Βαρουφάκης: Ταφόπλακα στο παράλληλο πρόγραμμα η επιστολή Τσακαλώτου

Το «δώρο» στους συνταξιούχους και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ήταν μια τελευταία προσπάθεια να αναβιώσει η υπόσχεση

Με τίτλο «Τρεις ιστορίες (ακόμα) μιας χαμένης χρονιάς» ο Γιάννης Βαρουφάης σχολιάζει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών την επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς, το «δώρο» στους συνταξιούχους και η αναστολή της  αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. 

"Η κίνηση του πρωθυπουργού να δοθεί εφάπαξ ποσό στους συνταξιούχους και να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ήταν μια τελευταία προσπάθεια να αναβιώσει η υπόσχεση του «παράλληλου» προγράμματος - της ιδέας ότι η κυβερνώσα Αριστερά υποχωρεί μεν (αποδεχόμενη το Μνημόνιο) αλλά αντεπιτίθεται δρομολογώντας παροχές στους αδύναμους χωρίς την υπογραφή του κ. Βίζερ (του βασικού τοποτηρητή του Μνημονίου και προέδρου του EuroWorkingGroup)" αναφέρει.

"Το μόνο όμως που πέτυχε, όπως αποδεικνύει η επιστολή Τσακαλώτου, ήταν να μπει η ταφόπλακα του «παράλληλου» προγράμματος με τη ρητή δήλωση του Υπ.Οικ. ότι: «...παραδέχομαι πως μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο πρέπει να συζητώνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο των Μνημονιακών μας δεσμεύσεων»".  

"Η κυβέρνηση, εν ολίγοις, έδωσε ένα επίδομα ανακούφισης της φτώχειας υπό τον όρο: (Α) ότι δεν θα το ξανακάνει και (Β) ότι αποδέχεται τη μονιμοποίηση του μηχανισμού που παράγει και ενισχύει αυτή τη φτώχεια!

Συνολικά ο ελληνικός λαός θα κληθεί να βρει 10,5 δισ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι για αποπληρωμές χρέους. Πρόκειται για ναρκοπέδιο. Είναι αδύνατον να πειστεί κανείς ότι το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους, που η κυβέρνηση υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα είναι το τελευταίο, άξιζε την υποταγή μας σε αυτό το πρόγραμμα που δεν έπρεπε να έχει υπογραφεί ποτέ" γράφει ακόμα ο πρώην ΥΠΟΙΚ.