Αυλαία στο Φεστιβάλ Αθηνών με συναυλία του Ρούφους Γουέινραϊτ

Με μια μοναδική μουσική βραδιά στο Ηρώδειο ολοκληρώνει το φετινό του πρόγραμμα το Φεστιβάλ Αθηνών. Ο διάσημος Νεοϋορκέζος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ρούφους Γουέινραϊτ -από τους σπουδαιότερους της γενιάς του- θα βρεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου κάτω από την Ακρόπολη για να μας θυμίσει την αλησμόνητη Μαρία Κάλλας και να ενισχύσει την αγάπη μας για την όπερα και το τραγούδι.

Κινηματογράφος, φωτογραφία, όπερα και ζωντανή περφόρμανς συναντιούνται στο πρώτο μέρος της ξεχωριστής αυτής παράστασης. Έξι χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης του όπερας «Prima Donna» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ, ο Ρούφους Γουέινραϊτ παρουσιάζει για πρώτη φορά την «οπτικοποιημένη» εκδοχή της, επιστρατεύοντας δύο πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες: τον εικαστικό - κινηματογραφιστή Φραντσέσκο Βετζόλι και την διάσημη φωτογράφο Σίντι Σέρμαν.

Αποσπάσματα από την «Prima Donna» ερμηνεύουν τρεις λυρικοί τραγουδιστές: οι σοπράνο Τσέλια Κοστέα και Βασιλική Καραγιάννη, και ο τενόρος Antonio Figueroa, με τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Παράλληλα, θα προβάλλεται το φιλμ με εικόνες της θρυλικής Μαρίας Κάλλας που δημιουργεί ειδικά γι’ αυτό το πρότζεκτ ο Φραντσέσκο Βετζόλι, ενώ η βιντεοπροβολή κορυφώνεται με την εμφάνιση της Σίντι Σέρμαν. Η «Prima Donna» είναι εμπνευσμένη από μια σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει στο παρελθόν η αξεπέραστη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, μιλώντας για το ρόλο της ως πριμαντόνα, την δύναμη, αλλά και την μοναξιά που κρύβει.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Ρούφους Γουέινραϊτ θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, κάποιες αγαπημένες μελωδίες του Μπρόντγουεϋ και λίγη όπερα. Η εκτέλεση που γίνεται με τη συνοδεία ορχήστρας και με την έκτακτη εμφάνιση της Νένας Βενετσάνου, στοχεύει στη δημιουργία ανάλαφρης ατμόσφαιρας που θα προσδώσει στη βραδιά εορταστικό χαρακτήρα. «Ακούγοντας τις γνωστές μελωδίες μου, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν και -αν το επιθυμούν- να ταξιδέψουν στον παράδοξο και θαυμαστό κόσμο της Όπερας, σ’ ένα ταξίδι που εκείνη τη βραδιά θα έχουμε κάνει όλοι μαζί» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Από μουσική άποψη, το κοντσέρτο αυτό είναι ένας τρόπος να συνδυάσω πανηγυρικά τρία πράγματα που αγαπώ πολύ: την όπερα, μια μουσική φόρμα με την οποία ασχολούμαι πολλά χρόνια, από τότε που έγινα φανατικός θαυμαστής της στην ηλικία των 13 ετών· τα τραγούδια μου με τα οποία δείχνω την αγάπη μου για την ανθρώπινη φωνή και την εκφραστικότητά της (είτε πρόκειται για όπερα είτε για ποπ μουσική)· και τέλος, το πάθος μου για τη συμφωνική μουσική, ως συνθέτης και ως ερμηνευτής» δηλώνει ο δημοφιλής τραγουδιστής και τραγουδοποιός για τη βραδιά στο Ηρώδειο.

Ώρα έναρξης: 21.30. Τιμές εισιτηρίων- VIP: 35 ευρώ, Ζώνη Α: 30 ευρώ, Ζώνη Β: 25 ευρώ, Ζώνη Γ: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), Άνω Διάζωμα: 10, 5 ευρώ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ).