Cocktails: Βάλτε την Κρήτη στο ποτήρι σας

Ελένη Νικολούλια

Όταν ακούς “Κρήτη” ένα από τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι οι νοστιμιές της...

Εδώ ξέρεις πως τα φρούτα και τα λαχανικά θα έχουν άλλη γεύση. Πως τα μυρωδικά της δεν μπορούν εύκολα να συγκριθούν και πως τα ρουθούνια σου μπορούν να τα εντοπίσουν από μέτρα μακριά.

Όταν έρχεσαι στην Κρήτη, ξέρεις επίσης πως θα πιεις ρακές! Θα τις απολαμβάνεις παγωμένες, καμιά φορά και σε “απαγορευμένες” ώρες από νωρίς το πρωί και όπου κι αν βρεθείς δεν θα σταματούν να σου τις προσφέρουν ως ένα δείγμα της χαρακτηριστικής φιλοξενίας των ανθρώπων του νησιού.

Στην Κρήτη το μέλι έχει άλλη γεύση. Το ίδιο και το κρασί με τις τόσο ιδιαίτερες ποικιλίες που δεν είναι τυχαίο πως έχουν διακριθεί και ξεχωρίσει σε διάφορους διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λάδι! Ένα νέο κεφάλαιο για το παρθένο μας ελαιόλαδο γεννιέται επίσης όταν φτάνουμε εδώ. Δένει άψογα με το δίκταμό τους, και ταιριάζει ιδανικά με τις πεντανόστιμες ελιές του τόπου τους.

Και κάπου εδώ μπαίνει και η δημιουργικότητα των Κρητικών...

Τα ζουμερά και μοσχομυριστά τους φρούτα πλέον τα χρησιμοποιούν σε διάφορες μορφές. Με αυτά φτιάχνουν σπουδαία σιρόπια ή παρουσιάζουν γευστικότατα λικέρ.

Χρησιμοποιούν τα μύρτιλλα για να αρωματίσουν τις ρακές τους και σκαρφαλώνουν στα βουνά για να βρουν το πιο φρέσκο “πεντάνευρο” και να δημιουργήσουν μείγματα που όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει.

Στην Κρήτη βγάζουν πετιμέζι. Φτιάχνουν μαρμελάδες. Κόβουν μαντζουράνες και θυμάρια που λες και έχουν διπλάσια αρώματα από αντίστοιχα βότανα άλλων περιοχών.

Κι αν όλα τα παραπάνω ακούγονται γνωστά, κι αν το να εκθειάσεις απλώς τις γεύσεις και τα αρώματα του νησιού μοιάζει λίγο, κι αν στο τέλος ξέρουμε ή έχουμε δοκιμάσει όλα αυτά στην κουζίνα, τώρα ήρθε η στιγμή να δούμε και έναν άλλον τρόπο αξιοποίησης των Κρητικών νοστιμιών...

Cocktails Made in Crete... ή αλλιώς, τι συμβαίνει όταν όλα τα παραπάνω μπουν στο shaker και σερβιριστούν σε ποτήρι;

Τι συμβαίνει όταν οι διεθνείς τεχνικές του μπαρ, τα αγαπημένα μας αποστάγματα και η ασυγκράτητη δημιουργικότητα σερβιριστούν στο ποτήρι;

Επιλέξαμε 7 από τους πιο ταλαντούχους bartender της Αθήνας. Συνδυάσαμε την δημιουργικότητά τους με εκείνη 2 ακόμη συναδέλφων τους που ξέρουν, ζουν και εμπνέονται από τον τόπο που ζουν και εργάζονται, την Κρήτη.

Αποτέλεσμα;

Ένα bartending show διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο διοργανώνεται αυτή την Δευτέρα 30 Ιουνίου στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της “Γιορτής Κρητικής Διατροφής”, ενός θεσμού που μετρά ήδη χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Τι θα δούμε;

Τον Δημήτρη Κιάκο από το The Gin Joint να μας προτείνει το “punch της Αμάλθειας” χρησιμοποιώντας ρακή και κόκκινο κρασί από την ποικιλία Κοτσιφάλι...

Τον Γιάννη Αλεξόπουλο από το Cinco να ενώνει νόστιμα την αρωματισμένη με μύρτιλλα ρακή, τη μαρμελάδα από ντόπια κεράσια και το μυρωδάτο δίκταμο.

Τον Ξαβιέ Μισαηλίδη από το Holy Spirit να προτείνει ένα διαφορετικό, Κρητικό Bloody Mary φτιαγμένο με ζουμερές ντομάτες από το Ρέθυμνο, φρέσκια μαντζουράνα, τσικουδιά και σπιτικό λικέρ από chili.

Τον Γιώργο Μπάγκο από το Dos Agaves να μας δείχνει πώς το πετιμέζι συνδέεται άψογα με την ζάχαρη αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, τα αποξηραμένα σύκα και το κόκκινο κρασί σε ένα punch διαφορετικό.

Τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο από το Bookali και το Hide & Seek να γεμίζει τα punch μπολ με μπουρμπουλήθρες από γκαζόζα, μυρτόρακη και σπιτικό λικέρ από πεντάνευρο.

Τον Σπύρο Κερκύρα (Bookali, Hide & Seek, Barsolutions) να παρουσιάζει ένα “Κρητικό Negroni” με ρακή, Campari και σπιτικό γλυκό βερμούτ φτιαγμένο με κόκκινο και λευκό κρασί, δαμάσκηνα, βερίκοκα, αλλά και ρακή.

Τον Στέλιο Παπαδόπουλο να επιβεβαιώνει τον τίτλο του ως brand ambassador της τεκίλα Jose Cuervo, και να την χρησιμοποιεί αρωματίζοντάς την με μαντζουράνα για να φτιάξει ένα ποτό με έντονα αρώματα ανανά.

Μαζί τους φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην είναι και ορισμένοι από τους καλύτερους εκπροσώπους της μπαρ σκηνής της Κρήτης:

Ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης (Creta Palace) και ένα cocktail φτιαγμένο με σουμάδα, ντόπια κανελάδα, πετιμέζι και τσικουδιά, και ο Αντώνης Γιαννακάκης από το bar restaurant Avli, ο οποίος θα παρουσιάσει μία συνταγή φτιαγμένη με μυρτόρακη, φρέσκο χυμό από grapefruit, δροσερό πουρέ από λεμόνι και αποξηραμένα μύρτιλλα.

Ένα ιδιαίτερο bartending show διοργανώνεται στο Ρέθυμνο...

Και έτσι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, κάθε μας γουλιά θα έχει άρωμα Κρήτης με στόχο την διάδοση των κρητικών προϊόντων και την χρήση του μέσα σε cocktail.

Το ραντεβού θα δοθεί στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου από τις 21:00 έως και τις 24:00, ενώ κατά την διάρκεια της βραδιάς κάθε ένας από τους bartenders θα παρουσιάσει αναλυτικά την συνταγή του στο παρευρισκόμενο κοινό.

Το news.gr θα είναι εκεί...

Σημ.: Τα προϊόντα προσέφεραν το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (κρητικοί οίνοι), η Agreco Farms (τσικουδιά και μυρτόρακη), τα Κρασιά Λυραράκης (αγγουρίδα), ο Γυναικείος Συνεταιρισμός ΕΡΑΤΩ από το Αμάρι (μαρμελάδες, βότανα, πετιμέζι), τα λικέρ Dinapoja (σιρόπια, λικέρ), τα αναψυκτικά ΑΡΚΑΔΙ (μπυράλ, γκαζόζα) και η Σι Μελ (μέλι).