το τώρα...

Όλοι λίγο έως πολύ έχουμε μάθει να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά πριν κάνουμε μία επιλογή. Είτε πρόκειται για ένα διαμέρισμα, είτε για κάποιο ρούχο, είτε για μία επαγγελματική επιλογή, η διαδικασία παραμένει ίδια. Ψάχνουμε το καλύτερο, την πιο συμφέρουσα λύση, με το χαμηλότερο πάντα δυνατό κόστος. Αυτό όμως που δεν έχουμε μάθει, είναι ότι η ίδια η διαδικασία της επιλογής, έχει το δικό της κόστος.

Οι πολλές επιλογές πάντα φέρνουν δεύτερες σκέψεις. Ο,τι και αν διαλέγουμε, πάντα αναρωτιόμαστε αν κάναμε το σωστό. Σπάνια παραμένουμε σταθεροί και αμετάκλητοι σε αυτό που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει. Η συνεχής αναζήτηση περισσότερων επιλογών και το διαρκές αίσθημα του ανικανοποίητου, ανπόφευκτα δημιουργεί στρες, άγχος, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Ίδου κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να βοηθηθείτε:

  • Όταν θέλετε να ψωνίσετε ρούχα επισκεφθείτε τρία μαγαζιά που έχετε ήδη ξεχωρίσει, όχι περισσότερα.
  • Όταν προγραμματίζετε διακοπές, διαλέξτε ανάμεσα σε τρεις προορισμούς.
  • Η αναζήτηση του τέλειου έχει πάντα μεγάλο κόστος σε χρήμα, χρόνο και ενέργεια. Αρκεστείτε στο πολύ καλό, στην επιλογή εκείνη που σας καλύπτει τις ανάγκες. 
  • Να μένετε σταθεροί στις επιλογές σας. Αν αλλάζετε διαρκώς γνώμη δεν μπορείτε καν να χαρείτε την επιλογή που κάνατε γιατί σας κυριεύουν δεύτερες σκέψεις.
  • Απλοποιείστε τη ζωή σας θέτοντας στόχους εφικτούς. Η ευτυχία δεν βρίσκεται πάντα στην «τέλεια δουλειά», τον «τέλειο γάμο» και την πλούσια ζωή.