Εξερευνώντας τον μαγικό κόσμο του Sherry

Ο Γιάννης Κοροβέσης και η ομάδα του Bitterbooze.com, διοργάνωσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα εξειδικευμένο σεμινάριο για τον ενισχυμένο αυτόν οίνο της Ισπανίας, προσκαλώντας στις 06/11/14 τον πιστοποιημένο sherry expert Reinhard Pohorec από την Βιέννη της Αυστρίας στην Αθήνα και στο εστιατόριο Fuga, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο κύριος Pohorec είναι επαγγελματίας μπαρτέντερ και έχει διακριθεί σε αρκετούς παγκόσμιους διαγωνισμούς μα η ενασχόληση του με τον χώρο είναι πολύπλευρη. Εργάζεται σαν εκπαιδευτής μπαρ, είναι αρθρογράφος σε πολύ μεγάλα περιοδικά (Drinks, Falstaff, Lust & Leben, Diffordsguide, Mixology, Weinwelt), είναι πιστοποιημένος sake sommelier, σύμβουλος αρκετών αποσταγματοποιών καθώς και της Austrian Whisky Association και φυσικά είναι πιστοποιημένος sherry expert από το Consejo Regulador de Jerez, ο μοναδικός στην Αυστρία με αυτόν τον τίτλο και ο νεότερος στην Ευρώπη.

Το σέρι αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις παγκόσμιες τάσεις στο χώρο του μπαρ καθώς ολοένα και περισσότεροι μπαρτέντερ από όλο τον κόσμο επιλέγουν να το εντάξουν στη λίστα με τα υλικά που χρησιμοποιούν για κοκτέιλ είτε για το μπαρ τους είτε για να εντυπωσιάσουν σε κάποιον διαγωνισμό. Παρόλα αυτά, το σέρι αποτελεί έναν κρυφό και ανεξερεύνητο θησαυρό αφού πολλοί λίγοι γνωρίζουν για αυτόν.

Την εκδήλωση προλόγισε ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, κύριος Jorge Andreu, ο οποίος μίλησε για την μοναδικότητα του σέρι και για τη σημασία του στην παράδοση της Ισπανίας.

Ο κύριος Pohorec παρουσίασε στους εβδομήντα επαγγελματίες από το χώρο της ευρύτερης γαστρονομίας και του μπαρ συμμετέχοντες ένα εξάωρο σεμινάριο που περιελάμβανε γευσιγνωσία δεκατριών διαφορετικών σέρι από όλες τις κατηγορίες, βασικές αλλά και προχωρημένου επιπέδου θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο παρασκευής και την κατηγοριοποίηση του σέρι και κοκτέιλ με σέρι.

Στο πρώτο μέρος της γευσιγνωσίας, όταν και δοκιμάστηκαν τα ξηρά σέρι, αυτά συνοδεύτηκαν με ελληνικό αυγοτάραχο Τρικαλινός και με φετινές ελιές από την αρχαία ποικιλία Μάκρης από τη Θράκη που το Calypso Extra Virgin Oil χρησιμοποιεί για την παραγωγή του.

Στην μέση χρονικά του σεμιναρίου προσφέρθηκε γεύμα πέντε πιάτων το οποίο «παντρεύτηκε» γευστικά με πέντε διαφορετικά σέρι αναδεικνύοντας έτσι την ποικιλία του σέρι και την ικανότητα του να συνοδεύει ένα πλήρες γεύμα από την αρχή έως το τέλος.

Το γεύμα ήταν επιμέλειας Τάσου Μαντή, του νέου επικεφαλής σεφ του εστιατορίου Hytra και περιελάμβανε τα εξής πιάτα:

Σαρδέλα με τομάτα κονφί και βασιλικό

Σαλάτα με λαχανικά εποχής, βότανα και μαγιονέζα φουντούκι

Παρφέ από συκωτάκια κοτόπουλου με ξηρούς καρπούς και πετιμέζι

Κατσικάκι Ελασσόνας με κριθαράκι και ξύγαλο

Ρυζόγαλο με σορμπέ από μανταρίνι και βανίλια

Αυτά δημιουργήθηκαν ώστε να αναδείξουν την εντοπιότητα των υλικών, αφού χρησιμοποιήθηκαν μόνο ελληνικά προϊόντα και την εποχικότητα τους.

H εκδήλωση «έκλεισε» με sherry cocktails στα οποία χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον ρούμι BACARDI.

Οι δύο μεγάλοι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το ρούμι BACARDI και η κάβα Μουτόπουλος – ΔΙΑΣ.

Φωτογραφίες: Βενθεσικύμη Σούκουλη