Οι δύο αποκαλύψεις στο βιβλίο του Βαρουφάκη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για απειλές που τον ανάγκασαν να φύγει από την Ελλάδα

Ως μία από τις καλύτερες πολιτικές αυτοβιογραφίες όλων των εποχών χαρακτηρίζει το νέο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη Adults in the Room ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian Πολ Μέισον, εκθειάζοντας την ειλικρίνεια και την οξυδέρκεια του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Σε άρθρο του σχετικά με το βιβλίο, ο Μέισον ξεχωρίζει δύο μεγάλες κατά τον ίδιο αποκαλύψεις που κάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης.

“Η πρώτη αποκάλυψη είναι ότι όχι μόνο η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη το 2010, όταν η ΕΕ κατήρτισε το πρόγραμμα διάσωσης, και το πρόγραμμα αυτό ήταν σχεδιασμένο για να σώσει τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες, αλλά και ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί το γνώριζαν αυτό, και γνώριζαν ότι θα ήταν μία καταστροφή”, αναφέρει ο Μέισον, σύμφωνα με τον οποίο ο Γιάννης Βαρουφάκης αποκαλύπτει και σχετικούς διαλόγους-φωτιά, που προέρχονται από την καταγραφή συνομιλιών που είχε ο Γιάννης Βαρουφάκης όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Η δεύτερη αποκάλυψη, συνεχίζει, “είναι ότι στενά μέλη της οικογένειας του Βαρουφάκη απειλήθηκαν με βία όταν, με τις μάζες να έχουν καταλάβει τους δρόμους και τις πλατείες, άρχισε να συστοιχίζεται με αυτούς που αποκήρυσσαν το αρχικό πακέτο διάσωσης ως μη βιώσιμο. Ήταν εξαιτίας αυτών των απειλών, που έγιναν μέσω ανώνυμου τηλεφωνήματος με ολιγαρχική ηρεμία, που ο Βαρουφάκης λέει ότι έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ”.