Περιβάλλον και Πολιτισμός: Πανελλαδική δράση με θέμα τη φωτιά

Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς διοργανώνει την πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» με φετινό θέμα τη φωτιά.

Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, όπου ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη, γνώση, τέχνη και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό.

Με την ευκαιρία αυτής της δράσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου ανοίγει την περιοδική της Έκθεση με τίτλο «Τα φωτιστικά μέσα από την Αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα στις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου» στο κτίριο «Παλάτι Ιουστινιάνι» στο Κάστρο της Χίου, η οποία θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Τα αρχαιολογικά αντικείμενα που παρουσιάζονται έχουν σχέση με το φως ως διαχρονικό σύμβολο της φωτιάς και προέρχονται από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου της Εφορείας.

Στην έκθεση έχει περιληφθεί και χάλκινο λυχνάρι που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και διατέθηκε ευγενώς ως δάνειο για τον εμπλουτισμό της περιοδικής έκθεσης.

Στον χώρο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Στο τετραήμερο του εορτασμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016. Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» (20 έως 23 Οκτωβρίου) η είσοδος στο «Παλάτι Ιουστινιάνι» θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της ίδιας δράσης προσκαλεί τα παιδιά της Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού να πάρουν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στo Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, στον προϊστορικό οικισμό στη Θερμή Λέσβου και στον προϊστορικό οικισμό στη Μύρινα Λήμνου.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν:

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες στον προϊστορικό οικισμό της Θερμής Λέσβου, όπου σώζονται εστίες και κεραμικοί κλίβανο. Θα διανέμεται επίσης το παραμύθι με τίτλο «Πηλοϊστορίες και Αγγειομπερδέματα». Η δράση θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, ξενάγηση σε μικρούς και μεγάλους στην Περιοδική Έκθεση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από το παραμύθι «Πηλοϊστορίες και Αγγειομπερδέματα», το οποίο θα διανέμεται στα παιδιά.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον προϊστορικό οικισμό στη Μύρινα Λήμνου, όπου μέσα στις λιθόκτιστες οικίες σώζονται οι μαγειρικές εστίες με τις χύτρες στη θέση τους. Οι δράσεις θα αρχίσουν στις 9.30 π.μ.