Lizzy Evdokimova:“Η γυναίκα πίσω από το μπαρ είναι πάντα όμορφο θέαμα”

Συνέντευξη: Ελένη Νικολούλια

Λίγο πριν κλείσουν οι συμμετοχές για τα προκριματικά του παγκόσμιου διαγωνισμού cocktail, Bacardi Legacy του 2015, η νικήτρια του 2013 Lizzy Evdokimova μιλά για την εμπειρία της και όλα όσα την έκαναν μία από τις πιο διάσημες bartender στον κόσμο.

Είναι 26 χρονών και ασχολείται επαγγελματικά με το bartending εδώ και 7 χρόνια. Κατάγεται από τη Μόσχα, και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα γυναικών του χώρου που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και μάλιστα σε έναν τομέα ανδροκρατούμενο και απαιτητικό. Πώς; Εξηγεί η ίδια...

Πώς κατάφερες να εξελίξεις τόσο πολύ την τεχνική σου πίσω από το μπαρ;

Μόνο δουλεύοντας πίσω από αυτό μπορείς να το καταφέρεις.

Ήταν εύκολο να το κάνεις αυτό στη Μόσχα;

Η μπαρ σκηνή στη Μόσχα είναι τεράστια και εξελίσσεται όλο και πιο γρήγορα. Υπάρχουν δεκάδες νεαροί bartender που είναι έτοιμοι να αποδείξουν την αξία τους και αυτό είναι πολύ ευχάριστο καθώς πριν από ελάχιστα χρόνια το να δουλεύεις πίσω από ένα μπαρ δεν θεωρούνταν καν “κανονική δουλειά”.

Τι cocktail ζητά συνήθως κάποιος στην Μόσχα;

Έχω παρατηρήσει πως τα τελευταία 3 χρόνια η πρόοδος είναι μεγάλη. Και είναι πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον να παρατηρείς πως πλέον ο κόσμος έρχεται στο μπαρ σου και σου ζητάει ένα Manhattan ή ένα Old Fashioned. Οι πελάτες μας αγαπούν πολύ τα κλασικά cocktail και ειδικά τα Negroni.

Υπάρχουν όμως τόσα πολλά cocktail bar στην περιοχή για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες;

Η γνώμη μου είναι πως στην Μόσχα αυτή την στιγμή υπάρχουν 5 εξαιρετικά cocktail μπαρ, τα οποία μάλιστα είναι και τα αγαπημένα μου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πιστεύω δέκα ακόμη τα οποία κάνουν αρκετά καλή δουλειά.

Άρα στη Μόσχα δεν θα έρθουμε για να πιούμε μόνο βότκα...

Φυσικά και όχι! Πίνουμε και βότκα αλλά όχι όσο συχνά φαντάζεται ο κόσμος. Η βότκα είναι για εμάς μια παράδοση αιώνων και όπως καταλαβαίνεις οι παραδόσεις ναι μεν είναι μέσα μας αλλά οι εξελίξεις πάντα τρέχουν και μας προλαβαίνουν. Μάλιστα πρέπει να σου πω πως πλέον στη Μόσχα ο κόσμος πίνει πολύ περισσότερο ουίσκι ή ρούμι απ' ότι βότκα.

Εσύ σε ποιο μπαρ εργάζεσαι;

Στο Delicatessen. Είναι ένα μπαρ εστιατόριο το οποίο λειτουργεί από Τρίτη έως και Σάββατο και μοιάζει πολύ με Ευρωπαϊκού στιλ μπαρ.

Το “Nightcup” ήταν το cocktail που σου χάρισε την μεγάλη νίκη του παγκόσμιου τελικού Bacardi Legacy το 2013. Τι πιστεύεις ότι το έκανε τόσο ξεχωριστό από τις υπόλοιπες προτάσεις των συμμετεχόντων;

Αρχικά έχει ένα όνομα το οποίο μπορείς πολύ εύκολα να θυμάσαι, κάτι το οποίο άλλωστε είναι και ένα από τα ζητούμενα του διαγωνισμού. Από εκεί και πέρα έδωσα μεγάλη έμφαση στο πάντρεμα της νυχτερίδας του Bacardi με τη νύχτα. Θέλω να πω πως μπορεί να υπάρχει μια επίσημη εξήγηση γιατί η Bacardi επέλεξε τη νυχτερίδα ως το σύμβολό της, ωστόσο εγώ ήθελα να το πάω λίγο παραπέρα. Σκέφτηκα λοιπόν πως η οικογένεια Bacardi έχει καταγωγή από τη Βαλένθια, της οποία το εθνικό σύμβολο είναι η νυχτερίδα. Για εμένα αυτό ήταν το στοιχείο που θα ενίσχυε την έννοια του Legacy (κληρονομιάς) αλλά και των δεσμών της οικογένειας.

Η συνταγή σου έπαιξε ρόλο;

Ναι. Χρησιμοποίησα μόλις 4 συστατικά: Bacardi Superior, Cynar, λικέρ από ρόδι και απλό σιρόπι ζάχαρης. Ήθελα να παρουσιάσω μία συνταγή που θα ανήκε στην γευστική οικογένεια του Negroni έτσι ώστε να μπορείς να το απολαύσεις είτε μόνο του στην έξοδό σου είτε όμως και παρατεταμένα ένα απόγευμά σου.

Παρατήρησα πως για γαρνιτούρα χρησιμοποιείς ένα “δέρμα”. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Είναι ένα “δέρμα” το οποίο φτιάχνω μόνη μου και ουσιαστικά αποτελεί μια πάστα φρούτων και χυμών που δημιουργείται μόνο από την αφυδάτωση των συστατικών της. Αυτή η διαδικασία αποτελεί κατά κάποιο τρόπο παράδοση στην Ρωσία καθώς έτσι παλαιότερα συνήθιζαν να διατηρούν τα τρόφιμα και τα φρούτα στα σπίτια ώστε να μην χαλάσουν.

Και από την παράδοση πέρασες στην διεθνή αναγνώριση. Άλλαξε πολύ η ζωή σου;

Η ζωή μου άλλαξε απίστευτα πολύ και μάλιστα από την πρώτη στιγμή της νίκης μου. Θυμάμαι πως σχεδόν αμέσως μετά έφυγα για ένα μεγάλο ταξίδι σε 6 χώρες και 3 ηπείρους. Πήγα στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία μέσα από την οποία έπρεπε ουσιαστικά να συστήσω τον εαυτό μου στην παγκόσμια μπαρ σκηνή.

Φαντάζομαι πως όλη σου αυτή η εμπειρία σε βοήθησε να εξελιχθείς πολύ και επαγγελματικά...

Απίστευτα πολύ! Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα: Στον παγκόσμιο τελικό παρουσίασα το ποτό μου με την τεχνική της ανάδευσης μέσα σε ένα mixing glass ενώ όπως βλέπεις σήμερα, προτιμώ τη μέθοδο του rolling. Σε αυτό με βοήθησε πολύ η γνώμη του Global Brand Ambassador της Bacardi, David Cordoba, ο οποίος μου είπε πως θα έδειχνε καλύτερο στον κόσμο και θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα αν χρησιμοποιούσα την συγκεκριμένη τεχνική. Έτσι, αποφάσισα όχι απλώς να ακούσω την γνώμη του αλλά και να εξελίξω την τεχνική μου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα είναι θέμα εξάσκησης αλλά και κατά πόσο θέλεις να εξελίξεις τις ικανότητές σου με ό,τι κι αν καταπιάνεσαι.

Ποιο ήταν το καλύτερο σχόλιο που άκουσες για την δουλειά σου την χρονιά που πέρασε;

Όταν ήρθε κάποιος συνάδελφος και μου είπε: “Σε ευχαριστώ. Με ενέπνευσες να συνεχίσω”...

Το ότι είσαι γυναίκα σε ποιο σημείο της πορείας σου έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο;

Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Για εμένα δεν παίζει κανένα ρόλο το φύλο, πρέπει απλώς να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Σίγουρα πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι εύκολο μια γυναίκα να είναι επαγγελματίας bartender, η πορεία μου ωστόσο μου έχει αποδείξει για τα καλά πως δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Από την άλλη όμως δεν έχεις μια αίσθηση ότι η νίκη σου ενέπνευσε πολλές γυναίκες να ασχοληθούν με το bartending;

Αυτό ναι. Ελπίζω να έχει συμβεί! Και από ό, τι έχω αντιληφθεί οι γυναίκες του χώρου είναι “σκληρές” επαγγελματίες και μάλιστα με τρομερά ανεπτυγμένη ικανότητα του να αντιλαμβάνονται πλήρως τον πελάτη που έχουν απέναντί τους. Επιπλέον για εμένα είναι πολύ σημαντικό ο bartender να μπορεί να κεντρίζει τα βλέμματα και κακά τα ψέματα μια γυναίκα όχι μόνο τα καταφέρνει πιο εύκολα αλλά προσφέρει και ένα πολύ όμορφο θέαμα.

Σε τι άλλο υπερτερεί μία γυναίκα bartender σε αντίθεση με έναν άντρα;

Η αλήθεια είναι πως χωρίς του άντρες δεν θα τα καταφέρναμε. Άλλωστε... κάποιος πρέπει να κάνει και τις σκληρές και βρώμικες δουλειές του μπαρ!

Γιατί όμως πιστεύεις πως ακόμη οι κυρίες του χώρου δεν είναι τόσες πολλές όσες θα μπορούσαν να είναι;

Στη Μόσχα έχουμε αρκετές γυναίκες bartender και αυτό είναι ευχάριστο! Μην ξεχνάς άλλωστε πως η βιομηχανία του ποτού ανοίγει τις πόρτες τις όλο και περισσότερο και έτσι είναι λογικό να βλέπουμε χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες γυναίκες να δουλεύουν σοβαρά πίσω από τα μπαρ.

Τι είδους bartender (άντρες ή γυναίκες) απολαμβάνεις να βλέπεις πίσω από τα μπαρ;

Αυτούς που μου αποδεικνύουν πως αυτό που κάνουν, θέλουν να το κάνουν για όλη τους τη ζωή. Αυτούς που δεν το κάνουν ευκαιριακά για να βγάλουν μερικά λεφτά και μετά ψάχνουν για μια άλλη, “αληθινή” δουλειά. Κυρίως όμως απολαμβάνω να βλέπω εκείνους που έχουν έντονη προσωπικότητα, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, και την επιδεικνύουν καθημερινά και στους πελάτες τους κάνοντάς τους να αισθάνονται άνετα. Πάντα ωστόσο ο bartender πρέπει να προσαρμόζεται και στο μέρος που δουλεύει. Σε ένα ξενοδοχειακό μπαρ για παράδειγμα θέλω να δω ένα σοβαρό ύφος. Αντίθετα σε ένα club θέλω ο bartender να είναι πιο ευχάριστος και κοινωνικός.

Οι φιναλίστ του Bacardi Legacy για το 2014 πώς σου φάνηκαν;

Ήταν όλοι τους πολύ καλοί και με εξαιρετικές παρουσιάσεις. Δυσκολεύτηκα αρκετά στο να τους κρίνω.

Και ποια στοιχεία μας οδήγησαν τελικά στον φετινό νικητή, Tom Walker από το Λονδίνο;

Ο Tom είχε ένα πολύ καλό cocktail και μια όμορφη ιστορία από πίσω του. Φυσικά έπαιξε ρόλο και το πολύ δυνατό promotion του ποτού του όλο το προηγούμενο διάστημα κάτι που άλλωστε ζητά ο διαγωνισμός. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πολύ απλό ποτό που μπορεί να φτιάξει ο οποιοσδήποτε σε κάθε μεριά του κόσμου. Μας παρουσίασε κάτι ανάμεσα σε Daiquiri και Mojito και απλώς προσέθεσε ελάχιστο Αψέντι και αγγούρι. Ένα πολύ δροσιστικό ποτό που μπορείς να ζητάς περισσότερα από ένα.

Μιας και βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο των προκριματικών για το 2015, τι θα συμβούλευες τους bartender που θέλουν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό; Τι πιστεύεις δηλαδή πως παίζει μεγαλύτερο ρόλο;

Πιστεύω πως το ίδιο το ποτό είναι αυτό που τελικά μπορεί να τους χαρίσει τη νίκη. Όχι βέβαια πως δεν παίζουν ρόλο και όλες οι υπόλοιπες παράμετροι.

Ποιο είναι γενικότερα το σχόλιό σου για τους διαγωνισμούς cocktail; Αν γύριζες τον χρόνο πίσω θα ξαναέπαιρνες μέρος;

Φυσικά και θα το ξαναέκανα. Μέσα από έναν διαγωνισμό μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος. Επιπλέον είναι και ένας τρόπος να κάνεις πολύ καλές δημόσιες σχέσεις με τους επαγγελματίες του χώρου. Το Bacardi Legacy μάλιστα δεν ήταν ο πρώτος διαγωνισμός που έλαβα μέρος. Ένα χρόνο πριν συμμετείχα και στο World Class της Ρωσίας. Ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία και μια άλλη λογική διαγωνισμού.

Τελικά σε μερικά χρόνια από τώρα πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου;

Θα ήθελα πολύ σε μερικά χρόνια από τώρα να εργάζομαι σε μια άλλη αγορά εκτός Ρωσίας. Ίσως στο Λονδίνο ή ακόμη και στην Αυστραλία.

* Για περισσότερες πληροφορίες για τον παγκόσμιο διαγωνισμό Bacardi Legacy και για να δηλώσετε online την συμμετοχή σας, πατήστε εδώ.