Ο Στράτος Καλαφάτης αποκαλύπτει τον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας

"Άθως, τα χρώματα της πίστης": Φωτογραφική έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στη Ρώμη

Έπειτα από πέντε χρόνια φωτογραφικής περιήγησης και γνωριμίας με το 'Αγιον Όρος, ο Στράτος Καλαφάτης αποκαλύπτει τον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας στην έκθεση με τίτλο «'Αθως, τα Χρώματα της Πίστης», που θα διεξαχθεί από 6 έως 22 Μαΐου 2016 στον εκθεσιακό χώρο της Ακαδημίας της Ρουμανίας στη Ρώμη.

Η έκθεση, μια παραγωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (MIET), πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας της Πρεσβείας της Ελλάδας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία, του Δήμου Ρώμης και ευγενώς υποστηρίχθηκε από την Αegean Airlines και από τις Μινωικές Γραμμές - Grimaldi Group. Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελείται η Αφροδίτη Οικονομίδου, θα γίνουν στις 6 Μαΐου 2016 και ώρα 18.00 παρουσία του καλλιτέχνη.

Ξεκινώντας την φωτογραφική του εργασία το 2008 και ολοκληρώνοντάς την το 2013, ο Στράτος Καλαφάτης δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τις οποίες επέλεξε 120 εικόνες, που αποτελούν την έκθεση «'Αθως, τα χρώματα της πίστης». Χρειάστηκαν συνολικά εικοσιπέντε επισκέψεις και διακόσιες ημέρες και νύχτες φωτογράφισης, για να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή για το τοπίο και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.

«Είναι δύσκολο να φωτογραφίσει κανείς το 'Αγιον Όρος», λέει ο Στράτος Καλαφάτης, «όχι τόσο επειδή αντιστέκεται στον κοσμικό χαρακτήρα της φωτογραφίας, αλλά κυρίως γιατί απαιτείται χρόνος για να αποκαλυφθεί. Για περισσότερα από 1.000 χρόνια είναι κρυμμένο πίσω από τη σημειολογία των εικόνων, την τρυφερότητα της παράδοσης και τα θαύματα της πίστης. Ένας τόπος όπου η σιωπή και το μυστήριο εξισορροπούν το παρελθόν και το παρόν, την παράδοση και την ελευθερία, τη δύναμη και την αδυναμία, το σκοτάδι και το φως. Δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει κάποιος τη βαριά ιστορία του, τη βαθειά θρησκευτικότητα και να δημιουργήσει εικόνες οι οποίες από τη μια θα σέβονται τον τόπο και από την άλλη τη δημιουργική αυτονομία του φωτογράφου», σημειώνει.

Το 'Αγιον Όρος είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στον κόσμο. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, επιφανή ονόματα, όπως οι Stephane Passet και Fred Boissonnas, φωτογράφισαν το πιο θεαματικό μοναστικό συγκρότημα της Ευρώπης, ενώ στη δεκαετία του '50 και του '60 το επισκέφτηκαν διάσημοι Έλληνες φωτογράφοι όπως οι Τάκης Τλούπας, Κώστας Μπαλάφας, Σπύρος Μελετζής. Η νέα αυτή φωτογραφική βερσιόν του Στράτου Καλαφάτη στις αρχές του 21ου αιώνα γίνεται ένας κρίκος στη μακριά αλυσίδα των φωτογραφικών ντοκουμέντων του κέντρου του Ορθόδοξου Μοναχισμού.

Ο Στράτος Καλαφάτης, από τους πιο ταλαντούχους και πολυβραβευμένους φωτογράφους της γενιάς του, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως Αρχέτυπες Εικόνες, Ημερολόγιο 1998 - 2002, Saga, Αρχιπέλαγος, 'Αθως - Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις 'Αγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 - Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου - 2000), Ημερολόγιο 1998 - 2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle - 2004) και 'Αθως - Τα χρώματα της πίστης (2014).

Ο ίδιος συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη μεγάλη φωτογραφική έκθεση Faces Now - European Portrait Photography from 1990, που περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη.