Πάγκαλος: Απαράδεκτο να ασχολείται ο υπουργός Άμυνας με την εξωτερική πολιτική

"Ο Κίσινγκερ ήξερε καλύτερα αρχαία ελληνικά από μένα"

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε αναφορικά με το ρόλο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για το γεγονός ότι ο ίδιος παρεμβαίνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του στο news.gr.

 

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Πάγκαλος: «Είναι απαράδεκτο να εμπλέκεται ο υπουργός Άμυνας στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία και να δημιουργείται σκηνικό έντασης. Για θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αρμόδιος κανένας άλλος πλην του υπουργού Εξωτερικών. Ούτε οι υπουργοί άλλων υπουργείων, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε κανείς άλλος εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών».

 

Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της παρουσίας του ως ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κύριος Πάγκαλος αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ενώ έκανε λόγο ριζική αλλαγή ισορροπιών στην περιοχή. «Το λέω αυτό για τους λόγους που πάντα προέτασαν οι Ισραηλινοί πολιτικοί και εκπρόσωποι της κοινής γνώμης, λέγοντας ότι είναι δημοκρατική δύναμη στην περιοχή. «Έχουμε ελεύθερες εκλογές, ελευθερία Τύπου και ελευθερία στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Υπάρχουν προβλήματα αλλά αυτό δεν αμφισβητεί ότι είμαστε δημοκράτες”, υποστήριζαν και υποστηρίζουν».

 

«Η δημιουργία κράτους που για Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς θα κάνει ευκολότερη τη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο» 

«Όταν μιλάμε για δημοκρατική χώρα, θα πρέπει να είναι για όλους τους πολίτες της. Η κοινή γνώμη στο Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα. Εάν θα υπάρξει κράτος για τους Παλαιστίνιους. Εάν υπάρξει κράτος για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα θα είναι πιο εύκολη. Θα αλλάξουν τα θεμελιώδη στοιχεία του παζλ. Θυμάμαι κάποτε στη ζωή μου είχα το προνόμιο να παραστώ στη συνάντηση του Μπίλντεμπεργκ, η οποία θεωρείται ως εσωτερική συνέλευση των κατασκόπων από την ελληνική Αριστερά. Δεν ήταν όμως έτσι. Ήταν μία συνάντηση όπως η σημερινή που άλλος λέει πιο σημαντικά και άλλος λιγότερο σημαντικά πράγματα». 

«Εκεί συνάντησα τον Χένρι Κίσινγκερ. Ο Κίσινγκερ είχε εκφράσει την επιθυμία του να έρθει στην Αθήνα, αλλά δεν το έκανε γιατί φοβόταν ότι οι Έλληνες τον μισούν. Του είπα δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά δεν σε συμπαθούν λόγω των γεγονότων του 1974. Μου έφερε αντίλογο, λέγοντας ότι γνώριζε καλύτερα αρχαία ελληνικά και από εμένα, κάτι που μάλλον είναι αλήθεια. “Εάν όμως στην επιστημονική φαντασία είχαμε δύο κουμπιά και μπορούσα να πατήσω το ένα και να εξαφανίσω με το ένα την Ελλάδα και με το άλλο την Τουρκία θα εξαφάνιζα την Τουρκία”», αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Αμερικανό πολιτικό ο κύριος Πάγκαλος.